Σελίδες

14 Απρ 2011

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Ανησυχεί για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος



Με προτάσεις ενσωμάτωσης καλεί σε κυβερνητική συμμαχία από τα πάνω, με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της «λαϊκής δεξιάς»
Για μια ακόμα φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας προχτές το βράδυ στην τηλεόραση του ΑΛΤΕΡ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάρρηξη της «κοινωνικής συνοχής», αγωνιώντας εμφανώς για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και δηλώνοντας επί της ουσίας έτοιμος να βάλει ακόμα πιο γερές πλάτες για τη θωράκισή του. «Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε. Τι προέχει;
Η κοινωνική συνοχή;» δήλωσε, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της μπορεί να επιφέρει «ανεπιθύμητες παρενέργειες», δηλαδή ανάπτυξη ενός μαζικού ισχυρού αποφασισμένου και ταξικά προσανατολισμένου κινήματος.
Αποσπώντας την πολιτική απ' την οικονομία, εγκάλεσε την κυβέρνηση πως έχει «το οικονομικό σχέδιο, την ισοπέδωση των πάντων», αλλά της «λείπει το βιώσιμο πολιτικό σχέδιο», γεγονός που συνιστά «το μεγάλο μειονέκτημα της κυρίαρχης σήμερα οικονομικής και πολιτικής ελίτ του τόπου». Με την άποψη αυτή, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το λαό πως είναι δυνατόν, ανεξάρτητα απ' το τι συμβαίνει στο πεδίο της οικονομίας, να εφαρμόζεται μια πολιτική διαχείριση που θα «κουλαντρίζει» το κεφάλαιο και θα το υποχρεώνει σε παραχωρήσεις προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δίχως να αμφισβητεί στο παραμικρό την εξουσία του κεφαλαίου, έκφραση της οποίας αποτελεί το μνημόνιο σε συνθήκες οξυμένης κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε σύμπραξη για έναν «συνασπισμό εξουσίας, για να φύγουμε από το μνημόνιο που μας καταστρέφει». Χαρακτήρισε μάλιστα «πιο ρεαλιστικό να θέλουμε να πληρώσουν οι λίγοι που έχουν τα πολλά, παρά οι πολλοί που έχουν τα λίγα».
Στην καπιταλιστική οικονομία, ο ρεαλισμός ταυτίζεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και εκεί προσπαθούν να στριμώξουν τους εργαζόμενους και το λαό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Οι ψευδαισθήσεις, που μοιράζει απλόχερα ο χώρος που εκπροσωπεί ο Αλ. Τσίπρας, στόχο έχουν να μη συνειδητοποιήσει ο λαός ότι ρεαλιστικό και αναγκαίο σήμερα για τα συμφέροντά του είναι να αμφισβητήσει και να αντιπαλέψει την εξουσία τους σε έναν αγώνα με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.
Αντ' αυτού, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε αμπελοφιλοσοφίες περί «ενότητας της αριστεράς» με ένα «μίνιμουμ πρόγραμμα», το οποίο χωράει τους πάντες: Από τους ΠΑΣΟΚους που ελίσσονται κάτω από την πίεση του λαού, μέχρι τη «λαϊκή δεξιά», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη. Επί της ουσίας, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συγκόλληση από τα πάνω δυνάμεων που έχουν υπηρετήσει με συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων τους και σήμερα διακινούν την αυταπάτη ότι υπάρχει η δυνατότητα για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης, με αλλαγή κυβέρνησης και χωρίς ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Εκεί οδηγούν οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, το τραπεζικό σύστημα και πάει λέγοντας.
Στη βάση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει πως «πιστεύουμε ότι σε ένα σχέδιο σωτηρίας της οικονομίας (...) μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα ευρύτατο μπλοκ δυνάμεων, σε ένα ευρύτατο μπλοκ εξουσίας», το οποίο - όπως ο ίδιος ομολογεί - θα αναλάβει να διασώσει την καπιταλιστική οικονομία.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου