Σελίδες

12 Ιουν 2010

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Επιδιώκει να καταργήσει το διάλειμμα

Αποκαλυπτική η στήριξη του επιχειρησιακού σωματείου

Την παράταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά μισή ώρα, ώστε να καλύπτεται έτσι ο χρόνος του διαλείμματος (καφές, κολατσιό) των εργαζομένων, προσπαθεί να εφαρμόσει η κοινοπραξία του Μετρό της Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.

Η εργοδοσία, προφανώς, θεωρεί την ώρα του αναγκαίου και κατακτημένου διαλείμματος ως «ανενεργό χρόνο» εργασίας και επιδιώκει να το καταργήσει. Ανάλογες προσπάθειες είχε κάνει και στο παρελθόν, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν με την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αποκαλυπτική, όμως, για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι η στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ με τη στήριξη της Κοινοπραξίας.

Αρχικά, και προφανώς εν θερμώ, το ΔΣ του σωματείου, απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας για παράταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Στη συνέχεια, όμως, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου, προσπάθησαν να ανατρέψουν την απόφαση του ΔΣ. Ετσι, συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, η οποία μάλιστα έγινε παρουσία εκπροσώπου των εργοδοτών. Στη ΓΣ, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ εισηγήθηκαν την αποδοχή της πρότασης της κοινοπραξίας και την προσφυγή τους στη συνέχεια στα δικαστήρια για να την «ανατρέψουν», αφού βεβαίως πρώτα θα είχε εφαρμοστεί. Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση πανηγυρικά.

Αφού δε τους βγήκε αυτό, πρόεδρος του Σωματείου και εκπρόσωποι της εργοδοσίας άρχισαν να περιοδεύουν στα εργοτάξια του Μετρό και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους πως πρέπει να αποδεχθούν την παράταση του χρόνου εργασίας γιατί είναι νόμος, σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργατοτεχνίτες και όλους τους εργαζόμενους στο Μετρό, να αντισταθούν αποφασιστικά στις απειλές και την τρομοκρατία που ασκεί η κοινοπραξία. Να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ρόλο και τις επιδιώξεις της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και να απομονώσουν όλους εκείνους που, με ελιγμούς ή λογικοφανή επιχειρήματα, συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της εργοδοσίας και στην ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων του Μετρό. Τους καλεί, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων και μαζί με το ΠΑΜΕ να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, να παλέψουν για την υπογραφή ΣΣΕ και την καταδίκη του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που προωθείται και που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου