Σελίδες

12 Ιουν 2010

Ο γολγοθάς της ανεργίας


Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία το Μάρτη του 2010, όπου προστέθηκαν πάνω από 120.000 άτομα στις μαύρες λίστες της (σε σχέση με το Μάρτη του 2009), επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια του σημερινού σάπιου συστήματος. Η συνεχής μάλιστα και αλματώδης αύξηση των ανέργων (έφτασαν τους 578.723 το Μάρτη του 2010) κάνει καθαρό ότι η ανεργία όχι μόνο δεν μπορεί να λυθεί, αλλά σε περιόδους κρίσης, όπως η τωρινή, αυτός ο εφιάλτης γιγαντώνεται. Τα δε στοιχεία δείχνουν μέρος της πραγματικότητας αφού ακόμα και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα οι άνεργοι έφτασαν τους 734.509.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από τον εφιάλτη της ανεργίας η κυβέρνηση, κατ' εντολή του κεφαλαίου και της ΕΕ, επιχειρεί να κάνει πράξη τον εφιάλτη του μνημονίου με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων τόσο για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων όσο και για τη μείωση των αποζημιώσεων. Εξέλιξη για την οποία η μεγαλοεργοδοσία τρίβει τα χέρια της αφού η κυβέρνηση θα την διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην προσπάθειά της να απαλλαγεί μαζικά από εργαζόμενους, γεγονός που θα «γεννήσει» χιλιάδες ακόμα ανέργους με τραγικές τις συνέπειες στα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την ανεργία, η κυβέρνηση αντί να πάρει εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, σπρώχνει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των επιχειρηματιών. Ετσι, ο ΟΑΕΔ «θυσιάζει» πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ στο βωμό της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών επιδοτώντας, για λογαριασμό τους, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Οι ίδιες, λοιπόν, οι εξελίξεις έρχονται να διαλύσουν και το τελευταίο ψήγμα αυταπάτης και να καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση πιστά και απαρέγκλιτα παίρνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου θυσιάζοντας κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων.

Ο αγώνας για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί σήμερα ζήτημα ύψιστης σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολύ περισσότερο σήμερα που η ανεργία χρησιμοποιείται από την εργοδοσία ως κύριο μέσο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων για τη συμπίεση προς τα κάτω των μισθών, για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κλπ. Αγώνας που οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ συνδέουν άμεσα και στην πράξη με τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για μια άλλη οικονομία, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Ακριβώς γι' αυτό σήμερα οι χιλιάδες άνεργοι δεν μπορεί παρά να είναι πλάι και μαζί με την εργατική τάξη, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για επίδομα ανεργίας καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 1.400 ευρώ. Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Για άμεση μείωση του ωραρίου εργασίας και πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου