Σελίδες

4 Μαΐ 2013

Ηχηρό «όχι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή (VIDEO)


Με συνέπεια και συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στο κίνημα Ειρήνης της Τουρκίας, φιλοξενήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης του ΠΣΕ σε Κωνσταντινούπολη και Αντιόχεια (κοντά στα σύνορα με τη Συρία). Η επιλογή της Τουρκίας σαν τόπος διεξαγωγής της Διεθνούς Διάσκεψης, σχετίζεται άμεσα με το ρόλο της κυβέρνησής της που δρα και λειτουργεί στην πρώτη γραμμή των αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ που χέρι - χέρι με την ΕΕ και τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, στηρίζουν, χρηματοδοτούν και καθοδηγούν εδώ και δυο χρόνια ένοπλες μισθοφορικές ομάδες μέσα στη Συρία, σπέρνοντας τρόμο και καταστροφή στο λαό της Συρίας.
Οι δραστηριότητες του ΠΣΕ στην Τουρκία αποτέλεσαν τη συνέχεια προηγούμενης πρωτοβουλίας το Νοέμβρη 2012 και απάντηση στα κλιμακούμενα σχέδια για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με πρόσχημα είτε την ανθρωπιστική κρίση είτε την προπαγάνδα περί χρήσης χημικών όπλων. Στις εκδηλώσεις του ΠΣΕ συνολικά συμμετείχαν 25 αντιπρόσωποι από 14 χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανος,
Γερμανία, Συρία, Ιράν, Σερβία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ουκρανία, Δανία), ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών, δημοσιογράφοι - ερευνητές και προσωπικότητες από γειτονικές χώρες.
Το ΠΣΕ εκπροσώπησαν η πρόεδρος Σοκόρο Γκόμες και ο εκτελεστικός Γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης και την ΕΕΔΥΕ ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της.
Πλούσιο υπήρξε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις δύο τουρκικές πόλεις
Στις 25 Απρίλη το ΠΣΕ και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου ο συντονιστής της Επιτροπής Ειρήνης Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, ο οποίος εξήγησε την κάθετη αντίθεση της Επιτροπής Ειρήνης στη μετατροπή της χώρας και της παραμεθόριας περιοχής με τη Συρία σε εφαλτήριο για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, με την εγκατάσταση των πυραύλων «Πάτριοτ», κατάγγειλε ταυτόχρονα την τουρκική κυβέρνηση για επεκτατικές φιλοδοξίες και ανοιχτή ανάμειξη στα εσωτερικά της γειτονικής Συρίας και τη «στρατολόγηση ενόπλων μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σύρων στα σύνορα».
Η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες στην παρέμβασή της τόνισε ότι η δράση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από κοινού με τους περιφερειακούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή, αποτελεί συνέχεια των εγκλημάτων τους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη, με απώτερο στόχο το Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Το ΠΣΕ και τα μέλη του με συνέπεια αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του σε όλες τις ηπείρους, γιατί ως παγκόσμιο σύστημα απειλεί όλους τους λαούς. Εκφράζουμε τη βαθιά μας αλληλεγγύη στο συριακό λαό που υπερήφανα αντιστέκεται στην επιδρομή ξένων και ντόπιων αντιδραστικών στοιχείων και υπογραμμίζουμε πως μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ελεύθερα για τις τύχες της χώρας του».
Ο συντονιστής Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ Ακελ Τακάζ, από την Παλαιστίνη, υπογράμμισε ότι οι ιμπεριαλιστές, έχοντας συνολικότερο σχέδιο για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», απειλούν όλους τους λαούς της περιοχής, ενισχύοντας παράλληλα το Ισραηλινό καθεστώς και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης.
Συναντήσεις με φορείς και συνδικάτα της Κωνσταντινούπολης
Στις 26 Απρίλη οι αντιπρόσωποι της Διεθνούς Διάσκεψης συναντήθηκαν διαδοχικά με διάφορους φορείς που στήριξαν την πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και συμμετείχαν στη συνέχεια και στις εργασίες της διάσκεψης, καταγγέλλοντας την τουρκική κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.
Συναντήσεις έγιναν με την DISK (Συνομοσπονδία Εργατών Τουρκίας), με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου, με το Συνδικάτο των εργαζομένων στα Πετρέλαια PETROL-IS που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου και με το Συνδικάτο εργαζομένων των Τουρκικών Αερογραμμών HAVA-IS που ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις το Μάη. Επίσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των κατοίκων του Ντερσίμ, περιοχή στο Νότο της Τουρκίας. Πρόκειται για Κούρδους Αλεβίτες που ζουν στην επαρχία Ντερσίμ και των οποίων οι πρόγονοι βίωσαν διωγμούς και σφαγές από το τουρκικό κράτος το Μάη του 1938.
Στη Διεθνή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη στο μεγάλο αμφιθέατρο της PETROL-IS σε τρία θεματικά πάνελ συμμετείχαν συνολικά 22 ομιλητές. Στην παρέμβασή του, οΧρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, αφού αναφέρθηκε στην ένταξη πριν 64 χρόνια της χώρας στο ΝΑΤΟ ως ένα βασικό στρατιωτικοπολιτικό μοχλό του ιμπεριαλισμού σημείωσε : «Το ΝΑΤΟ εκδήλωσε το ενδιαφέρον στην περιοχή μας με στρατιωτικές δικτατορίες, πολέμους, και τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που το κόστος τους βαραίνει καταθλιπτικά τους λαούς, ιδιαίτερα την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης». Και πρόσθεσε : «οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας το 2008 αντιπροσώπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 2,1%. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες, μετά τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ από παλαιότερες παραγγελίες εξοπλισμών έχουν ενσωματωθεί στο δημόσιο χρέος, που μαζί με τους τόκους και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ξεπερνούν το 50% αυτού!»
Από την πλευρά του, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, υπογράμμισε το συνεπή και ασυμβίβαστο ρόλο του ΠΣΕ απέναντι στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, στην παγκόσμια κυριαρχία του και τις απειλές απέναντι σε λαούς και ολόκληρες περιοχές, σημειώνοντας ότι ο συριακός λαός βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο των επιθέσεων και των σχεδίων για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση από μεριάς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όσο και σε ένα σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα ενεργειακά κοιτάσματα και το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής. Χαιρετίζοντας τις δυνάμεις που τάσσονται στην Τουρκία ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια τόνισε: «Η πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης να φιλοξενήσει τη διάσκεψη και τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Τουρκία αποδεικνύουν το βαθιά διεθνιστικό χαρακτήρα της Επιτροπής Ειρήνης, αλλά και τη συναίσθηση των κινδύνων για το λαό σας με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθαλψη, χρηματοδότηση και εκπαίδευση των μισθοφορικών ομάδων στη Συρία».
Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Αντιόχεια
Η πόλη της Αντιόχειας, που βρίσκεται 35 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία αποτελούσε πριν τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία τον τελευταίο σταθμό για τη μεταφορά εμπορευμάτων κάθε φύσης από Τουρκία προς τη Μέση Ανατολή και αντιστρόφως. Τα τελευταία χρόνια, μετατράπηκε σε κέντρο διερχομένων ένοπλων ομάδων από όλες τις γειτονικές χώρες, ουσιαστικά εμπόλεμη ζώνη και τόπος εγκατάστασης προσφυγικών καταυλισμών από όπου στρατολογούνται μισθοφόροι για τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία.
Στη διάρκεια της παραμονής τους, οι αντιπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης συναντήθηκαν με το συντονιστικό φορέων της πόλης ενάντια στην εμπλοκή της Τουρκίας σε πόλεμο με τη Συρία (Συνδικάτα της DISC, περιφερειακοί δήμαρχοι, Ιατρικός Σύλλογος, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί) και με τους 4 βουλευτές της επαρχίας Χάταϊ, οι οποίοι τάσσονται με τις θέσεις των φορέων και πρόσφατα είχαν επισκεφτεί τη Δαμασκό για έκφραση αλληλεγγύης στο συριακό λαό.
Η συγκέντρωση και συναυλία σε κεντρικό ανοιχτό χώρο της Αντιόχειας την Κυριακή 28 Απρίλη (διοργανώθηκε από το ΚΚ Τουρκίας) ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τραγούδησαν γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες και συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα σε μια γιορτή και διαδήλωση υπέρ της ειρήνης με τη γειτονική Συρία, καταδίκης της κυβέρνησης του ΑΚΡ για τον ενεργό της ρόλο υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την απαίτηση για απόσυρση των πυραύλων «Πάτριοτ» του ΝΑΤΟ από το τουρκικό έδαφος. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, ο Αντελ Ομάρ από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Συρίας και το Συριακό ΚΚ, ο οποίος ευχαρίστησε για τη θερμή αλληλεγγύη του φιλειρηνικού λαού της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο συριακός λαός δε θα επιτρέψει την παράδοση της χώρας στο χάος, στη μουσουλμανική αδελφότητα και το ΝΑΤΟ. Από τη μεριά της η Ανχαρ Κουτσνέβα - Ουκρανή δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Συρία, η οποία είχε απαχθεί πρόσφατα από ένοπλους της αντιπολίτευσης και είχε κρατηθεί έξω από την πόλη Χομς για 5 μήνες πριν δραπετεύσει - στο χαιρετισμό της τόνισε χαρακτηριστικά: Ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ούτε "ελεύθερος" είναι, ούτε "συριακός", ούτε "στρατός"».

Τα συνθήματα της συγκέντρωσης στα πανό και στα στόματα των χιλιάδων (κατά πλειοψηφία νέων ανθρώπων) εναλλάσσονταν με τα επαναστατικά τραγούδια και τους χορούς: «Κάτω τα χέρια από την Συρία», «Εξω το ΝΑΤΟ από τη Μέση Ανατολή», «Ζήτω η φιλία και η αδερφοσύνη των λαών», «ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου