Σελίδες

5 Μαΐ 2011

Υπογράφτηκε η συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης.



«Γυρνάμε οριστικά πίσω τη μαύρη σελίδα του διχασμού», διακήρυξε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» - «Φατάχ», η οποία πλαισιώθηκε από 13 ακόμη Οργανώσεις που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. 
Ο Αμπάς υποστήριξε ότι ο παλαιστινιακός λαός «πάντα απέρριπτε τον καταστροφικό αυτό διχασμό» και συμπλήρωσε ότι «ενωμένοι οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταδικάζουν την κατοχή και ν' αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος καταδίκασε τις αλλεπάλληλες ισραηλινές παρεμβάσεις «στα εσωτερικά των Παλαιστινίων» και κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία «να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και στους εποικισμούς». Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, υπογράμμισε ότι «αφήνεται οριστικά στο παρελθόν η διαμάχη με τη Φατάχ».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει τον άμεσο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θ' ασχοληθεί με τη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα, θα λειτουργούν τρεις επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι το τέλος του έτους, η δεύτερη θα καταθέσει προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΟΑΠ, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν και η «Χαμάς» και η τρίτη θα αναλάβει να λύσει το γόρδιο δεσμό του συγκερασμού όλων των διαφορετικών Σωμάτων Ασφαλείας σε μία διοίκηση τόσο σε Γάζα όσο και σε Δ. Οχθη.
Οι δύο άνδρες, Αμπάς - Μασχάαλ, συναντήθηκαν, για πρώτη φορά χθες, μετά από την εκδίωξη της «Φατάχ» από τη Λωρίδα της Γάζας, το 2007, η οποία είχε γίνει με αιματηρό τρόπο και με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 Παλαιστινίους. Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στην έδρα των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες διαμεσολάβησαν και στην επίτευξη της συμφωνίας. Παρόντες, εκτός από αντιπροσωπείες όλων των εμπλεκομένων παλαιστινιακών οργανώσεων, ήταν αντιπροσωπεία της ΕΕ που εδρεύει στο Κάιρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σόρι, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ αλ Αράμπι, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Ενδοιασμοί, σιωπή και ισραηλινές απειλές
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ανεπισήμως, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας συμφιλίωσης αν και όλες οι πλευρές εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για μονόδρομο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των παλαιστινιακών διεκδικήσεων. Ο ίδιος ο Αμπάς, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα, «Αλ Αχράμ», παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «δύσκολο εγχείρημα» καθώς «πολλοί και από όλες τις πλευρές θα προσπαθήσουν να την υποσκάψουν και να τη σαμποτάρουν». Οι Παλαιστίνιοι, πάντως, σε Γάζα και Δ. Οχθη τη δέχθηκαν με πανηγυρισμούς και ανακούφιση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, πάντως, δεν έκανε ούτε χτες καμία προσπάθεια να κρύψει τη δυσαρέσκειά του. Από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε την ενδο-παλαιστινιακή συμφωνία «τεράστιο πλήγμα για την ειρήνη και μεγάλη νίκη της τρομοκρατίας», επικαλούμενος ότι ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε τη δολοφονία του μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ, διά στόματος Αστον, έχει επικροτήσει εξαιρετικά επιφυλακτικά τη συμφωνία, χωρίς να ξεκαθαρίσει πώς θα χειριστεί το γεγονός ότι η «Χαμάς», που τη χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», θα συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση, αν και οι Παλαιστίνιοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η ΟΑΠ θα χαράσσει εξωτερική πολιτική και θα διευθύνει τις επαφές με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη διατυπώσει κανένα απολύτως σχόλιο. Ο πρώην Πρόεδρος Κάρτερ, όμως, μιλώντας στην «Ουάσινγκτον Ποστ» κάλεσε την Ουάσιγκτον και όλες τις ηγεσίες «να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να συνεισφέρουν με τον τρόπο αυτό στην άνθιση της παλαιστινιακής δημοκρατίας και ανεξαρτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου