Σελίδες

17 Μαρ 2011

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...


Τεράστια ερωτήματα, για τα παζάρια και τις διευθετήσεις που μεθοδεύονται στο Αιγαίο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εγείρει η δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας ότι στις διερευνητικές επαφές συζητούνται τα πάντα και μάλιστα έχουν προχωρήσει αρκετά. 
Ο Μπουλέντ Αρίντς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων (...) Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Στη διεθνή διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας ακόμα διαρροής για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Τουρκία. 
Απαντώντας στα όσα είπε ο Αρίντς, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας διέψευσε τον Τούρκο υπουργό, υπογράμμισε το «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και είπε με νόημα ότι «αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια».
Επεισόδιο νότια της Καρπάθου
Στο μεταξύ, ως ιδιαίτερα σοβαρό αξιολογείται το συμβάν μεταξύ ιταλικού εμπορικού πλοίου και τουρκικής πολεμικής κοβέρτας, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, νότια της Καρπάθου, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για το λαό η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στις σχέσεις της με την Τουρκία και το Ισραήλ.
Το ιταλικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, μελετούσε τη διαδρομή στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Σύμφωνα με άλλη, «ανεπίσημη» εκδοχή, η έρευνα αφορά την οριοθέτηση της διαδρομής την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με τον τρόπο αυτό, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια.
Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσέγγισε το ιταλικό «Explora» και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεε πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για τη διαμόρφωση της ελληνικής στάσης απέναντι σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, στις οποίες μπλέκεται τόσο η Τουρκία, όσο και το Ισραήλ, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου