Στήριξη στο ΠΑΣΟΚ για το τσάκισμα του λαού.
Προκλητική η ομιλία του Γ. Παπανδρέου το πρωί της Παρασκευής.
Από το βράδυ της Πέμπτης και έως το Σάββατο γίνεται στην Αθήνα, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με τη συμμετοχή 300 εκπροσώπων απ' όλο τον κόσμο.
Στα θέματα της ατζέντας, εκτός από το ζήτημα της Ελλάδας και τη στήριξη στον πόλεμο που διευθύνει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του λαού, αναμενόταν να εξετάσουν τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, στη Β. Αφρική και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, μετά το ατύχημα της Φουκοσίμα.
Πρόκειται για ωμή πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα να διαλαλούν οι σοσιαλδημοκράτες για «ελευθερία και δικαιώματα για όλους» στον αραβικό κόσμο, όταν οι ηγέτες στα κράτη που βρέθηκαν στο επίκεντρο μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων (Αίγυπτος, Τυνησία) ήταν μέχρι πρότινος μέλη της Διεθνούς των Σοσιαλδημοκρατών και στενοί εταίροι των κομμάτων - μελών της.
Υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον και για το Παλαιστινιακό, ενώ η όλη διαδικασία παραπέμπει σε ανάληψη δράσης από την πλευρά της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και συμβολής στην ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Αφρικάνικης Ηπείρου.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Σύνοδο, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα σαν «ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό». Εντόπισε την καρδιά της κρίσης «στο ζήτημα της δημοκρατίας» και όχι, βέβαια, στα υπερκέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, ανάμεσά τους και οι σοσιαλδημοκράτες, και προσπάθησε να καπηλευτεί τις εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους (...) για το όραμα που έχουν πολλοί για πιο δημοκρατικές κοινωνίες».
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, που εκβιάζει το λαό, ενισχύει την καταστολή, διαπίστωσε προκλητικά ότι «οι κυβερνήσεις σήμερα, ουσιαστικά, επενδύουν στην πολιτική του φόβου, ενώ έχουμε τόσο πολύ δυναμικό για να αλλάξουμε τα πράγματα» και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αναρωτήθηκε με θράσος: «Η ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στην έλλειψη εργατικού δικαίου, συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων των γυναικών; Θα βασίζεται σε φθηνό εργατικό δυναμικό (...); `Η θα βασίζεται σε ένα μορφωμένο εργατικό δυναμικό, στη συμμετοχή, στην εξωστρέφεια, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα και στην κοινωνική συνοχή;».
Για τις αραβικές χώρες, τέλος, είπε ότι «θα τους στηρίξουμε, για να δώσουν τη μάχη για τον εκδημοκρατισμό αυτών των κοινωνιών» και πρόσθεσε ότι «νέα πολιτικά κόμματα χρειάζεται να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν».
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιο για τη μάζωξη των σοσιαλδημοκρατών στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Και μόνο το γεγονός ότι τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου και της ΕΕ πανηγυρίζουν στον "Αστέρα" για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι αρκετό για να εγκαταλείψει τα κόμματά τους κάθε εργαζόμενος που τους ακολουθεί. Η σοσιαλδημοκρατία είναι διεθνώς ένα πτώμα, που έχει το θράσος να εμφανίζεται και ως ανανέωση.
Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα του παρελθόντος αποτελεί ύβρη", αφορά το λαό και τους αγώνες του και όχι τη σωρεία των αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γι' αυτήν τη βαρβαρότητα ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι περήφανοι, ενώ για τους λαϊκούς αγώνες ντρέπονται. Αυτά είναι τα αστικά κόμματα».
Λάθος διατύπωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. Όχι μαντρόσκυλα, αλλά κοπρόσκυλα έπρεπε να πει!
ΑπάντησηΔιαγραφή