Σελίδες

5 Φεβ 2011

Προτεραιότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου...


Iσες αποστάσεις και περίσσευμα υποκρισίας χαρακτηρίζουν τη δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ, στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο. 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σπεύδει να καταδικάσει τη βία «και όλους όσους τη χρησιμοποιούν και την ενθαρρύνουν», υποστηρίζοντας ότι ο αιγυπτιακός λαός έχει το δικαίωμα να διαδηλώσει «ελεύθερα και ειρηνικά στο πλαίσιο της νομιμότητας»...
Η ΕΕ καλεί σε «μεταρρυθμίσεις» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων μαζί με τις ΗΠΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ, με την οποία συνεργάζεται, να προχωρήσει σε «ομαλή μετάβαση» προς μια κυβέρνηση ευρείας βάσης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει «τώρα».
Η ΕΕ σημειώνει ιδιαίτερα τη δέσμευσή της για μία «νέα και αποτελεσματική στήριξη» σε χώρες που επιδιώκουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με παράλληλη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και της Μεσογειακής Ενωσης σε αυτούς τους στόχους. Στα συγκεκριμένα σχέδια εκτός από την Αίγυπτο περιλαμβάνεται και η Τυνησία.
Σε αυτά τα πλαίσια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα πάει την Κυριακή στο Κάιρο για συναντήσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ, (μάλλον ανέβαλλε το ταξίδι του), 
το κόμμα του οποίου συμμετέχει στη «Σοσιαλφασιστική Διεθνή», όπου προεδρεύει ο ΓΑΠ. 
Ανάλογη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει μετά η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθι Αστον. Γίνεται έτσι φανερό ότι η κοινή ανησυχία τους είναι να ελέγξουν τις εξελίξεις. 
Τα περί «ομαλής μετάβασης σε δημοκρατικές αλλαγές» στην Αίγυπτο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο λαός, για διάδοχες λύσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με το δικαίωμά του να καθορίζει την τύχη του, αλλά με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.
Προκλητικός ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φο Ράσμουσεν, έδωσε έμφαση στην ταχύτητα των εξελίξεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ιορδανία, την Υεμένη και αλλού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το αποτέλεσμα αυτών των ταραχών παραμένει ασαφές και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές τους απρόβλεπτες. Αλλά γνωρίζουμε ένα πράγμα: οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πλέον, οι τεκτονικές πλάκες μετατοπίζονται. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο η παγκόσμια οικονομία, αλλά η παγκόσμια τάξη»... Τις δηλώσεις αυτές έκανε χτες στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας της λυκοσυμμαχίας στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «μειώνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους σε σχέση με τις ΗΠΑ».
Ο Ράσμουσεν, εκφράζοντας και τα συλλογικά συμφέροντα των καπιταλιστών που έχουν σχέση, είπε ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αντιδράσουν στη σκληρή οικονομική συγκυρία, με τη συγκέντρωση πόρων και ενίσχυση των επενδύσεων στην ανάπτυξη των πολυεθνικών αμυντικών προγραμμάτων και με τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με τον ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή, με άλλα λόγια, λέει, πως προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική πρέπει να ελεγχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου