Σελίδες

14 Δεκ 2012

Απαράδεκτη καταδίκη μελών της ΚΝΕ


Παρά την καραμπινάτη αστυνομική αυθαιρεσία, το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνησή τους να υποστούν έλεγχο χωρίς παρουσία δικηγόρου συνιστά «έντονη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας»!
Σε 4 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τα δύο στελέχη της ΚΝΕ που κατηγορούνταν για «απείθεια», επειδή στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, που κατέληξε σε σύλληψη, διεκδίκησαν να τηρηθούν τα στοιχειώδη που προβλέπονται σε περιπτώσεις αστυνομικών ελέγχων.
«Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση που είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος»,σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που είχε εξαρχής καταγγείλει ως απαράδεκτη αστυνομική αυθαιρεσία το περιστατικό.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της 5/12/2012, η Αστυνομία σταμάτησε το όχημα όπου επέβαιναν τα δύο στελέχη της ΚΝΕ, στην οδό Γιαννιτσών, και χωρίς να κάνει καν
τυπικό έλεγχο για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους κάνουν σωματικό έλεγχο. Οταν ζητήθηκε από τα στελέχη της ΚΝΕ να γίνει ο έλεγχος παρουσία δικηγόρου, όπως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους, οι αστυνομικοί όχι απλώς αρνήθηκαν, αλλά τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο τμήμα με την κατηγορία της «απείθειας».
Στη συνέχεια, για δύο ώρες στο τμήμα, δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνήσουν με κανέναν, ούτε και με δικηγόρο. Αλλά και όταν τελικά ενημερώθηκε ο δικηγόρος και έσπευσε στο τμήμα, του απαγόρευσαν να δει τους κρατούμενους.
Χτες, παρόλο που όλα τα παραπάνω στοιχεία καταγγέλθηκαν στο δικαστήριο, παρόλο που αποδείχτηκε ο «υπερβάλλων ζήλος» των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να προχωρήσουν σε συλλήψεις, το δικαστήριο καταδίκασε τους νεολαίους της ΚΝΕ. Αποκαλυπτική για το σκεπτικό της πρότασης της εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή των μελών της ΚΝΕ ήταν η αναφορά της στη στάση τους ως «έντονη αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας».
Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέα, η πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την καταδίκη σε 4 μήνες φυλάκιση. Οι νεολαίοι της ΚΝΕ άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε βάρος των δύο στελεχών της ΚΝΕ. Με λίγα λόγια το αστικό δικαστήριο έδειξε καθαρά το πρόσωπό του αφού θεώρησε ότι όποιος διεκδικεί να εφαρμόζονται τα βασικά πολιτικά και δημοκρατικά του δικαιώματα και δεν σκύβει το κεφάλι "υπάκουα" απέναντι στους αναίτιους και προσβλητικούς ελέγχους των αστυνομικών οργάνων αποτελεί κίνδυνο για τη δική τους "κρατική εξουσία".
Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση που είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος.
Γελιούνται αν νομίζουν, το αστικό κράτος και τα όργανά του, πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να βάλουν εμπόδια στη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το περιστατικό που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου