Σελίδες

5 Φεβ 2011

Δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν ...


  Οι χιλιάδες λαού που έχουν βγει στους δρόμους της Αιγύπτου, όπως προηγούμενα της Τυνησίας, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, που δείχνει τη δύναμη που έχουν οι λαοί να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν πραγματικά το πιστέψουν. 
Παρότι οι εξελίξεις είναι ακόμα ρευστές και δεν έχουν φανεί σε όλο τους το βάθος οι επιδιώξεις διαφόρων παραγόντων, είναι αποκαλυπτική η στάση των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. 
Τώρα που τα τσιράκια τους, καθεστώτα τύπου Μπεν Αλι και Μουμπάρακ (εκλεκτά μέλη της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» του προέδρου Γ. Παπανδρέου) κλονίζονται κάτω από τη λαϊκή οργή, θυμήθηκαν τα «δημοκρατικά δικαιώματα του λαού».
   Σύσσωμοι ΗΠΑ και ΕΕ - χαρακτηριστική η χτεσινή της ανακοίνωση - εμπαίζουν με τη γνωστή τακτική των «ίσων αποστάσεων» τις λαϊκές δυνάμεις που έχουν ξεσηκωθεί. 
Αυτό που όλοι μαζί επιχειρούν είναι να ελέγξουν την έκβαση των εξελίξεων, ώστε να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα σχέδιά τους για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», δηλαδή τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται στον ενεργειακό τομέα. 
Σε αυτήν τη ρότα κινείται και η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προχτές ήταν χαρακτηριστικός. 
Τάσσεται, λέει, υπέρ της «νομιμότητας». 
Βέβαια, η «νομιμότητα», που σέβεται ο Γ. Παπανδρέου και οι σύμμαχοί του σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι η «νομιμότητα» του να τσακίζουν τους λαούς εν καιρώ ειρήνης με το «πιστόλι στον κρόταφο» για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών και άλλοτε με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μακελειό. 
Αλλωστε, νόμιμες ήταν και οι κυβερνήσεις που πασχίζουν να αλλάξουν οι λαοί και μάλιστα εκλεκτά μέλη της «σοσιαλιστικής» συνομοταξίας του πρωθυπουργού. Τώρα ανακάλυψε και παράνομους στη «Σοσιαλιστική Διεθνή»; 
`Η τη νομιμότητα τη μετρά κατά πως βολεύει τον ιμπεριαλισμό κάθε φορά;
   Ολοι αυτοί οι δήθεν ευαίσθητοι δεν αναγνωρίζουν στο ελάχιστο το δικαίωμα στους λαούς να ορίζουν μόνοι τους την τύχη τους. 
Γι' αυτό και τώρα σφίγγουν τον κλοιό, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τις εξελίξεις, για να ελέγξουν τις νέες κυβερνήσεις που θα εγκαθιδρυθούν. Και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο στην περιοχή, το πέρασμα των μεταφορών του Σουέζ, αλλά και για τους αγωγούς που ετοιμάζονται να κάνουν, τα ιμπεριαλιστικά κράτη παρεμβαίνουν. 
Τα ενδιαφέρει, βεβαίως, να τελειώνει και ο λαϊκός ξεσηκωμός. 
Φοβούνται την απόκτηση πείρας από την πάλη, που αμφισβητεί και θέλει να ανατρέψει τα σημερινά καθεστώτα, ότι και στο μέλλον θα αμφισβητήσει και τις νέες κυβερνήσεις, αφού τα μονοπώλια θα υπηρετούν, επομένως πιο οργανωμένα και με στόχο για άλλη, εργατική εξουσία, θα ανατρέψουν το σύστημα.
Οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική επιβεβαιώνουν ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής τους. 
Μπορούν με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα τους να συγκρουστούν και να τα βάλουν με τους δυνάστες τους όσο ισχυροί και αν είναι. Και όσο και αν στη δοσμένη στιγμή δε φαίνονται ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να καθοδηγήσουν αυτό το λαϊκό κίνημα σε φιλολαϊκή διέξοδο αργά ή γρήγορα και αυτό θα φανεί στον ορίζοντα, θα βγει στο προσκήνιο της ταξικής πάλης. 
Τώρα τεράστια σημασία αποκτά η αλληλεγγύη των λαών, προκειμένου ο λαός της Αιγύπτου να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του, να επιλέξει ο ίδιος τι θα κάνει, τι διέξοδο θα δώσει, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου