Σελίδες

17 Ιαν 2011

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν εννέα φορείς για τα κλειστά επαγγέλματα...



Με μία ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εννέα φορείς, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης και 
κάνουν λόγο για «θεσμική εκτροπή».


Ολόκληρη η επιστολή:
«Όταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Οταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει τη χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό.
Όταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη φύση και υπόσταση του επαγγέλματος-λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα.
Όταν, επιπρόσθετα, ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών.
Όταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για τον οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.
Όταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδωρούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.
Όταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Οταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη, για αλλότριους όμως σκοπούς, κοινωνική συνοχή.
Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων».

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/1/11, 7:36 μ.μ.

    Άνοιγμα του "κλειστού" επαγγέλματος του Μελετητή Μηχανικού : Το πιο σύντομο ανέκδοτο

    1.Από στοιχεία του 2007 για τα έσοδα 2% του ΤΕΕ από μελέτες και επιβλέψεις η ετήσια αγορά των μελετών δημοσίου προσεγγίζεται ως 355 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια αγορά από μελέτες και επιβλέψεις του ιδιωτικού τομέα είναι 580 εκατ. ευρώ.
    2.Τον Ιανουάριο του 2009 το σύνολο των Μηχανικών αποφοίτων Πολυτεχνείων 5-ετούς φοιτήσεως και τακτικών μελών του ΤΕΕ ήταν 102.000. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μελών του ΤΕΕ για το 2008 είναι 4,3 % !!! ( 4.365 νέα μέλη ΤΕΕ εκ των οποίων εσωτερικού: 3.742 και εξωτερικού: 623 )
    3. Κατά την περίοδο 1980-2004 , επήλθε - αρχικά- τριπλασιασμός των μηχανικών.
    4. Η υπερβολική - και αναντίστοιχη στη ζήτηση και στις δυνατότητες των πολυτεχνείων- αύξηση του αριθμού των εισαγομένων σε πολυτεχνικές σχολές εσωτερικού (με εξετάσεις ή με ειδικές (χαριστικές) εξετάσεις και παραλλήλως οι �μικρότερου αλλά ανεξέλεγκτου πλήθους- σπουδές μηχανικών στο εξωτερικό έχουν οδηγήσει τα ελληνικά πολυτεχνεία σε σημαντικές δυσκολίες εκπαίδευσης και σε απαξίωση του κύρους του μηχανικού - λόγω υπερβολικής αφθονίας - και τη χώρα μας σε παγκόσμιο ρεκόρ διπλωματούχων μηχανικών (0.93% του πληθυσμού). Αντιθέτως, στις χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0,2 έως 0,5 % και η ιδιότητα του μηχανικού αποτελεί τίτλο τιμής.
    5. Επομένως το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό αλλά ορθάνοιχτο και μπάζει από παντού. Λόγω της αναξιο-κομματο-κρατίας, την τελευταία εικοσαετία τα μικρά και μεσαία γραφεία δούλευαν απλώς για ένα καλό μεροκάματο. Μάλιστα λόγω του υπερκορεσμού του κλάδου αυτό που προέχει είναι η δραστική μείωση των παραγομένων μηχανικών.
    Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής που θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας των τεχνικών γραφείων, φοροδιαφυγής, ολιγοπωλιακών καταστάσεων κ.λ.π.
    Επισημαίνεται ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει κώδικας αμοιβών και αντίστοιχη ελάχιστη αμοιβή Μηχανικού.
    Η ανάθεση πνευματικής και εξειδικευμένης εργασίας όπως η μελέτη ή κατασκευή (ή μια χειρουργική πράξη) όπου τίθενται προβλήματα ασφάλειας των κατασκευών (και αντίστοιχης αστικής και ποινικής ευθύνης),αισθητικής κ.λ.π. δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Να μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας και η Ιταλία είναι εξαιρετικά σεισμογενής, αντίθετα από άλλες χώρες της ΕΕ.
    6. Υποθέτουμε ότι, η κοινωνία μας -μέσω κάποιας φανταστικής κυβέρνησης -αποφασίζει να περιορισθεί δραστικά και να διατηρηθεί για μια 20ετία ο αριθμός των εισαγομένων (με οποιοδήποτε τρόπο) σε πολυτεχνικές σχολές εσωτερικού (προτείνεται κατά 2/3), και ανάλογα με την ζήτηση, ώστε και το επίπεδο σπουδών να ανέρχεται και το πρόβλημα του κορεσμού να επιλυθεί σε βάθος χρόνου . Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα (μείωση της επιδείνωσης της κατάστασης). Φαίνεται ότι παρά την πιθανολογούμενη αύξηση των φοιτητών σε πολυτεχνεία εξωτερικού (από 700 σε 1500) με το μέτρο αυτό το 2030 οι μηχανικοί στο επάγγελμα μειώνονται από 162700 σε 129100
    7.Οπως προαναφέρθηκε το πλήθος των μηχανικών στην χώρα μας(0.93% του γενικού πληθυσμού )είναι από διπλάσιο έως τετραπλάσιο του απαιτουμένου, ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι αφενός 0.2% έως 0.5% του γενικού πληθυσμού ενώ -αφετέρου- υπάρχει σημαντική βιομηχανική και λοιπή υποδομή και οικονομική εξωστρέφεια για αύξηση της απασχόλησης μετά την κρίση του 2008-2012(;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/1/11, 8:03 μ.μ.

    Το πιο κλειστό επάγγελμα είναι του “Πολιτικού”. Μόνο 300 στην Βο(υ)λή (και δεν εννοώ σε καμιά περίπτωση ότι είναι λίγοι) και τρεις οικογένειες κυβερνάνε τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό το Επάγγελμα πότε έχετε σκοπό να το ανοίξετε κύριε Πρωθυπουργέ μας !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/1/11, 8:58 μ.μ.

    Το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όχι για να εξασφαλίσει φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται,αλλά για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και μικρομεσαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή