Σελίδες

12 Ιουν 2010

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Προαποφασισμένες ανατροπές με όχημα την κρίση


Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ξεμπερδεύει με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στο καλοκαίρι, λέει ο Ολι Ρεν
Οι προαποφασισμένες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Ελλάδα και ΕΕ, ούτε προσωρινές είναι, ούτε ρυθμίζουν τα υψηλά ελλείμματα, αλλά αποτελούν επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα για την πλουτοκρατία.

Μια από τις κυριότερες ανατροπές, αυτή στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προωθείται στη χώρα μας σε πλήρη σύμπνοια με την τρόικα και με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Οπως είπε χτες στο «Reuters» ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μαζί μας (σ.σ. την ΕΕ) για το πώς θα κινηθεί στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού σε συμφωνία με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί (...) θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιούνη και του Ιούλη».

Στο φόντο τέτοιων και άλλων δηλώσεων, και με δεδομένα τ

α αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζονται τα σενάρια για την ελληνική οικονομία, καθώς εκπρόσωποι της καπιταλιστικής αγοράς επιμένουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο Καρλ Βάινμπεργκ, αναλυτής της «High Frequency Economics», εκτιμά ότι «η Ελλάδα τελικά θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, καθώς είναι υπερχρεωμένη (...) Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ενδέχεται να συμβεί τον Αύγουστο, περίοδο που η χώρα αναμένεται να λάβει μια ακόμα δόση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τόμας Μάγερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, ισχυρίζεται ότι «η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν επιλύει τα προβλήματα χρέους» και εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 150% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, οι «Financial Times Deutschland» ισχυρίζονται ότι «η ΕΕ προετοιμάζεται για τη χρεοκοπία της Ισπανίας» και συζητιέται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης». Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο βασικός υποψήφιος για ευρωπαϊκή παρέμβαση ήταν αρχικά η Πορτογαλία, αλλά ξαφνικά η ανησυχία της ΕΕ στράφηκε στην Ισπανία.

Πασχίζουν να θωρακίσουν το ευρώ

Στον αντίποδα και με σαφή στόχο να διαφυλάξει το ευρώ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Αμαντέο Αλταφάζ, διέψευσε την ύπαρξη συζητήσεων μεταξύ Ισπανίας και Κομισιόν για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού «μηχανισμού στήριξης».

Ανάλογη διάψευση έκανε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελενα Σαλγάδο. Υπογράμμισε ότι η Ισπανία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και έχει πειστικούς συμπληρωματικούς στόχους για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας φέτος και το 2011, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο συνέδριο του «Institute of international finance» στη Βιέννη, εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής έχει δρομολογηθεί σωστά, παρά την επώδυνη ύφεση.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Γιόζεφ Ακερμαν, διοικητής της Deutsche Bank, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ρυθμιστικών κανόνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να προωθηθεί πολύ σύντομα, για να μη διακινδυνεύσει η οικονομική ανάπτυξη.

Σχετική έκθεση του Ινστιτούτου, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, εκτιμά πως σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής των ρυθμιστικών κανόνων η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενδέχεται να μειωθεί κατά 0,9% μέχρι το 2015, ενώ θα κινδυνεύσουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη και 4,7 εκατ. θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ - Ιαπωνία.

Το θέμα της ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Πάντως, η Σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που συνέρχεται την ερχόμενη βδομάδα θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη στρατηγική για το 2020 και με το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κρίσης

Σύμφωνα με στοιχεία της Bundesbank, οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας βελτιώνονται, με την τράπεζα να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη φετινή ανάπτυξη της Γερμανίας στο 1,9%, από 1,6%. Για το 2011 προβλέπει ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη 1,4%. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για τους κινδύνους «εισαγόμενου πληθωρισμού» μέσω της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα του κρατικού χρέους δεν αφορούν αποκλειστικά στην Ευρωζώνη, αλλά αποτελούν «μέρος μιας νέας φάσης» της παγκόσμιας κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα (περίπου 7%) και το επίπεδο του συνολικού χρέους στην Ευρωζώνη (περίπου 90%) είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες μεγάλες οικονομίες.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ισχυρίστηκε ότι «μόλις μπήκαμε στη δεύτερη φάση του δράματος», εκτιμώντας πως οι κυβερνήσεις πιέζονται να μειώσουν τα ελλείμματα, κάτι που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία ξανά σε ύφεση και σημειώνοντας ότι «όταν οι χρηματαγορές άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην αξιοπιστία των κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα και το ευρώ τέθηκαν στο επίκεντρο, αλλά οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στη δίνη νέων σκληρών μεταρρυθμίσεων μπαίνει και η Ιαπωνία, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, προειδοποίησε ότι αν η χώρα αποτύχει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της μπορεί να χρεοκοπήσει. Ο Ν. Καν επισήμανε ότι «όπως μπορούμε να δούμε από τις αναταράξεις στην Ευρωζώνη, που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας στην περίπτωση που το αυξανόμενο κρατικό χρέος δεν τακτοποιείται και χάνεται η εμπιστοσύνη στην αγορά ομολόγων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου