Σελίδες

6 Φεβ 2012

ΠΑΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ στην ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών πακέτων.



Στην τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση, για την αναγκαστική διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας βάζει μπροστά το επιτελικό σχέδιο για τη μαζική εξαθλίωση του λαού.
Για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος έρχονται να βαρέσουν στο ψαχνό, με την γκάμα μισθών και συντάξεων να συνθλίβεται κάτω και από τα σημερινά επίπεδα της επίσημης φτώχειας, με τους φόρους και τα κάθε είδους χαράτσια να απογειώνουν τη ληστεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, έρχονται να μαζέψουν φόρους κατανάλωσης ακόμη και για τα απούλητα εμπορεύματα των καπιταλιστών, αυτά που τους «ξεμένουν στο ράφι».
Μετά και τις 6 επικαιροποιήσεις του αρχικού μνημονίου τους, μετά και τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «έκαναν ταμείο», για να βρουν ότι τους λείπει το 2% του παραγόμενου ΑΕΠ, ποσά ύψους 4,5 δισ. ευρώ,
που τα μεταφράζουν σε νέα αντιλαϊκά πακέτα και μόνο για το κομμάτι που αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή τους.
Η σφοδρή κλιμάκωση ξεκινά τώρα! Το «προσύμφωνο» συγκυβέρνησης - ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» για το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση υπογράφεται πιθανότατα μέσα στη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση η γκάμα της βαρβαρότητας - πέρα και πάνω από την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, την «οριζόντια» συρρίκνωση στους μισθούς και τα μεροκάματα στον ιδιωτικό τομέα - περιλαμβάνει και τα παρακάτω μέτρα:
1. Καρατόμηση ή και πλήρη κατάργηση «κοινωνικών παροχών και επιδομάτων» για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους. Θα εφαρμόσουν πολύ χαμηλά, εξευτελιστικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα οποία υπολογίζουν τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα», ακόμη και για τους ανέργους.
2. Την τρίτη στη σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 15%.
3. Παραπέρα περικοπές των δαπανών για υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη.
4. Τρανταχτές ανατιμήσεις μέχρι και 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, επίσης στα τιμολόγια και άλλων πρώην ΔΕΚΟ.
5. Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, που για το 2012 θα κλιμακωθούν από 50.000 μέχρι και για 100.000 εργαζόμενους.
6. Μαζικά λουκέτα σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, μαζί και «αναδιαρθρώσεις» σε σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.
7. Επεκτείνουν τα χαράτσια πάνω στη μικρή περιουσία, επιβάλλοντας φόρους στα αγροτεμάχια και σε εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης.
8. Κατάργηση των λεγόμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει τετραπλασιασμό του φόρου για φάρμακα και διπλασιασμό για τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
9. Ενταξη αγροτών πάνω από έναν ορισμένο τζίρο (πιθανόν στα 25.000 ευρώ το χρόνο) σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, θα τους επιβάλουν δηλαδή και το χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα 400 ευρώ το χρόνο). Πρόκειται για το πρώτο βήμα με κατεύθυνση την ένταση της φορολογικής αφαίμαξης φτωχών και μεσαίων αγροτών.
10. Αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα σε ετήσια βάση. Αναδρομικές ανατιμήσεις σε ποσοστό 25% από την 1η Γενάρη του 2012 έχει προτείνει η Κομισιόν. Με τον τρόπο αυτό έρχονται και απογειώνουν με αντίστοιχα ποσοστά (25%) και τα χαράτσια «ηλεκτροδοτούμενων χώρων», αυτά που αρπάζουν κάθε χρόνο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτόματα επέρχονται ανατιμήσεις και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις «αντικειμενικές τιμές», όπως σε γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (που το πληρώνουν και οι ενοικιαστές επίσης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Την καθιέρωση «σύγχρονου συστήματος αποτίμησης των ακινήτων σε μαζική κλίμακα» και εισαγωγή «φόρου υπεραξίας στα ακίνητα» βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ.
11. Μεγάλες μειώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Μειώσεις μισθών συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
12. Μεθοδεύουν τη συρρίκνωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) με μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, απομάκρυνση εργαζομένων, ξεπούλημα για όλες τις θυγατρικές επιχειρήσεις.
13. Παραπέρα μειώσεις στα «ειδικά μισθολόγια» που ισχύουν για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δικαστικοί κ.ά.). Οι «μεσοσταθμικές μειώσεις» υπολογίζονται στο 20% με διακύμανση από 10% μέχρι και 50%.
14. Για την εκχώρηση ζωτικού χώρου στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές, κλιμακώνουν με την πλήρη εφαρμογή της κοιναγορίτικης οδηγίας Μπολκεστάιν, τονίζοντας ότι η λίστα των επαγγελμάτων θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κοινοποιηθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέσα και έξω από την Ελλάδα.
15. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος της εργοδοσίας σε ποσοστό τουλάχιστον 5%. Στις ορέξεις της πλουτοκρατίας είναι και η «πρόταση» του ΔΝΤ για την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς μέχρι 400 ευρώ το μήνα, προφανώς γιατί σε αυτά τα επίπεδα σκοπεύουν να τους συνθλίψουν.
Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που ετοιμάζουν είναι και η θέση που διατυπώνει το ΔΝΤ για την «ουδέτερη δημοσιονομική υποτίμηση», για τη μετατόπιση του «βάρους» από τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), καθώς και στην ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, φτηναίνουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και κάνουν ακριβότερα τα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης. Χαρακτηριστικά, σημειώνουν: «Μια άρτια φορολογική μεταστροφή από την εργασία στην κατανάλωση, θα μπορούσε να μειώσει τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας με πιο ήπιους τρόπους και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη».
Στα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ορισμένα από τα οποία θα τα εφαρμόσουν από φέτος και κάποια άλλα θα τα αφήσουν για αντιλαϊκή εφεδρεία από το 2013 και για τη συνέχεια, έχουν περιλάβει:
-- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (19% ή 21%), εξέλιξη που σημαίνει μαζικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%).
-- Την ουσιαστική κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου (5.000 ευρώ) με τη μετατροπή του σε «μη επιστρεφόμενη έκπτωση φόρου» (!) έχει ρίξει στο τραπέζι η πλευρά του ΔΝΤ.
-- Ανατιμήσεις και στα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου οδηγούν στην εκτίναξη και της φορολογικής αφαίμαξης και στην παραπέρα συρρίκνωση επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ κ.ά., που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος (υπολογίζουν το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή το τεκμαρτό).
-- Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες ετοιμάζουν τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Μείωση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από 8 σε 3 ή 4, εξέλιξη που θα φέρει νέες απώλειες στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
-- Για τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, εξετάζουν την εφαρμογή σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ.
-- Παραπέρα περικοπές στις φορο-ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, αυτές που έχουν απομείνει μετά και τις προηγούμενες «παρεμβάσεις» τους. Σε ποσοστό 50% επιπλέον καρατομούν τη δαπάνη τόκων για στεγαστικό δάνειο (α' κατοικία).
-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις κατά 5 επιπλέον μονάδες (15% από 20%) όπως έχει προτείνει και η ΝΔ.
-- Διαμόρφωση προκλητικού φορολογικού καθεστώτος σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου με πρόσχημα τις «απώλειες» μετά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Στην πραγματικότητα θα έχουν το αφορολόγητο σε ορίζοντα 10ετίας.
-- Παραπέρα αυξήσεις στους ειδικούς κατανάλωσης (τσιγάρα κ.ά.), επιβολή φόρου και στο κρασί.
-- Προώθηση της αυτασφάλισης, σταδιακή ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ.
-- Κατάργηση της υποχρέωσης ΑΕ να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στον Τύπο.
-- Κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.
-- Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση των εισπράξεων στον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Αυξήσεις στα τέλη ταξινόμησης για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου