Σελίδες

5 Φεβ 2011

Ζυμώνουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία...


Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την καταστροφή κεφαλαίου με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πλουτοκρατία.
Το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, για να πτωχεύσει ο λαός και να μετρήσει όσο γίνεται μικρότερες απώλειες το κεφάλαιο, επεξεργάζονται εκπρόσωποι των μονοπωλίων, θεωρώντας βέβαιη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο Βίλχελμ Μπούιτερ, επικεφαλής αναλυτής της «Citigroup», μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τονίζει: «Από οικονομικής άποψης μια γρήγορη αναδιάταξη του χρέους θα ήταν η καλύτερη λύση. Από πολιτικής, όμως, όχι.
Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μείωση των χρεών της κατά το ήμισυ. Πάνω από το μισό του ελληνικού χρέους όμως, που αγγίζει περίπου τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται συστημικές τράπεζες, ασφάλειες και μια σειρά ασφαλιστικά ταμεία που είναι όμως καλά δικτυωμένα πολιτικά. Η αναδιάταξη του χρέους θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτα προβλήματα που θα καθιστούσαν αναγκαία μια νέα κρατική στήριξη. Κάτι που επιθυμούν να αποφύγουν οι πολιτικοί, ώστε μεταξύ άλλων να δώσουν χρόνο στις τράπεζες να προετοιμαστούν για τις απώλειες».
«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μια πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μια εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», εκτιμά ο διευθυντής της «Goldman Sachs» Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» και υπογραμμίζει: «Είναι απαραίτητο ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».
«Ακόμα και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν αν ένα τέτοιο χρέος μπορεί κάποτε να αποπληρωθεί στο ακέραιο», σημειώνει σε δημοσίευμά του ο «Economist», πιέζοντας για επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις κλιμακώνεται», κάνει λόγο για«καθημερινή λίστα απεργιών και διαδηλώσεων» και εκτιμά ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου δύσκολη, καθώς η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 15% και η οικονομία να συρρικνωθεί έως 3,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου