Οι μάγοι της κρίσης του κορονοϊού το άνοιξαν και έβγαλαν από μέσα 600 ευρώ για κάθε έναν από τους 166 χιλιάδες επιστήμονες, σύνολο 99,6 εκ τα οποία θα πάρουν οι επιστήμονες (μηχανικοί δικηγόροι, λογιστές κτλ.). Τα υπόλοιπα 80,4 εκ. ευρώ θα μοιραστούν στα ΚΕΚ – Κολέγια και κάθε λογής κέντρο κατάρτισης που έχει στηθεί στην επικράτεια. Για κάθε έναν επιστήμονα που επιμορφώνουν, θα πάρουν 484 ευρώ (το κεφάλι). Το περιεχόμενο δε των σεμιναρίων είναι από παρασιτικό (προώθηση προϊόντων μέσω facebook…) έως άχρωμο και άοσμο (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, χειρισμός προγραμμάτων, κ.α.).
Κανένα σεμινάριο δεν είναι πάνω σε αντικείμενα που χρειάζεται πράγματι να γίνει επιμόρφωση, όπως για παράδειγμα (αναφέρω ενδεικτικά μόνο για Μηχανικούς): Θέματα Ασφάλειας της Εργασίας, Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης – Ενεργειακός Σχεδιασμός, ΑΠΕ, Πολεοδομική Νομοθεσία, Αντισεισμικός Κανονισμός, Σχεδίαση – Σχεδιασμός Εγκαταστάσεων κτλ.).
Εδώ προκύπτουν τρία θέματα μαζί:
— Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι για πέταμα;
Πολλοί από την κυβέρνηση λένε «αυτά είχαμε και βρήκαμε τρόπο να κοροϊδέψουμε την ΕΕ και να τα ρίξουμε στην αγορά». Αυτό σα λογική κινείται μεταξύ της απάτης και του εμπαιγμού. Είσαι κράτος που διέρχεται κρίση λόγω πανδημίας. Έγινε Eurogroup. Ζήτησε κανένας να ενταχθούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό για να τα διαθέσει σύμφωνα με τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν; Ζήτα αυτά τα χρήματα να τα κάνεις πραγματική υποδομή για να ξεπεραστεί η κρίση. Τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και της παραγωγής. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πει ότι δεν γίνεται αυτό, τότε να πάρει αντίστοιχα και την ευθύνη που διαθέτει χρήματα σε άχρηστα αντικείμενα και δεν δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να τα διαχειριστεί όπως αυτή κρίνει. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η Κυβέρνηση έπραξε ανάποδα. Ήθελε με κάθε τρόπο να περάσει αυτά τα λεφτά στα Κέντρα Κατάρτισης και βρήκε το τυράκι της κρίσης. Σαν έτοιμη από καιρό!!!
— Ποιος αποφάσισε και με ποιο κριτήριο, τα αντικείμενα εκπαίδευσης;
Τα αποφάσισαν τα Κέντρα Εκπαίδευσης, γιατί αυτές τις μπαρούφες μπορούν να παρέχουν; Συμφώνησε το ΤΕΕ ή τα άλλα επιστημονικά επιμελητήρια για αυτά; Αν συμφώνησαν μιλάμε για την πλήρη απαξίωση των επιστημονικών φορέων, σε μηχανισμούς μοιράσματος χρήματος σε ΚΕΚ. Τα επιμελητήρια δεν μπορούσαν να εκπαιδεύσουν τα μέλη τους σε αυτά που κρίνουν αναγκαίο; Δεν ξέρουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες επιμόρφωσης; Εδώ μιλάμε για ένα εμπαιγμό που στη μέση είναι οι επιστήμονες και γύρω γύρω ο χορός των εκατομμυρίων.
–Τι πραγματικά χρειάζεται ο επιστήμονας που πλήττεται αυτή την περίοδο λόγω αναγκαστικής εκτεταμένης καραντίνας;
Σίγουρα το έκτακτο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ σε κάθε πληττόμενο είναι η βάση της συζήτησης. Όταν όλα έχουν σταματήσει, δεν μπορείς να αφήνεις να εννοηθεί ότι «εσείς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι» μπορείτε με κάποιο μεταφυσικό τρόπο να παρέχετε τις υπηρεσίες σας. Γιατί αυτό επί της ουσίας κάνει η κυβέρνηση, μη εντάσσοντας τους επιστήμονες στο γενικευμένο μέτρο που πήρε για τα πληττόμενα επαγγέλματα. Τα 800 ευρώ όμως, αποτελούν μια ασπιρίνη για σήμερα. Αν ήθελε πραγματικά να ενισχύσει τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, μακροπρόθεσμα έχει μια σωρεία μέτρων που θα μπορούσε να πάρει:
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο θεσπίστηκε ως τέλος – έμμεση οριζόντια φορολογία, για να γεμίσουν τα ταμεία την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τι εξυπηρετεί μια οριζόντια φορολογία 650 ή 1000 ευρώ, ανεξάρτητα του κέρδους που βγάζει ο καθένας;
- Δραστική μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Απαλλαγή από διάφορους φόρους που πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ και άλλων λογαριασμών όπως Δημοτικά Τέλη, τέλη ΑΠΕ, κτλ.
- Μείωση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το 24% είναι ένα τεράστιο νταβατζιλίκι – φόρος που καλείται ο ελεύθερος επαγγελματίας – επιστήμονας να εισπράξει από τον ιδιώτη και να αποδώσει στο κράτος.
- Και άλλα πολλά που θα έδειχνε «καλή πρόθεση»
«Ο Θάνατος του Εμποράκου»
Αντί αυτών όμως των μέτρων, η κυβέρνηση πετάει το τυράκι των 600 ευρώ και από πίσω αξιοποιεί την «ευκαιρία» της κρίσης για τον «θάνατο του εμποράκου». Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κλείσουν, και το κομμάτι της πίτας που έπαιρναν να το πάρουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και αυτό ήδη πραγματοποιείται: 600 ευρώ ο Μηχανικός για ένα μήνα, 11 εκ. ο Μορέας που διαχειρίζεται ένα δημόσιο δρόμο για διαφυγόντα κέρδη (και είναι δεκάδες τέτοια παραδείγματα). Τα κέρδη του ο Μορέας και ο κάθε Μορέας δεν τα μοιράστηκε μαζί μας. Τη ζημιά του όμως ξέρει να τη μοιράζει και βρίσκει πρόθυμη κυβέρνηση να το κάνει.
Μένουμε Σπίτι αλλά δεν μένουμε (Μ..κες) μουγγοί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου