Σελίδες

20 Απρ 2011

Συμφέρει!



Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Μάη θα έχει επιβάλει «διοικητικά πρόστιμα» στη «Ζήμενς» για την υπόθεση με τις μίζες. 
Η συγκεκριμένη κυβερνητική τοποθέτηση έγινε (με ύφος βαρύγδουπο) και προβλήθηκε (μετά πολλών ταρατατζούμ) ακριβώς την ίδια μέρα που εκδόθηκε η ποινή του δικαστηρίου για τον Μαντέλη.
Τι να υποθέσουμε; Η επιλογή της ημέρας για να προβεί η κυβέρνηση στα «λεβέντικα» διαγγέλματα ήταν τυχαία; Διότι κάποιοι κακόπιστοι θα ισχυριστούν ότι εδώ επιδιώχτηκε κάποιου τύπου συμψηφισμός. Οτι επιχειρήθηκε ένα είδος επικοινωνιακής «απόδρασης» της κυβέρνησης, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου εν γένει, από τα συμπεράσματα στα οποία οδηγεί η «ποινή» κατά Μαντέλη.
Αν συνέβη κάτι τέτοιο (σ.σ.: «αν», λέμε...), η έμπνευση μάλλον αποδείχτηκε
ατυχής, αφού τα περί τον Μαντέλη δεδικασμένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια διαφυγής στο πολιτικό κατεστημένο. Το τελευταίο, βέβαια, μονίμως καταφεύγει στη γνωστή σοφιστεία: «Δε φταίμε εμείς για την ποινή - κοροϊδία στον Μαντέλη», «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», «αυτά προβλέπουν οι νόμοι» και τα συναφή.
Τα παραπάνω θα ήταν σωστά, μόνο στην περίπτωση όμως που οι νόμοι θα προέκυπταν εκ της «αποκαλύψεως», αν οι νόμοι «φύτρωναν» από μόνοι τους και δεν επιβάλλονταν από ανθρώπους, κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Αλλά - ως γνωστόν - τους νόμους, βάσει των οποίων δικάζουν οι δικαστές, κάποιοι τους φτιάχνουν.
Τουτέστιν: Οι νόμοι με τους οποίους δικάστηκε ο Μαντέλης είναι νόμοι του πολιτικού κατεστημένου. Είναι νόμοι του αστικού κράτους. Είναι νόμοι του κράτους που κάνει μπίζνες με τις «Ζήμενς». Είναι νόμοι του κράτους που διοικείται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Στο πού ακριβώς οδηγούν αυτοί οι νόμοι προκύπτει ευθέως από το αποτέλεσμα της δίκης του Μαντέλη. Ιδού, λοιπόν, η «ετυμηγορία»: Αν είσαι υπουργός και πάρεις «χορηγία» από τη «Ζήμενς» ύψους 450.000 ευρώ, τότε με μια ποινή τριών ετών (με αναστολή) και πληρώνοντας ένα πρόστιμο 7.500 ευρώ - αυτές ήταν οι «ποινές» στον Μαντέλη - τότε όχι μόνο «καθαρίζεις», αλλά σου μένουν και τα υπόλοιπα 442,5 χιλιάρικα.
Για βάλτε τα τώρα κάτω. Μήπως, τελικά, συμφέρει;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου