Το ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αναλαμβάνει σημαντική πολιτική πρωτοβουλία για την αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.
Ηδη, αντιπροσωπεία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέπτεται και ενημερώνει πρεσβείες αραβικών χωρών και άλλων κρατών της περιοχής, ενώ αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες την Παλαιστίνη.
Το κείμενο με τις θέσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι το ακόλουθο:
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) συνεχίζει και κλιμακώνει τη δράση του για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, πρωτοβουλία που παίρνει υπόψη τις γενικότερες εξελίξεις και είναι ενταγμένη στη σταθερή αντιιμπεριαλιστική πάλη του ΚΚΕ.
Είναι γεγονός ότι στην περιοχή μας διαδραματίζονται σοβαρές εξελίξεις, που συνδέονται με την ένταση της πάλης των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή για κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αστικών καθεστώτων σ' αυτήν την περιοχή. Εξελίξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στις ενώσεις και στις συμμαχίες τους.
Εκτίμηση της κατάστασης
Το ΚΚΕ ακολουθεί αταλάντευτα πορεία αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης, αναπτύσσοντας μια πολύμορφη δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του με συμφωνίες που προωθήθηκαν κάτω από την πίεση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα.Σήμερα, μπορούμε με σιγουριά να εκτιμήσουμε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι έχει τιναχθεί στον αέρα η λογική πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Συμφωνία του Οσλο το 1993, η λογική που επικράτησε στο Καμπ Ντέιβιντ (2000), ή στη Σύνοδο της Ανάπολις το 2007, η λογική του γνωστού "οδικού χάρτη".
Το αποτέλεσμα, δηλαδή, αποδεικνύει ότι παραμένουν τα χρόνια προβλήματα για τη συγκρότηση και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, παραμένει η κατοχή των εδαφών που άρπαξε το Ισραήλ στον πόλεμο των 6 ημερών το 1967, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων, οι έποικοι αυξάνονται, διατηρείται το τείχος που κατασκεύασε το Ισραήλ. Ζούμε τις οργανωμένες επιθέσεις του Ισραήλ στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας που παραμένει αποκλεισμένη.
Στη βάση αυτών των εξελίξεων, η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη και επικίνδυνη.
Η πολύμορφη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη κύριο σκοπό έχει να πνίξει το κίνημα αντίστασης κατά της κατοχής και να ενισχύσει δυνάμεις που θα συμφωνήσουν σε έναν πλήρη συμβιβασμό και σε αρνητική στάση απέναντι στην πάλη για τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μιλούν για δύο κράτη (Ισραήλ και Παλαιστίνη), αλλά κρύβουν την ουσία. Και η ουσία είναι ότι μιλώντας για παλαιστινιακό κράτος δεν εννοούν κράτος κυρίαρχο, οργανωμένο, για την πορεία του οποίου θα αποφασίζει ο λαός του. Εννοούν κράτος χωρίς σύνορα, χωρίς στρατό, περιορισμένης κυριαρχίας, με τη συνέχιση της κατοχής του ιμπεριαλιστικού κράτους του Ισραήλ. Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιωθούν και από τις πρόσφατες πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες του Ομπάμα. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια "διευθέτηση" που θα βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα για ένα κυρίαρχο κράτος, με σύνορα, με το δικαίωμα αυτοπροστασίας, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την επιστροφή των προσφύγων.
Το ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την αντίστασή του ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Καταδικάζουμε τις πιέσεις στην παλαιστινιακή αρχή για την επιβολή λύσης που θα είναι σε αντίθεση με τη θέληση, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη δράση των οργανώσεων που εναντιώνονται στην κατοχή και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, συζητάμε μαζί τους και αξιοποιούμε την πείρα τους.
Η σχέση μας με το λαό της Παλαιστίνης μας επιτρέπει να επαναλάβουμε πως χρειάζεται αυστηρό κριτήριο γιατί ενέργειες που παρουσιάζονται ως "φιλικές" προς τον παλαιστινιακό λαό δεν είναι πάντα τέτοιες! Πίσω τους κρύβονται ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων της περιοχής και ευρύτερα σχέδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Το ΚΚΕ αντιπάλεψε και αντιπαλεύει την πολιτική που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, που ακολουθεί η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).
Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά της αποστολής αλληλεγγύης το Μάη 2010 προς τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που οδήγησε σε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Αντιπαλέψαμε και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης και της δράσης του στο όνομα της "τρομοκρατίας" και τονίζουμε ότι ο πραγματικός τρομοκράτης κατά των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός. Οι λαοί έχουν υποχρέωση να αξιοποιούν, να χρησιμοποιούν όλες τις αναγκαίες μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών, κατά των δυναστών, για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, στην προοπτική της επίλυσης του προβλήματος της εξουσίας υπέρ του λαού.
Κάθε λαός, και ο παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του.
Με βάση αυτές τις επισημάνσεις, επαναλαμβάνουμε τη θέση του ΚΚΕ για το παλαιστινιακό πρόβλημα:
Στηρίζουμε τον αγώνα για τη δημιουργία του ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Απαιτούμε την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων, του στρατού του Ισραήλ.
Απαιτούμε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ.
Απαιτούμε ακόμα:
- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ.
- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
- Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
- Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου