Σελίδες

9 Μαρ 2011

Η ΕΕ προωθεί με συβιβασμούς την ελεγχόμενη χρεοκοπία...

Στο κεντρικό δελτίο του «Μέγκα», μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Για τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Γ. Παπανδρέου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα». Ακολουθεί ο διάλογος με τους δημοσιογράφους.
-- Απαισιόδοξος μου φάνηκε εμένα ο πρωθυπουργός. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αυτήν την πρόβλεψη που κάνατε, ότι θα υπάρξει συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία, αν είναι μια προσωπική σας εκτίμηση, του Κόμματός σας ή αν απορρέει απ' τη συζήτηση που είχατε με τον κ. Παπανδρέου.
-- Οχι, είναι ανεξάρτητη απ' τη συζήτηση που είχα με τον κ. Παπανδρέου. Του την είπα, όμως, αυτήν την πρόβλεψη.
-- Και τι σας είπε;
-- Εκτίμησή μας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάει στην ΕΕ, θα δώσει όλες εκείνες τις εγγυήσεις, με σταθερή φωνή και πειστικότητα, ότι θα πάρει ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος του λαού και την ίδια ώρα ενδεχομένως θα υψώσει και τους τόνους για
«λύση», όπως λέει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα προσπαθήσει, δηλαδή, να κερδίσει κάποιες υποσχέσεις ότι η κερδοφορία στην Ελλάδα θα επανακάμψει γρήγορα, πάντα σε βάρος των εργαζομένων.
Η πρόβλεψή μας, τώρα, για συμφωνία: Κοιτάξτε, η πείρα που έχουμε ως τώρα στην ΕΕ, αλλά και η κατάσταση που υπάρχει στην ΕΕ, δείχνει ότι θα επέλθει μια συμφωνία συμβιβαστική, ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα και όχι μόνο. Δεν έχει φτάσει ακόμα η ΕΕ σ' αυτό το επίπεδο, να αφήσει τα πράγματα, να μην μπορεί να τα ελέγξει καθόλου. Τώρα, αν θα επέλθει συμφωνία σ' αυτή τη Σύνοδο ή στην επόμενη... Αλλά δύσκολο μας φαίνεται, όχι από φιλελληνισμό, να προχωρήσει η ΕΕ σε μια ανεξέλεγκτη γενικότερη κατάσταση.
-- Οταν είπατε του κ. Παπανδρέου ότι έχετε την εκτίμησή σας αυτή, ότι προχωράμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, τι σας απάντησε;
-- Με άκουσε. Κοιτάξτε, ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει ότι η ΕΕ είναι προ των θυρών μιας ορισμένης αποπομπής μελών της, ενός μεγάλου ρήγματος. Σίγουρα θα πάμε, δηλαδή, σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία. Αλλο τώρα ότι αυτή η ελεγχόμενη χρεοκοπία, πάλι θα είναι σε βάρος του λαού.
-- Η ελεγχόμενη χρεοκοπία όπως και να γίνει δεν είναι καλό πράγμα, είναι κακό για το λαό...
-- Η ΕΕ αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μεγάλη δίνη. Τώρα μάντεις δεν είμαστε, ούτε είμαστε μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
-- Καταλάβατε ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο εκλογών;
-- Κάτι τέτοιο δεν κατάλαβα. Και δεν μπορώ να μεταφέρω πράγματα. Τέτοια πράγματα δε βγήκαν. Του είπα ότι κατά τη γνώμη μας θα πάμε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, γιατί αντικειμενικά αυτή θα είναι η εξέλιξη της ΕΕ. Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ είναι προ των πυλών της διάλυσής της, έχει κάποιες δυνατότητες να ελέγξει την κατάσταση. Βεβαίως, αργά ή γρήγορα σε λίγα χρόνια, τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει δεν είναι τι αποφασίζουν οι κορυφές, τι διαχειρίζονται οι κορυφές, αλλά ο λόγος των λαών.
-- Κυρία Παπαρήγα, σας έδωσε κάποια διαβεβαίωση - με δική του πρωτοβουλία ο κ. Παπανδρέου - ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών;
-- Δεν του έθεσα τέτοιο ζήτημα.
-- Σας ρώτησα, αν πήρε εκείνος την πρωτοβουλία.
-- Δεν του έθεσα τέτοιο ζήτημα γιατί δεν πίστευα ότι θα πάρω τέτοια απάντηση. Στο κάτω κάτω, είναι δικό του χαρτί. Δε θα μου το έλεγε. Επομένως, δεν ήθελα να χάσω το χρόνο με πράγματα τα οποία δε θα έβγαζαν κάποιο συμπέρασμα.
-- Σας ζήτησε κάτι;
-- Μου είπε στην αρχή ότι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Του απάντησα κι εγώ το εξής: Οτι αν ζητάτε από εμάς μια πρόταση, που κατά κάποιον τρόπο είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής σας, δεν έχετε την ανάγκη αυτήν την πρότασή μας. Εμείς κινούμαστε σε άλλο επίπεδο. Δεν είχε ανάγκη από μία πρόταση παραλλαγής. Ενδεχομένως, τα άλλα κόμματα τέτοιες προτάσεις να κάνουν. Αλλά εμείς δεν μπορούμε, όπως του είπα - και του το είπα και μέσα, όχι μόνο έξω για λόγους προπαγάνδας - δεν μπορούμε να διαλέξουμε το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστεί ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούμε να το διαλέξουμε. Από αυτήν την άποψη, προτάσεις μπορεί να πάρει από τα άλλα κόμματα.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/3/11, 9:31 μ.μ.

    Η αποτύπωση του προφορικού λόγου σε γραπτό μπορεί να δημιουργήσει καμιά φορά ασάφεια και παρανόηση. Αυτό προέκυψε με τη γραπτή μεταφορά στο χτεσινό «Ρ» των όσων είπε την Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα», σχετικά με την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών - μελών, που μεθοδεύεται στο πλαίσιο της ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Κοιτάξτε, ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει ότι η ΕΕ είναι προ των θυρών μιας ορισμένης αποπομπής μελών της, ενός μεγάλου ρήγματος. Σίγουρα θα πάμε, δηλαδή, σε μία ελεγχόμενη χρεοκοπία. Αλλο τώρα ότι αυτή η ελεγχόμενη χρεοκοπία, πάλι θα είναι σε βάρος του λαού». Από τη γραπτή μεταφορά της προφορικής απάντησης μπορεί να παρανοηθεί ότι το ρήγμα, η αποπομπή, θα προέλθει από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ενώ ακριβώς το αντίθετο λέει η Αλέκα Παπαρήγα. Οτι επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ρήγματος, η ΕΕ θα επιλέξει την «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ακριβώς για να το αποφύγει. Γι' αυτό βάζουν σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης της κρίσης μέσα από την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί με επώδυνους όρους και συνέπειες για το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή