Σελίδες

31 Δεκ 2010

Απαγορεύουν και ... την τέχνη

Παλιότερο στιγμιότυπο από το
λεηλατημένο από τους ιμπεριαλιστές
μουσείο της Βαγδάτης

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο κατεχόμενο Ιράκ, εκτός από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ιμπεριαλισμός επιδίδεται και στην καταστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας - όση και όποια προσπαθεί να «ανθήσει» στη δύστυχη χώρα - επιχειρώντας να επιβληθεί και στη συνείδηση του λαού ο σκοταδισμός, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της κατοχής.
Ετσι, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», το υπουργείο Παιδείας του Ιράκ απαγόρευσε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Βαγδάτης να διδάσκει μουσική και θεατρική τέχνη από το 2011! Ο πρύτανης του Ινστιτούτου Φαλάχ αλ Μουσάντι δήλωσε ότι η απαίτηση της «κυβέρνησης» σημαίνει το θάνατο του φορέα, ενώ κατήγγειλε ότι στην απόφαση αυτή «συνέβαλαν» και θρησκευτικά κόμματα που έχουν στόχο «να γυρίσουν τη χώρα στο μεσαίωνα». Πάντως, στο Ινστιτούτο φοβούνται ότι ανάλογη απαγόρευση περιμένει και τη διδασκαλία της ζωγραφικής και της γλυπτικής.


Τον περασμένο Σεπτέμβρη απαγορεύτηκε η διοργάνωση ενός «διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ» στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι πολλοί σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι του Ιράκ είχαν μετατραπεί σε γκαράζ ερπυστριοφόρων από το στρατό κατοχής. Η σύντομη «εικόνα» της ...«πολιτιστικής αναγέννησης» του Ιράκ συμπληρώνεται από την πληροφορία του Γαλλικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου: Σε όλο το Ιράκ εξακολουθούν να λειτουργούν μόλις πέντε κινηματογραφικές αίθουσες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου