Σελίδες

31 Δεκ 2010

Εμπόδια στη γνώση

Ενα ακόμα τμήμα της δωρεάν Παιδείας ιδιωτικοποιείται σε συνθήκες δραματικής μείωσης του εργατικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας. Παρά τις χτεσινές διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», το θέμα είναι υπαρκτό. 
Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αναθέτει σε νέο φορέα (ΝΠΙΔ) το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Στο «νέο» σχολείο της «αγοράς», που προωθεί η κυβέρνηση, θα ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα μέσα τεχνολογίας ενώ το βιβλίο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. 
Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, εδώ και ένα χρόνο διαφημίζει το «ψηφιακό σχολείο», τον «ψηφιακό παράδεισο», με σκοπό, υποτίθεται, την «αναβάθμιση» της γνώσης και την «εύκολη» μετάδοσή της. 
Το σίγουρο είναι το «πάρτι» κερδών που θα κάνουν οι εταιρείες νέων τεχνολογιών.
 Το ουσιαστικότερο ζήτημα, όμως, είναι η υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας και το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο ωθεί στην αμορφωσιά αφού ως μέθοδος μελέτης εμποδίζει την απόκτηση κριτικής σκέψης, παραπέμποντας στις ατέρμονες, άσκοπες πληροφορίες που καθιστούν αδύνατη την αφομοίωση της γνώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου