Σελίδες

18 Οκτ 2010

Η πόρτα των ΑΕΙ ανοίγει στην αγορά

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Η αγορά ανοίγει την πόρτα των πανεπιστημίων.
Κλειδί τα μεταπτυχιακά, τα οποία θεωρούνται και επισήμως πλέον αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής (και όχι προσφοράς) μετά τη σφραγίδα που επιχειρεί να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η βασική αποστολή του κράτους για παροχή δωρεάν παιδείας εξαντλείται μέχρι την απόκτηση πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης». Αυτή είναι η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Γ' Τμήμα του ΣτΕ βασιζόμενο στον αντισυνταγματικό νόμο Στυλιανίδη (3658/2008) που έχει επιβάλει τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, έχοντας προκαλέσει σκληρές καταγγελίες από τον πανεπιστημιακό και πολιτικό κόσμο ότι αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος περί δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση του νέου νόμου-πλαίσιο που σκοπεύει να ανοίξει πολλές πόρτες στην αγορά, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ σπεύδει να πάρει την πρωτιά και μάλιστα με καθοριστικό τρόπο. Απορρίπτει προσφυγή ενός ακαδημαϊκού που ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του υπουργείου Παιδείας την περίοδο Στυλιανίδη και η οποία απενοχοποιούσε την ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών.
Σημειώνεται ότι ο νόμος Στυλιανίδη -που πήγαινε ένα βήμα μπροστά από τη ρύθμιση Γιαννάκου η οποία είχε μείνει στον προαιρετικό χαρακτήρα των επί πληρωμή μεταπτυχιακών- είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων το καλοκαίρι του 2008 κατά την ψήφισή του. Σύσσωμη η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ) είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών και για εκπαίδευση που θα καθορίζεται από τους κανόνες της αγοράς.
Μένει να φανεί αν η Ολομέλεια του ΣτΕ θα επισφραγίσει ή όχι την απόφαση του τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου