Σελίδες

6 Φεβ 2012

Εξαγορές και συγχωνεύσεις σέρνουν το χορό των διεθνών επενδύσεων



Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 17% το 2011, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. 
Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνονται ενδείξεις ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν και το 2012. Η σημαντική αύξηση των ροών το 2011 οφείλεται στη θεαματική τους άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κεφάλαιο ανασυντάσσεται σε ένα περιβάλλον μάλλον ασταθές με γνώρισμα τον έντονο ανταγωνισμό και την όξυνση των αντιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος των ξένων επενδύσεων οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε διακρατικές εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με τα στοιχεία της UNCTAD, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, οι διεθνείς ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (foreign direct investments-FDI) αυξήθηκαν επί δεύτερο συνεχόμενο έτος το
2011 και ανήλθαν στα 1,509 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, το σύνολο των επενδύσεων παρέμεινε κατά 23% χαμηλότερα από την αιχμή του 2007, χρονιά έναρξης της διεθνούς κρίσης.
ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ξένες επενδύσεις σημείωσαν άνοδο και στις τρεις κατηγορίες χωρών, όπως τις κατηγοριοποιεί ο ΟΗΕ, στις αναπτυγμένες, στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες. Βεβαίως και το 2011, όπως και το 2010, η μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στις αναδυόμενες οικονομίες αφού η Κίνα υποδέχθηκε επενδύσεις 124 δισ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ επί δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, ενώ η Ινδία υποδέχθηκε επενδύσεις 34 δισ. δολαρίων σημειώνοντας αύξηση κατά 38%.
Επίσης, σημαντικές ροές παρατηρήθηκαν και στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών με κύριο αποδέκτη τη Λατινική Αμερική, η οποία υποδέχθηκε επενδύσεις 216,4 δισ. δολαρίων με αύξηση 35%.
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ στοιχείο βρίσκεται στο ότι μετά από τρία χρόνια, αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων παρατηρείται και στις αναπτυγμένες οικονομίες. Η αύξηση ήταν 18% και αντιστοιχούσε σε επενδύσεις 753 δισ. δολαρίων. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση (κατά 23%) των επενδύσεων στην Ευρώπη.
Τέλος, όσον αφορά την κατανομή των άμεσων ξένων επενδύσεων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν ο κυρίαρχος προορισμός φθάνοντας στα 210,7 δισ. δολάρια, αν και εκδηλώθηκε μείωση κατά 7,7%.
ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων (δείκτης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου) αυξήθηκαν σημαντικά το 2011 (ιδίως το δεύτερο εξάμηνο). Υπολογίζεται ότι η αξία αυτών των συμφωνιών αυξήθηκε από 338,8 δισ. δολάρια σε 507,3 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 49,7% μεγαλύτερη. Η πιο έντονη δραστηριότητα στον τομέα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σημειώθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες όπου η άνοδος ήταν 57,4%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο (κατά 644,5%!) σημείωσαν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (πρώην σοσιαλιστικές χώρες) εξαιτίας κυρίως των συμφωνιών με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου