Σελίδες

5 Αυγ 2011

Συγκάλυψη του σκανδάλου των υποβρυχίων...



Στη συγκάλυψη του πολιτικού σκανδάλου, στις αμυντικές προμήθειες, που αφορά στη διάθεση τεράστιων κονδυλίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και των συμφερόντων των πολυεθνικών, κατέληξε όπως αναμενόταν η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων που ερεύνησε τις τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Αμυνας Σπ. ΣπηλιωτόπουλουΓ. Παπαντωνίου και Ε. Μεϊμαράκη,στην περίφημη υπόθεση των υποβρυχίων για την οποία ήδη έχει παραπεμφθεί ο Α. Τσοχατζόπουλος.
Τόσο στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ούτε και ανάγκη περαιτέρω έρευνας.
Το Πόρισμα του ΚΚΕ.
Αντίθετα, στο πόρισμα του ΚΚΕ, που με τον βουλευτή του Αντώνη Σκυλλάκο μετείχε στην επιτροπή, γίνεται λόγος «για διαρκές και διαχρονικό σκάνδαλο αποτελούν οι πολιτικές προμηθειών που ακολουθήθηκαν από το 1996 έως το 2009». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «συνιστούν ένα μεγάλο διαχρονικό σκάνδαλο που βαραίνει την ηγεσία και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δείχνουν με καθαρό τρόπο, τι σημαίνουν ιδιωτικός τομέας, μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ανταγωνιστικότητα και αγορά. Δείχνουν γιατί έφτασε στα ύψη το δημόσιο χρέος, που επικαλείται η κυβέρνηση (και η ΝΔ) για τη βάρβαρη επίθεσή της στα δικαιώματα του λαού και την περιουσία του».
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι εκτός από τις καταγεγραμμένες πολιτικές ευθύνες, που ήδη έχουν καταλογιστεί στον πρώην υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, υφίστανται σειρά σημαντικών ευθυνών και σε άλλα πρόσωπα και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας και για ποινικές ευθύνες. 
Συγκεκριμένα:
Υπάρχει πολιτική ευθύνη των Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Ε. Μεϊμαράκη. Οτι από πράξεις και παραλείψεις τους ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο. Ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στον Ε. Βενιζέλο για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την γερμανική πλευρά, που οδήγησε στο ζημιογόνο ν. 3885/2010 για τα ελληνικά συμφέροντα και γι' αυτό σκανδαλώδη. Πολλές πλευρές που αφορούσαν σε γεγονότα, υπουργικές αποφάσεις, παραλείψεις, χειρισμούς κ.ά. ή αφορούσαν σε ζητήματα νομικά και ουσιαστικά των ίδιων των συμβάσεων ή την εφαρμογή τους πρέπει να εξεταστούν παραπέρα σε βάθος, για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Για την Α΄ σύμβαση (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, 012Β/2000) η ευθύνη βαραίνει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και όσους πήραν μέρος και συμφώνησαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, που ασχολήθηκαν και αποφάσισαν για το θέμα. Για την Β΄ σύμβαση (ΠΟΣΕΙΔΩΝ 021Β/2002) την ευθύνη την φέρουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισαν το 1998 τον εκσυγχρονισμό των Υ/Β τύπου 209 και ο Γιάννος Παπαντωνίου που, σαν υπουργός Αμυνας, προώθησε τη σχετική σύμβαση. Για τη Β΄ σύμβαση (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) για τον εκσυγχρονισμό των τριών υποβρυχίων 209, ο Γ. Παπαντωνίου έχει την κύρια ευθύνη (μαζί με το ΚΥΣΕΑ) για την κατάρτιση της σύμβασης. Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος και κατόπιν ο Ε. Μεϊμαράκης ευθύνονται γιατί, μια προκλητικά ασύμφορη σύμβαση εκσυγχρονισμού παλιών και μεγάλης ηλικίας υποβρυχίων, με πολύ υψηλό τίμημα, δεν την απέρριψαν και δεν άρχισαν έγκαιρα διαπραγματεύσεις, ώστε αντί για εκσυγχρονισμό να αγοράσει η ελληνική πλευρά καινούρια πλοία τύπου 209. Ζημία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο με την πληρωμή 104 εκατ. ευρώ στη γερμανική κοινοπραξία το 2009, ως οφειλομένων, χωρίς να εξασφαλιστεί η υπογραφή της συμφωνηθείσης τροποποίησης της σύμβασης. Η ευθύνη βαραίνει τον Ε. Μεϊμαράκη.
Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισημαίνει ότι «στην επί δεκαετίες προμήθεια από τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πολεμικού υλικού, μεγάλο μέρος του οποίου δεν εξυπηρετούσε ή δεν εξυπηρετούσε κυρίως τις ανάγκες άμυνας της χώρας, αλλά τους πολεμικούς και γενικότερους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα (ΕΕ, ΝΑΤΟ). Αναφέρεται επίσης στην «πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης τόσο σε σχέση με τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όσο και ειδικότερα με την πολεμική βιομηχανία».
Συμπερασματικά, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε: «Θεωρούμε ανεπιφύλακτα ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη των Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλου και του Ε. Μεϊμαράκη, γιατί από πράξεις και παραλείψεις τους ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στον Ε. Βενιζέλο για τη συμφωνία με τη γερμανική πλευρά που οδήγησε στο ζημιογόνο νόμο 3885 του 2010. Πολλές πλευρές της όλης υπόθεσης πρέπει να εξεταστούν παραπέρα σε βάθος, για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες».
Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της επιτροπής διαπιστώνεται ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Ε. Μεϊμαράκη, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές ευθύνες του Ε. Μεϊμαράκη. Σε αντίστοιχη λογική, στο πόρισμά τους οι βουλευτές της ΝΔ αποδίδουν ιδιαίτερες πολιτικές ευθύνες στον Γ. Παπαντωνίου. 
Εκ μέρους ΛΑ.Ο.Σ. ο βουλευτής του κόμματος Γ. Κοραντής, αποδίδει με το πόρισμά του πολιτικές ευθύνες στον Ε. Μεϊμαράκη. Υπέρ της συνέχισης της έρευνας της επιτροπής τάσσεται στο πόρισμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου