Σελίδες

30 Νοε 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Πάλη που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει τα σύγχρονα κάτεργα.



Συνθήκες «Νταχάου», με σίδερο, φωτιά, σκουριά και ανθρώπους όλα μαζί ανακατεμένα να προσπαθούν να λειτουργήσουν από μόνα τους και κάθε λεπτό να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο
Αυτές οι συνθήκες αποκαλύφτηκαν και περιγράφτηκαν στη χτεσινή δίκη (το αστικό μέρος) που έγινε για το τραγικό δυστύχημα μέσα στο χαλυβουργείο πριν ένα χρόνο στις 13 Οκτώβρη του 2010, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Γιώργος Τσακαράκης, 54 ετών, πατέρας τριών παιδιών. 
Στα δικαστήρια ήταν και ο βοηθός του 54χρονου ο Πάρης Ιμανούμ, 35 ετών τότε (μόλις 30 ημέρες στη δουλειά). Ενα παλικάρι που σήμερα είναι κυριολεκτικά σακατεμένο, με όλο του το κορμί καμένο, που δεν κάνει να το εκθέτει στο περιβάλλον, ένα χέρι ξερό και με πολλές επεμβάσεις να τον περιμένουν ακόμα. Χτες όμως είχε στο πλευρό του το σωματείο και τους απεργούς χαλυβουργούς που μετέφεραν εκεί τον αγώνα τους που έφτασε πλέον τις 30 ημέρες απεργίας διαρκείας ενάντια στις αξιώσεις της εργοδοσίας.
Ενα χρόνο μετά αναβίωσε το πύρινο κολαστήριο, με 70 τόνους καυτής λάβας μετάλλου (1.700 βαθμούς Κελσίου) να εκτοξεύεται από τον κάδο που μετέφερε ο γερανός και κατέρρευσε όταν έσπασε το συρματόσχοινο.

 Αναδείχτηκε ταυτόχρονα και το στυγνό πρόσωπο της εργοδοσίας που εμφανίστηκε στο δικαστήριο με δικηγόρους, διευθυντάδες και πληρωμένους πραγματογνώμονες για να υποστηρίξει ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που κάηκαν γιατί «δεν ακολουθούν τις οδηγίες».
Η περιφρούρηση συνεχίζεται καθημερινά στις πύλες
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πραγματογνώμονα Αν. Δέδε, ο οποίος στην έκθεσή του (είχαν προηγηθεί παρόμοιες από ΚΕΠΕΚ και πραγματογνώμονα της αστυνομίας) αποκάλυψε την επικίνδυνη λειτουργία του χαλυβουργείου για τις ζωές των εργαζομένων. Αφού ανέλυσε το σύστημα του χαλυβουργείου (φούρνος - μεταφορά με γερανογέφυρα - διοχέτευση σε κάδο χύτευσης), επισήμανε ότι ακριβώς από κάτω σε απόσταση 6 μέτρων απασχολούνταν οι εργαζόμενοι σε δύο μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πλήθος αμελειών της εταιρείας και συγκεκριμένα: Ολο το σύστημα της γερανογέφυρας δεν έχει λάβει από την αρμόδια αρχή σχετικό πιστοποιητικό, δεν υπήρχε βιβλίο συντήρησης της γερανογέφυρας, το συρματόσχοινο δεχόταν ισχυρούς κραδασμούς καθώς οι ράγες της γέφυρας που μετέφερε τον κάδο είχαν πολλά κενά. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, δεν υπήρχε καμία διευθέτηση του χώρου εργασίας και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Επίσης, όπως τόνισε, όταν έγινε το συμβάν δεν άναψε φωτισμός ασφαλείας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πλήρης συσκότιση και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να κινηθούν στο χώρο γιατί ήταν γεμάτος με υλικά. Ακόμα τόνισε ότι το πιστοποιητικό που είχε λάβει το συρματόσχοινο ήταν με δοκιμές με βάρος 68 τόνων και όχι 132 που προβλέπεται.
«Φταίνε οι εργαζόμενοι»
Απέναντι στην έκθεση - καταπέλτη, η εργοδοσία εμφάνισε τον δικό της πραγματογνώμονα Ν. Γεωργακέλο που κατέθεσε στη δίκη υποστηρίζοντας ότι το συρματόσχοινο κόπηκε καθώς σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ (την οποία παρήγγειλε η ίδια η εργοδοσία) είχε στο εσωτερικό του ...εγκλείσματα (φθορές) που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν. Υποστήριξε ουσιαστικά ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά για να φτάσει μέχρι το σημείο να ισχυριστεί ότι η θερμοκρασία του συρματόσχοινου που κρατάει τον κάδο με το λιωμένο σίδερο με θερμοκρασία 1.700 βαθμών Κελσίου ...μετρήθηκε σε λειτουργία και δεν ξεπερνάει τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου! Γεγονός που προκάλεσε την οργή του Π. Ιμανούμ, αλλά και των χαλυβουργών.
Ακόμα μεγαλύτερη οργή προκάλεσε η κατάθεση του διευθυντή του χαλυβουργείου Θανάση Στεργίου που δεν υποστήριξε απλά ότι όλα λειτουργούσαν κανονικά, αλλά και ότι υπάρχουν οδηγίες για τους εργαζόμενους που απλά δεν τις ακολουθούν, αλλά και ότι ...προλάβαιναν να πάνε σε άλλο χώρο του εργοστασίου να σωθούν.
Ηταν μια κόλαση μέρα - νύχτα
Μιλώντας στον «Ρ» λίγο μετά το τέλος της δίκης, ο Πάρης Ιμανούμ δήλωσε: «Ημουν ένα χρόνο άνεργος όταν μπήκα στο χαλυβουργείο. Είχα να θρέψω τρία παιδιά και έχοντας δουλέψει στη ζώνη του Περάματος περίμενα κάτι καλύτερο. Συνάντησα όμως μια κόλαση μέρα - νύχτα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το σωματείο μού είπε τι να προσέξω για την ασφάλειά μου και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που τους έχουν φάει εκεί μέσα την ψυχή για 1.000 ευρώ!». Οταν τον ρωτάμε για εκείνη τη μέρα λυγίζει, παίρνει κουράγιο όμως και συνεχίζει: «Οταν έγινε το δυστύχημα φώναζα "Μας κάψανε μάστορα", αλλά δεν τον έβλεπα μέσα στο σκοτάδι. Σύρθηκα για να φύγω, αλλά αντί να πηγαίνω στην έξοδο πήγαινα στη φωτιά. Εβρεχε κυριολεκτικά φωτιά όταν πήγα να κρυφτώ πίσω από μια σκάφη. Τότε αισθάνθηκα μεγάλα κομμάτια της φωτιάς πάνω στην πλάτη και στα πόδια μου. Ετσι σέρνοντας βγήκα τελικά γυμνός γιατί τα πάντα πάνω μου είχαν καεί»...

Αμείωτη συμπαράσταση
Καθημερινά, εκφράζεται η αλληλεγγύη του απλού κόσμου. Ετσι, προσφέρουν στον αγώνα των χαλυβουργών: η Λαϊκή Συσπείρωση φίλων του ΚΚΕ Καναδά 600 δολάρια Καναδά. Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής, 835 ευρώ. Ο Σύλλογος Εργατοτεχνιτών Μετάλλου νομού Ιωαννίνων, 85 ευρώ. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ιωαννίνων 150 ευρώ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Ιωαννίνων 250 ευρώ. Το Σωματείο εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του, συγκέντρωσε 16 κιβώτια γάλα εβαπορέ και θα τα πάει στους απεργούς. Εργαζόμενοι στηΜοντεσσοριανή σχολή από την Αθήνα 280 ευρώ. Το Συντονιστικό Εργαζομένων και Απολυμένων Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους να καταθέσουν χρήματα προς οικονομική ενίσχυση του απεργιακού αγώνα στο λογαριασμό «Εθνική Τράπεζα: 200/623301-52». 
Τον αγώνα των απεργών στηρίζουν ακόμα: το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Οι Σύλλογοι Φοιτητών του ΑΠΘ: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Πολιτικών μηχανικών, Τοπογράφων, Ιστορικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής, Ψυχολογικού, Γερμανικού, Αγγλικού, Νομικής, ΜΜΕ, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Ιταλικού, Δασκάλων, Θεολογίας, Οδοντιατρικής. Επίσης, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους στηρίζουν τον αγώνα των απεργών οι φοιτητές του 2ου έτους Μαθηματικού, 3ου έτους Κτηνιατρικής και 1ου έτους Μηχανολόγων.

Στην «Ελληνική Χαλυβουργία» η απεργιακή συγκέντρωση του Θριασίου
Εξω από την πύλη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι δίνουν σκληρό και περήφανο αγώνα διαρκείας θα στείλουν το απεργιακό μήνυμα της 1ης του Δεκέμβρη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί, ώστε να δοθεί από εκεί που δίνεται σκληρός ταξικός αγώνας η απάντηση της εργατικής τάξης της περιοχής στην αντεργατική βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και μονοπωλίων που εκφράζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου