Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

Σοβαρά και πολλά ερωτήματα

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η συζήτηση που φούντωσε χτες, ενόψει και του β' γύρου των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, γύρω από τις επαφές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα διάφορα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Στο επίκεντρο της σχετικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η επιστολή του Χρ. Γούδη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της ΧΑ στην Αθήνα, προς τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη, καθώς και η αποστολή και δημοσίευση άρθρου του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σε ιστοσελίδα γνωστή για τη συστηματική προβολή των θέσεων και της δράσης των φασιστών της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Γούδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., και στις τωρινές εκλογές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κασιδιάρη στο Δήμο Αθηναίων, με «ανοιχτή επιστολή» προς τον Γ. Σακελλαρίδη, η οποία μάλιστα αναρτήθηκε χτες στην κεντρική ιστοσελίδα της φασιστικής οργάνωσης, μιλά για πράγματα που «μας ενώνουν, δεδομένου μάλιστα ότι ούτε εσείς είστε κομμουνιστές, ούτε εμείς είμαστε φασίστες. Είστε περισσότερο διεθνιστές και λιγότερο εθνικιστές απ' ό,τι εμείς, μέχρις εδώ όμως. Η καταχρηστική λεκτική ερμηνεία των όρων δεν κάνει καλό σε κανένα μας». Παρακάτω δίνει ουσιαστικά «γραμμή» καταψήφισης του Γ. Καμίνη στο β' γύρο, αναφέροντας: «Η "γραμμή Καμίνη", ο οποίος προβάλλει βαθιά και ενσυνείδητα και συστηματικά την έννοια της "πόλης"
αποκομμένη από την έννοια της "πατρίδας", με βρίσκει κάθετα αντίθετο και, προσωπικά τουλάχιστον, δεν θα επιθυμούσα να τον δω να υποστηρίζεται από τους εθνικιστές στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών».
Συνεχίζει καλώντας τον Σακελλαρίδη σε ...διάλογο: «Σκέψου τα λίγο, όλα αυτά, η πολιτική αντιπαλότητα δεν θα πρέπει να οδηγεί σε λεκτικές υπερβολές (...) Ας είμαστε προσεκτικοί στις εκφράσεις μας, ένθεν κακείθεν, και ας καταβάλουμε προσπάθεια να συνεννοηθούμε (...) Αυτή είναι η μόνη διέξοδος που έχουμε μπροστά μας. Περισσότερη συζήτηση, έστω και αντιρρητική. Ποτέ να μη δυναμιτίζουμε τις γέφυρες»...
Η επιστολή Γούδη έδωσε αφορμή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, να εκδώσει ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι «το κάλεσμα Σκουρλέτη, Καλύβη, Σακελλαρίδη, Δούρου και λοιπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νεοναζί έπιασε τόπο. Ο Χρήστος Γούδης, υποψήφιος με το συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, δηλώνει με επιστολή του τη στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά ναζί-Αριστερά».
Απ' την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγουμένως είχε αποφύγει να σχολιάσει την επιστολή Γούδη, μετά την ανακοίνωση Κεδίκογλου εξέδωσε δική του κατηγορώντας τον ότι «μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γούδη», περιορίζοντας την κριτική του μόνο ως προς τη «γραφικότητα» του Γούδη.
Να σημειώσουμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Π. Σκουρλέτης και ο Αλ. Καλύβης, προχώρησαν και χτες και προχτές σε δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «άνοιγμα» στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Δεν ταυτίζουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της. Θέλουμε να τους "τραβήξουμε" πίσω στο δημοκρατικό πλαίσιο και στην Αριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρ/σ «Βήμα» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης.
Ο Π. Σκουρλέτης είχε δηλώσει: «Δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό "πράγμα" αυτό που υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής (...) Ευπρόσδεκτη είναι κάθε ψήφος που την αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό (...) Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία».
Στο μεταξύ, άρθρο του για τις ευρωεκλογές ανάρτησε σε ιστοσελίδα γνωστή για την προβολή της φασιστικής ΧΑ ο Δ. Παπαδημούλης, που απολογήθηκε ότι εστάλη με πρωτοβουλία συνεργάτη και χωρίς την έγκρισή του! Για παρερμηνεία των δηλώσεών του έκανε λόγο και ο Αλ. Καλύβης, επανέλαβε όμως ότι δεν μπορούμε«να χαρίσουμε αυτό τον απλό κόσμο στο φασισμό βάζοντάς τον σε καραντίνα».Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή
Πληθαίνουν αυτές τις μέρες οι αναφορές στη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, με αφορμή τα ποσοστά που συγκέντρωσε στο α' γύρο των εκλογών. Τίθενται ερωτήματα γιατί την ψήφισαν όσοι την ψήφισαν, συνεχίζοντας έτσι την προβολή της. Ταυτόχρονα, δηλώσεις που χαϊδεύουν αυτιά, αντιπαραθέσεις για το ποιοι της κάνουν πλάτες και ποιοι συντηρούν μια συζήτηση έξω από την οποία μένουν τα πιο σοβαρά θέματα, αποπροσανατολίζοντας βεβαίως από τα κύρια ζητήματα που αφορούν το πώς η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μας έφεραν ως εδώ.
Ξεχνάνε ορισμένοι επιλεκτικά το πώς ενισχύθηκε η φασιστική δημαγωγία στη χώρα με μια επιχειρηματολογία που εστίαζε στην «κλεπτοκρατία», στους «τοκογλύφους», στους «κλέφτες πολιτικούς» κρύβοντας τον πραγματικό αντίπαλο, αυτόν που ευθύνεται για την κρίση, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία του κεφαλαίου, την εργοδοσία. Η «αντιμνημονιακή» ρητορεία από διάφορες δυνάμεις, συσκότισε τις διαχωριστικές γραμμές, άφησε στο απυρόβλητο την ΕΕ. Ευνοήθηκαν αντιδραστικές λογικές που αναπαρήγαγαν συνεχώς επιτελεία του κεφαλαίου και κυριάρχησαν στις «πλατείες» όπως: «Εξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα». Ολα αυτά λειτούργησαν σαν θερμοκήπιο για την ανάπτυξη της δράσης της ΧΑ. Αυτά είναι ζητήματα που ανέδειξε μόνο το ΚΚΕ. Οπως, επίσης, ανέδειξε από την πρώτη στιγμή τον ταξικό χαρακτήρα της ΧΑ ως δύναμης κρούσης του κεφαλαίου, όταν αστικά ΜΜΕ την εμφάνιζαν ως «αντισυστημική», κάτι που επιβεβαιώθηκε απ' όλη τη δράση της ενάντια στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ ανέδειξε, επίσης, τις φυσικές διασυνδέσεις της με τους μηχανισμούς της εξουσίας του κεφαλαίου και το πολιτικό σύστημα, κάτι που βεβαίως επιβεβαιώθηκε και με την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και με τους διάφορων ειδών εναγκαλισμούς με τους Χρυσαυγίτες, την ανοχή από στελέχη των άλλων κομμάτων, τη συμμετοχή τους σε τοπικά ψηφοδέλτια ανεξαρτήτων κ.ά.
Η ίδια η πείρα των λαϊκών στρωμάτων αποδείχνει ότι η μόνη ψήφος που πράγματι αποδυναμώνει τη Χρυσή Αυγή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που πολεμά το σύστημα που τη γεννά, τη θρέφει και τη δυναμώνει. Απαιτείται, λοιπόν, να μην υπάρχει καμιά ανοχή στους χρυσαυγίτες, καμιά ανοχή στα αφεντικά της, καμιά ανοχή σ' όσους τους χτυπούν στην πλάτη.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που βάζει το ζήτημα ότι πρέπει να εμποδιστεί η δράση της Χρυσής Αυγής στα συνδικάτα, στα σωματεία, στους συλλόγους των ΕΒΕ, στους αγροτικούς συλλόγους, γιατί είναι δύναμη που εχθρεύεται το κίνημα.
Η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένας στόχος αλά καρτ κι αυτό κατανοείται ως κρίσιμο απ' όσους έχουν πολεμήσει πράγματι ενάντιά της. Εκ των πραγμάτων, η αποδυνάμωσή της μέσα και από την κάλπη των ευρωεκλογών σηματοδοτείται με ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου