Σελίδες

12 Ιουν 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ξεπερνούν τα 200 εκατ. οι ανήλικοι εργάτες

Περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, ηλικίας από 5 έως 14 ετών, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στις μέρες μας, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μάλιστα, τα 115 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται σε κάτεργα με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Unicef», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Είναι ένα μόνο δείγμα της φρίκης που επιβάλλουν οι νόμοι της αγοράς και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Σε μια εποχή που υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις ώστε όλα τα παιδιά της Γης να διασφαλίζουν επαρκή σίτιση, ασφαλή στέγη, αξιοπρεπή ζωή και μέχρι την ενηλικίωσή τους να αφοσιώνονται στη μόρφωση, αναγκάζονται να δουλεύουν για να επιβιώσουν αυτά και οι οικογένειές τους.

Η διαρκής ανάγκη του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη και φτηνότερους εργάτες, ακόμα και παιδιά, κάνει τους εργοδότες αδίστακτους. Οι ανήλικοι εργάτες δεν παλεύουν για καλύτερους μισθούς, δε διαμαρτύρονται για τα εξαντλητικά ωράρια. Είναι φθηνοί και ευέλικτοι. Δε ξέρουν τι σημαίνουν οι λέξεις «απεργία» ή «αγώνας».

Οι εργαζόμενοι λοιπόν, ακόμα και μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, πρέπει να εντείνουν ακόμα περισσότερο την πάλη τους κατά της πολιτικής ΕΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΝΤ και όλων όσοι με τη στήριξή τους αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα σχολεία, θύματα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς θα κατοχυρώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, πώς θα εξαλείψουμε και θα καταργήσουμε την παιδική εργασία. Οπως έκανε ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, το μόνο σύστημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας που έλυσε το πρόβλημα της παιδικής εργασίας και απάλλαξε εκατομμύρια παιδιά από την εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου