Το παραμύθι ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει «τα εύκολα», δηλαδή τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αλλά έχει αποτύχει «στα δύσκολα», δηλαδή στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αναμασάνε ολημερίς και ολονυχτίς και σε όλους τους τόνους τα αστικά ΜΜΕ, είναι ένα προπαγανδιστικό ιδεολόγημα που μοναδικό στόχο έχει να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση την επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Στην πραγματικότητα, επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό ότι τάχα μπορούν να αποφευχθούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς αν εφαρμοστούν τάχα οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές. Λένε συνειδητά ψέματα βέβαια και προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες.
Απλά τέτοιο μείγμα δεν υπάρχει.
Οι περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα, δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Τρανή απόδειξη το νέο πακέτο όπου τα 9 δισ. από τα 10,5 δισ. των περικοπών προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων. Την ίδια στιγμή βέβαια, θα συνεχιστούν και αυτές που αποκαλούν «διαρθρωτικές αλλαγές» (ιδιωτικοποιήσεις, πλιάτσικο ακίνητης περιουσίας, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.ο.κ.).
Αποκρύβουν όμως ότι η σημαντικότερη διαρθρωτική αλλαγή είναι η δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, γιατί αυτή παράγει υπεραξία και άρα υπερκέρδη.
Αξίζει όμως να σημειωθεί και κάτι ακόμα.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί 13 από τα 15 βασικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ για να επιτευχθεί η «δημοσιονομική προσαρμογή». Από το 2009, μέχρι τώρα, η Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, δαπανών για την Υγεία, λειτουργικών δαπανών, αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, αύξηση έμμεσων φόρων κ.λπ.
Οι μοναδικές κατηγορίες μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων...
Το συμπέρασμα είναι ένα: φιλολαϊκή διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου