Σελίδες

14 Απρ 2011

Δεδομένη η ελεγχόμενη πτώχευση, ψάχνουν το πότε...


Ανησυχίες και ανταγωνισμοί για τις συνέπειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Πυκνώνουν οι αντεγκλήσεις γύρω από τον τρόπο και το χρόνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με μερίδες της πλουτοκρατίας να εγείρουν φόβους ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε «σεισμό» και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση. Οπως επισημαίνει, «περιμένω μια αναλυτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η έκθεση διαπιστώσει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό».


Σύμφωνα με τον Λι Μπουσεΐτ, συνεργάτη της νομικής εταιρείας «Cleary Gottlieb Steen & Hamilton», που συμβούλεψε την Ουρουγουάη για την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2003, η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς την εθελοντική συγκατάθεση των πιστωτών θα προκαλέσει «σεισμική δόνηση», που θα γίνει αισθητή στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος προκρίνει μια αναδιάρθρωση σε «εθελοντική βάση», σημειώνοντας ότι «αν οι πιστωτές επιλέξουν να συμμετάσχουν αυτοβούλως σε μία πράξη μετατροπής των υποχρεώσεων για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του πιστούχου, ποιος θα μπορεί να αμφιβάλλει για μία τέτοια απόφαση;».
Την ίδια στιγμή, ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής για την ανάλυση του χρέους ευρωπαϊκών χωρών του οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's», σημειώνει ότι η πιθανότητα μίας γενικής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας είναι «σχεδόν ένα τρίτο» και τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματική μία αναδιάρθρωση, οι πιστωτές ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψουν το 50% έως 70% των απαιτήσεών τους.
Εριδες για το μέγεθος της απαξίωσης
Διαφορετική εκτίμηση για το ποσοστό του χρέους που θα πρέπει να διαγραφεί καταγράφεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», σύμφωνα με το οποίο ομάδα εργασίας της ΕΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει το 40 - 50% του χρέους της προκειμένου να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική πορεία.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι παρόλο που η επίσημη θέση της ΕΕ είναι να απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους, στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες φέρεται να περιλαμβάνουν και την εθελοντική παράταση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων. Στο ίδιο πάντα δημοσίευμα τονίζεται πως τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ είναι αντίθετες με το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους, λόγω του κινδύνου μετάδοσης και σε άλλες χώρες.
Την «απώλεια εμπιστοσύνης» των μεγαλοπιστωτών επικαλέστηκε και ο υπουργός Οικονομικών για τη μη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι οι «συνεπαγόμενες ζημιές ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σταθερότητας στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», σημειώνοντας ότι για το 2012 «πρέπει» να δανειστούν από τις αγορές ποσά 25 - 30 δισ. ευρώ.
Στη χτεσινή ημερίδα των «Financial Times» στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ) απέφυγαν να κάνουν εκτιμήσεις, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής κλιμάκωσης για την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης» των μεγαλοπιστωτών. Ο εκπρόσωπος της Γιούρομπανκ, Γκ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι εφόσον δεν έγινε το 2010 δεν μπορεί να γίνει τώρα, αλλά ότι βλέπει «πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους».
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής, Π. Μυλωνάς, σημείωσε ότι και οι ίδιοι οι πιστωτές μας δεν επιθυμούν κάποιου είδους εθελοντική αναδιάρθρωση, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου. Από την πλευρά της τράπεζας «Αλφα», ο Μ. Μασουράκης δήλωσε πως δεν αποτελεί διέξοδο και ακόμη ότι η ένταση της συζήτησης για αναδιάρθρωση φέρνει «μεγάλα ρίσκα».
Νέα μέτρα και ανταγωνισμοί
Το δρόμο για νέα, ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ανοίγει με δηλώσεις του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί «δεν φτάνουν αυτό που η ΕΚΤ έχει ονομάσει "μεγάλο άλμα" στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας, η «Allianz» (που είναι ταυτόχρονα και από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη με συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ), καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλισης κρατικών ομολόγων. Εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα διευκολυνθεί ο υπολογισμός του κινδύνου για τους επενδυτές κρατικών τίτλων, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικού χρέους.
Σύμφωνα με την «Allianz», οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ένα μέρος από τα 500 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να χρηματοδοτήσουν τον ασφαλιστικό οργανισμό, του οποίου τα έσοδα θα στηρίζονται σε ασφάλιστρα που θα πληρώνουν σε αυτόν τα κράτη - μέλη που θα προχωρούν στην έκδοση ομολόγων, δηλαδή και πάλι οι λαοί των κρατών.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική Βουλή επαναφέρει στο προσκήνιο τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των αστικών κυβερνήσεων για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού, με πρωτοβουλία των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, εισηγείται στη Βουλή να απαιτείται πλειοψηφική έγκριση από τη Βουλή για να δοθεί η προβλεπόμενη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συμμετοχή της Γερμανίας στο «Ταμείο Διάσωσης». Η θέση αυτή ανατρέπει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η οποία προέβλεπε ότι με απλή πλειοψηφία του Συμβουλίου του Μηχανισμού κάθε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει τη συμμετοχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου