Σελίδες

19 Αυγ 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έστησαν το δουλεμπόριο... και μαλώνουν για την πατρότητα.



Τα δουλεμπορικά προγράμματα αυτεπιστασίας και «κοινωφελούς εργασίας» στηρίζουν στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δείχνοντας ξανά την ταύτισή τους στις κρίσιμες αντεργατικές επιλογές. 
Οι μόνες διαφορές είναι σε λεπτομέρειες για το πώς θα προωθηθούν, προκειμένου να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με μεροκάματο 25 ευρώ. 
Στοχεύει να καλύψει σε βάθος τριετίας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. 

Ξεκινά αρχές του 2012, χρηματοδοτείται από πόρους της Τοπικής Διοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, φέρνοντας για το πρώτο έτος 25.000 θέσεις ψευτοαπασχόλησης εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως) κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, σε μικρά αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούν οι δήμοι με αυτεπιστασία. Ως πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ. Τα έσοδα θα δεσμευτούν για μία εικοσιπενταετία, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΟΤΑ και θα αποτελέσουν την εγγύηση για δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα. Μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί και από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι το σύνολο των δήμων της χώρας. Η επιλογή των απασχολούμενων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με κριτήρια όπως η εξειδίκευση και η εντοπιότητα. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. H αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 625 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

Φυσικά, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε αυτού του δουλεμπορίου συμπληρώνοντας ότι μέσα στο 2011 η κυβέρνηση θα έχει οργανώσει το σύστημα προσλήψεων προκειμένου να λειτουργήσει από αρχές 2012. Μάλιστα, αναφερόμενος στις προσλήψεις που θα γίνουν υποστήριξε ότι θα γίνουν με «διαφάνεια» μέσω ΑΣΕΠ.
Στο θέμα έσπευσε να παρέμβει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, βγάζοντας ανακοίνωση για να διεκδικήσει την πατρότητα του προγράμματος υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Οτι «το πρόγραμμα απασχόλησης για έργα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ, μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ (...) είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και η προγραμματική σύμβαση είναι ήδη υπογεγραμμένη από την τότε υπουργό (...) 1η Ιουνίου 2009». Οτι «η σύμβαση δεν προχώρησε γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 (...) Σήμερα φοβάμαι ότι η σύμβαση αυτή έχει προβλήματα»... Αγωνιώντας για το πώς θα προωθηθεί έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως αν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει. Επίσης, ότι εφόσον τα προγράμματα αυτά απευθύνονται κύρια σε οικοδόμους, η ΣΣΕ τους ορίζει 40 ευρώ μεροκάματο, και τα προγράμματα δίνουν μόλις 25 ευρώ ημερησίως, «τη διαφορά ποιος θα την πληρώσει; οι ΟΤΑ; και αν ναι, από ποια χρήματα;». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε λεπτομερή παρουσίαση του όλου προγράμματος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα στήριξής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου