ΠΑΛΙ ΜΑΣ ...κατάλαβε τι πονηροί που είμαστε ο πρωθυπουργός και έκανε την ανάλογη δήλωση στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Δεν είναι ώρα για συντεχνιακούς ή ατομικούς εγωισμούς», αλλά «πρέπει να βάλουμε το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό».
Τι να κάνει ο δυστυχής; Του δώσανε να κυβερνήσει μια χώρα με ...εγωιστές κατοίκους που κοιτάνε το πορτοφόλι τους και καταστρέφουν την Ελλάδα. Ε, προσπαθεί κι αυτός να μας βάλει λίγο μυαλό. Αλλά πού εμείς.
Γι' αυτό φαίνεται κι εκείνος ο ταξίαρχος της αστυνομίας στις Σέρρες αποφάσισε να απαγορεύσει τις συναθροίσεις! Αφού δεν καταλαβαίνουμε με το καλό, τέτοια μας χρειάζονται...
Διότι έχουμε ένα «συλλογικό συμφέρον» να υπερασπίσουμε, πώς να το κάνουμε; Αυτό που επιτάσσει να κόβονται οι μισθοί και να πηγαίνουν στα 400 ευρώ και την ίδια στιγμή να φοροαπαλλάσσονται οι εφοπλιστές και να παίρνουν δισ. οι τραπεζίτες.
Δεν είναι αυτό ...συλλογικό συμφέρον; Αν δεν είναι αυτό, ποιο είναι; Αυτοί να κερδοσκοπούν, να βγάζουν χρήματα στην Ελβετία και στη Γερμανία (τα έγραφε τις προάλλες το «Σπίγκελ») κι εμείς μετά να ...δίνουμε για να πληρωθεί το χρέος.
Είναι δυνατόν ο εγωισμός μας τέτοιους καιρούς να μας οδηγεί στον παραλογισμό τού να θέλουμε συλλογικές συμβάσεις; Να ζητάμε συντάξεις μεγαλύτερες από 350 ευρώ το μήνα; Να θέλουμε δουλειά με 8ωρο και 5ήμερο;
Αφήστε αυτούς τους αγρότες που (άκουσον - άκουσον) θέλουν λέει μείωση στη φορολογία τους και να μη δίνουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα τους στους χονδρέμπορους.
Φοιτητές και σπουδαστές, δεν το συζητάμε, εγωιστές μέχρι όσο δεν παίρνει. Και δωρεάν συγγράμματα θέλουν και φοιτητικές εστίες να μένουν και να μην πληρώνουν φράγκο για την εκπαίδευσή τους. Επειδή δηλαδή αποκαλείται ...«δωρεάν Παιδεία», πρέπει να είναι κιόλας;
Εμείς τι να πούμε πια!
Απορούμε με την υπομονή του Γιώργου Παπανδρέου να μας ανέχεται.
Θα τσαντιστεί κάποια στιγμή και θα πάει ...μόνιμος στη Σοσιαλιστική Διεθνή να προεδρεύει και δε θα ασχοληθεί πια μαζί μας.
ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ, της ΕΕ και των εργοδοτών, αφού πρώτα μας εξαθλίωσε με μειώσεις στους μισθούς, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με τη μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας, προχωρά στην εξάρθρωση των τελευταίων δημόσιων στηριγμάτων.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Τίποτα δε θέλουν να αφήσουν όρθιο και στον ιδιωτικό τομέα, μετά το σφαγιασμό του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, νομοθετικές και πολιτικές, η κυβέρνηση και η τρόικα διαλύει τις συμβάσεις, χτυπά μισθούς και δικαιώματα, ενισχύει την εργοδοτική αδιαλλαξία, αμφισβητεί όχι μόνο το εισόδημα αλλά και το σύνολο των όρων και των συνθηκών εργασίας που καλύπτονται απ' αυτές. Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στη λήψη και νέων μέρων, ώστε να επιταχυνθούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και το ευέλικτο ωράριο.
Για μία ακόμα φορά, μας λένε ότι οι απολύσεις και η ανεργία είναι θέμα οργάνωσης της εργασίας, ότι “περισσεύουν” πολλοί λόγω κρίσης και άρα, η μερική, η διευθετούμενη, η ελαστική εργασία μπορεί να λύνει το θέμα της ανεργίας και να συγκρατήσει τις απολύσεις. Αξιοποιούν και βαθαίνουν τη διαίρεση των εργαζομένων για περισσότερη ελαστική εργασία και εύκολες, γρήγορες και «αναίμακτες» απολύσεις.
Ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της εκμετάλλευσης του μηχανικού
Το νομοσχέδιο «για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την οδηγία Μπολκεστάιν και τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων (με την ένταση των εξετάσεων και την πιστοποίηση), θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εργατικό κόστος και το εισόδημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και θα προωθήσουν παραπέρα το μοίρασμα της ανεργίας. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η απελευθέρωση των αμοιβών θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έρμαιο στην εκμετάλλευση των μεγάλων μελετητικών γραφείων και του εργοληπτικού κεφαλαίου και θα αποχαλινώσει την επίθεση των εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων τεχνικών, αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».
Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου. Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή, ενώ οι ίδιες δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν σχεδόν πανομοιότυπα στο πρόγραμμα της ΝΔ. Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή δεν έφερε τίποτε θετικό ούτε για τους εργαζόμενους μηχανικούς ούτε για τους χρήστες των έργων, αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των πρώτων και την καταλήστευση από τις μεγάλες κατασκευαστικές των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν διπλά για την κατασκευή των έργων. Οι άμεσες επιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο αλλά και με την ίδια την καταστρατήγηση χρόνια τώρα, που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, της ίδιας της ποιότητας στις κατασκευές με θύμα ολόκληρη την κοινωνία.
Η ηγεσία του ΤΕΕ σε ρόλο φιλοκυβερνητικού συνεταίρου, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές και παζαρεύει με την κυβέρνηση την προώθηση και άλλων όψεων της απελευθέρωσης όπως η πιστοποίηση, οι νέοι νόμοι για τις μελέτες – κατασκευές, το ΜΗΚΙΕ και o KENAK, ενώ προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους στο κλάδο σε ρόλο επαίτη του πλαισίου χρηματοδότησης που επιβάλλει η ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ, του ΣΔΙΤ, των fast track κλπ.