Σελίδες

19 Αυγ 2011

Η «κοινωφελής εργασία»...



Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επικαιρότητα το θέμα του προγράμματος της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας» του υπουργείου Εργασίας. 
Γύρω από αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλληλοκαταγγέλλονται με αφορμή τη συμμετοχή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στελεχών των δύο κομμάτων. 
Κόντρα, που αποκρύπτει την αντιδραστική ουσία αυτού του προγράμματος, το οποίο έχει σαν στόχο ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις.
Ας δούμε μερικές μόνο πλευρές αυτού του προγράμματος που θα αρχίσει να «τρέχει» από το φθινόπωρο:
1. Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αφορά την απασχόληση για 5 μήνες το χρόνο συνολικά 55.000 ανέργων, επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
 
Κυρίως όμως αφορά μακροχρόνια άνεργους και βραχυχρόνια άνεργους που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα και βρουν μια θέση εργασίας σε κάποιον Δήμο ή αλλού θα αμείβονται με 625 ευρώ το μήνα (για 5 μήνες, συνολικά 3.125 ευρώ).
Στην πραγματικότητα, με αυτά τα 3.125 ευρώ, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν κάποιος άνεργος δουλέψει και κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο επόμενο 7μηνο, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, γιατί δεν θα θεωρείται μακροχρόνια άνεργος!
2. Οι φορείς που θα κάνουν τις προσλήψεις είναι οι λεγόμενοι φορείς «Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ενώσεις). Συμπράττοντες φορείς μπορεί να είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Συνολικά το ποσό που θα πάρουν αυτοί οι φορείς θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ, το 5% του συνολικού κονδυλίου που θα διατεθεί και φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.
Ηδη, στήνεται ένας τεράστιος μηχανισμός εκμαυλισμού συνειδήσεων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες ΜΚΟ μαζεύουν ανέργους σε διάφορους Δήμους της Αττικής που θέλουν δουλειά και τους εξηγούν τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «τα προγράμματα του μέλλοντος» και πως «τέτοιες εργασιακές σχέσεις θα γενικευτούν». Επιπλέον, κάποιοι Δήμοι που έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με ΜΚΟ, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για πρόσληψη μεγάλου αριθμού για όλους τους τομείς του Δήμου, με στόχο, όπως λένε χαρακτηριστικά, κάποιοι δήμαρχοι να «δουλεύουν μόνο με τέτοιους εργαζόμενους αφού δεν τους πληρώνουν οι ίδιοι (σ.σ. οι Δήμοι)» και έτσι κερδίζουν χρήματα...! Σε Δήμο της Ανατολικής Αττικής, η δημοτική αρχή θέλει να προσλάβει 400 τέτοιους εργαζόμενους, όταν αυτή τη στιγμή το σύνολο μόνιμων και συμβασιούχων στο Δήμο μετά βίας φτάνει τους 200...
3. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε δικαιούχους, τους φορείς δηλαδή που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να κάνουν τις προσλήψεις, αφού οι θέσεις εργασίας και τα κονδύλια για κάθε Περιφέρεια είναι περιορισμένα. Γι' αυτό το λόγο ήδη σε κάποιους Δήμους γίνονται συνεννοήσεις ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και τις ΜΚΟ ή άλλους φορείς, ώστε να μοιραστούν ισομερώς τα κονδύλια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο έχει βάλει τη σφραγίδα της η ΓΣΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στην καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού θα αμείβονται με μισθούς ανεξάρτητα από προϋπηρεσία, ειδικότητα και κλάδο, αλλά και κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για παράδειγμα, στη Λάρισα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έσπευσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας». Σε άλλο Δήμο του Λεκανοπεδίου, το σωματείο των εργαζομένων δε διαφώνησε με τις προσλήψεις με την προϋπόθεση ότι δεν θα καλυφθεί το κόστος των μισθών των 5μηνιτών από τον προϋπολογισμό του Δήμου, νομίζοντας ότι έτσι διασφαλίζουν τους δικούς τους μισθούς!
Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανέργων, ώστε να αποδεχτούν τις νέες εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», την προσωρινή δουλειά με μισθούς πείνας και τη διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας. 
Και, ταυτόχρονα, να γενικευθούν αυτά τα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου