To τρομακτικό μέγεθος της λαϊκής αφαίμαξης τα τελευταία δύο χρόνια ομολόγησε χτες στη Βουλή ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, αφού, όπως είπε, οι «θυσίες» του λαού από το 2010 έως το 2012, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης, ήταν 49 δισ. ευρώ (22,6% του ΑΕΠ), χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα νέα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ.
Δηλαδή, οι επίσημα εκτιμώμενες απώλειες από τις περικοπές των λαϊκών εισοδημάτων και τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά ξεπερνούν τα 60,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε πόσα σχεδιάζουν να κλέψουν από το λαό στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη βίαιη χρεοκοπία της λαϊκής οικογένειας, στο όνομα του να σωθεί και να ανακάμψει η πλουτοκρατία από την κρίση.
Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2012, ο υπουργός είπε ότι φέτος η ύφεση της οικονομίας θα είναι -6% με -7%, αντί για πρόβλεψη αύξησης κατά 1%.
Είπε ακόμα ότι το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου υπήρξε μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 17,5%, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, λέγοντας ότι φέτος το έλλειμμα θα είναι της τάξης του 1,5% και θα γίνει προσπάθεια να αποδεχτούν οι δανειστές ότι οφείλεται στην ύφεση και για αυτό θα ζητηθεί από την τρόικα να μην υπάρξουν νέα μέτρα.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα κάνει «κοινωνική κατανομή» των εσόδων μόνο όταν θα έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείμματα. Εκτός του ότι προαναγγέλλει νέα πακέτα μέτρων, στο όνομα του να καλυφθούν τα ελλείμματα, η κυβέρνηση καλεί ταυτόχρονα το λαό να τα αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα, με την αυταπάτη ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο με «κοινωνική κατανομή» (!) όσων βίαια του κλέβουν.
Ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμα ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι 6,6 δισ. ευρώ, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα γίνει ανακατανομή ποσού 2,4 δισ. ευρώ για να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όχι μόνο ασφυκτιούν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά έχουν μείνει με άδεια ταμεία, εξαιτίας του «κουρέματος» των αποθεματικών τους, που αποφάσισαν τα κόμματα της κυβέρνησης, από κοινού με την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη δόση του δανείου των 31 δισ. ευρώ, ο υπουργός επανέλαβε ότι το 90% του ποσού θα πάει στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Συμπερασματικά, ανέφερε ότι το σύνολο των οικονομικών στοιχείων τον κάνει «συγκρατημένο αισιόδοξο» και ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα.
Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα που σημειώθηκε τον Αύγουστο προκύπτει από τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αφού κατέφτασαν σωρηδόν τα εκκαθαριστικά της εφορίας.
Υπογράμμισε επίσης ότι αυτή η επιβάρυνση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αφού είναι να πληρωθούν αρκετές ακόμα δόσεις της εφορίας, στις οποίες είναι ενσωματωμένα τα διάφορα χαράτσια, ενώ έρχεται και η εξομοίωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Παρατήρησε, τέλος, ότι η όποια μείωση των δημόσιων δαπανών οφείλεται στις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου