Σελίδες

20 Απρ 2011

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ




Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες η Κοινή Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες, στις 11 και 12 Απρίλη. 
Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στηνΕυρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 11-12 Απρίλη, αφού αντάλλαξαν γνώμες σχετικά με την εξελισσόμενη βαθιά κρίση, κατήγγειλαν την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Λιβύης. Ο πόλεμος αυτός, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης αποτελεί τη συνέχεια της βάρβαρης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων των χωρών μας με άγρια αντιλαϊκά μέτρα.

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στη Λιβύη, αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών. Τα ψεύτικα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κασπία οξύνεται. Απαιτούμε να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, να κλείσουν οι βάσεις και να αρθεί αμέσως κάθε είδους διευκόλυνση στην εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Και στην περίπτωση της Λιβύης θεωρούμε ότι ο λαός της πρέπει να έχει το δικαίωμα ο ίδιος να επιλέξει το δρόμο ανάπτυξής του χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Την ίδια ώρα, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η αστική τάξη των χωρών της Ευρώπης γενικεύει τα αντεργατικά μέτρα. Σε όλο και περισσότερες χώρες, τόσο των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και στις άλλες χώρες, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις στο όνομα της κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Σε πολλές χώρες προωθούνται άγριες περικοπές σε εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αυξάνεται η ανεργία, υπονομεύονται το δικαίωμα στην απεργία, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, δυναμώνει η ξενοφοβία ενώ ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των μονοπωλιακών ομίλων. Αποδεικνύονται αντικειμενικά τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, μιας κι αυτός δεν μπορεί να λύσει τα βασικά λαϊκά προβλήματα.
Η αστική τάξη γνωρίζει καλά πως ο βασικός αντίπαλος της στρατηγικής τους, ο κύριος πολέμιος του καπιταλιστικού συστήματος είναι τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα. Γι' αυτό σε πολλές χώρες εντείνουν τις αντικομμουνιστικές απειλές, διώξεις, απαγορεύσεις. Ομως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς. Μόνο μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων για τα εργατικά, λαϊκά προβλήματα, για την πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνική πρόοδο, για το σοσιαλισμό.
Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, τάσσονται ενάντια στην ένταξη νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, αγωνίζονται για την αποχώρηση των χωρών τους από το ΝΑΤΟ με στόχο τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Χαιρετίζουμε τους μεγάλους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος που γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προς όφελος των εργαζομένων να μεγαλώσει το ρεύμα της λαϊκής αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στη Συνάντηση αποφάσισαν να εντείνουν παραπέρα τη δράση και το συντονισμό τους».
Τα Κόμματα που υπογράφουν την Ανακοίνωση είναι τα εξής: Κομμουνιστικό Κόμμα Στυρίας (Αυστρία), Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Kόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών (Γαλλία), Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κόμμα Εργασίας (Ελβετία), Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστική Λαϊκή Αριστερά (Ιταλία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, Κίνημα της Λαϊκής Αντίστασης (Μολδαβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα των Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κόμμα Εργασίας, Τουρκία (ΕΜΕΠ), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Φινλανδικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου