Σε μεγάλη εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινή πάλη που αναπτύσσουν τα δύο κόμματα για σοσιαλιστική προοπτική.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία (παρά την μεγάλη κακοκαιρία στην γειτονική χώρα) με συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος, από κάθε γωνιά της Τουρκίας στο μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Αγκυρας, «Αρενα Σπορτς» και είχε κεντρικό σύνθημα: «Ο σοσιαλισμός θα νικήσει!».
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο της «Σφαγής των 15», όπως έμεινε στην Ιστορία η δολοφονία 15 Τούρκων κομμουνιστών, ανάμεσά τους και του Προέδρου
του ΚΚΤ, Μουσταφά Σουφί, που σφαγιάστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Γενάρη του 1921, προσπαθώντας να διαφύγουν από την αιματηρή επίθεση που είχε εξαπολύσει εκείνη την περίοδο η αστική τάξη της Τουρκίας και οι μηχανισμοί της με στόχο την εξολόθρευση του ΚΚΤ.Προσκεκλημένες στην εκδήλωση ήταν επίσης αντιπροσωπείες από το Πορτογαλικό ΚΚ και από το Συριακό ΚΚ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας που τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚ Τουρκίας παλεύει για την σοσιαλιστική εξουσία γιατί ο σοσιαλισμός δίνει απαντήσεις στα σημερινά ζητήματα. Είναι εφικτή μία ανεξάρτητη σοσιαλιστική Τουρκία. Η μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από την ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο. Είμαστε ένα κόμμα ταξικό, δεν κάνουμε διάκριση στην ιμπεριαλιστική τάξη του κεφαλαίου» και συνέχισε: «Θέλουμε να υπάρξει μία λύση στην οποία θα συμμετέχουν Κούρδοι και Τούρκοι, μία αντιιμπεριαλιστική διέξοδος στο πρόβλημα εξουσίας. Από εμάς να μην περιμένετε εθνικιστικές διχαστικές κινήσεις». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι αφήνει δήθεν αδιάφορο το κόμμα το κουρδικό ζήτημα, σημείωσε χαρακτηριστικά : «αυτό μας προσβάλλει, καθώς από την αρχή της ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας χιλιάδες Κούρδοι σύντροφοι είναι στο κόμμα. Εμείς είμαστε κομμουνιστές και δεν έχουμε ούτε ψήγμα εθνικισμού. Δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ Τούρκου αφεντικού με Κούρδο εργάτη και Κούρδου αφεντικού με Τούρκο εργάτη».
Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ποιήματα, λαϊκή μουσική και προβολή βίντεο.Να βρεθεί στο επίκεντρο η πάλη για την εργατική εξουσία
Η Αλέκα Παπαρήγα χαιρετίζοντας την εκδήλωση (όλη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη») σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Μας συνοδεύει εδώ ο θερμός χαιρετισμός κομμουνιστικής αλληλεγγύης της ΚΕ του ΚΚΕ, όλου του Κόμματος, φίλων και οπαδών που εκτιμούν την κοινή μας προσπάθεια, την κοινή δράση των κομμάτων μας, που αποτελεί σοβαρό θεμέλιο φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Θερμά χαιρετίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες ώστε να ανασυγκροτηθεί το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και να υψώσει παγκόσμιο μήνυμα δράσης σαν αυτό που εσείς σήμερα προβάλλετε, το σύνθημα ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
Η κρίση του καπιταλισμού που εξελίσσεται πιο οξυμένη και βαθαίνει στην Ευρώπη, και εκτός αυτής, θέτει μπροστά στο κάθε κομμουνιστικό κόμμα ένα διπλό ενιαίο καθήκον: Να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες ώστε οι λαοί της κάθε χώρας είτε αυτή είναι στα ανώτερα διαμερίσματα της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας είτε στα μεσαία είτε στα κατώτερα, να αντέξουν την πολύμορφη ιδεολογική πίεση που δέχονται, την εργοδοτική και κρατική καταστολή, να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης, πράγμα που σημαίνει ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συνείδησης. Και ταυτόχρονα με την μέγιστη δυνατή ενότητα της εργατικής τάξης, με την μέγιστη δυνατή συμμαχία της με φτωχά λαϊκά στρώματα αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και στο χωριό, να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός, προς την ρήξη και την ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.
Ξέρουμε καλά ότι ο αγώνας δε δυναμώνει μόνο με συνθήματα και προπαγάνδα, βεβαίως και αυτά χρειάζονται, χρειάζεται και πολύ πρακτική δουλειά, πρωτόγνωρη σε έκταση και βάθος ώστε ο αγώνας από αμυντικός που ξεκινάει, να γίνει επιθετικός, να επιφέρει ρήγματα στο συσχετισμό δύναμης, να αδυνατίζει αισθητά το αστικό πολιτικό σύστημα, να μη το αφήνει να χρησιμοποιεί όποια δυνατότητα έχει σε κάθε χώρα για να κερδίζει χρόνο σε βάρος των εργαζομένων. Ζητούμενο είναι να τεθεί στο επίκεντρο του αγώνα, η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κατάκτηση της εργατικής εξουσίας που μπορεί να εκφράσει και τα συμφέροντα των συμμάχων της, όπως αυτοί προσδιορίζονται σε κάθε χώρα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην ταξική διάρθρωση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ίδια σε κάθε χώρα του καπιταλιστικού κόσμου, τονίζοντας: «Η πηγή της κρίσης βρίσκεται στην παραγωγή, στη σφαίρα της κυκλοφορίας του χρήματος εμφανίζονται οι αντιφάσεις και αντινομίες, οι δυσλειτουργίες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Απορρίψαμε από την πρώτη στιγμή το κάλεσμα για εθνική επιστράτευση για να σώσουμε τάχα όλοι μαζί την Ελλάδα από την κρίση».
Και συνέχισε σε άλλο σημείο σχετικά με την κρίση: «Είναι μια ευκαιρία, μια σοβαρή δυνατότητα να κατανοηθούν τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, η αναρχία της παραγωγής. Είναι ευκαιρία για να αρχίζει σε πιο πλατιά κλίμακα να προβληματίζει και να ελκύει η προοπτική της εργατικής λαϊκής εξουσίας που αποτελεί πολιτική πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ που απευθύνεται πριν απ' όλα στις κοινωνικές δυνάμεις και σε εκείνους που θέλουν πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη αλλαγή, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας για το σοσιαλισμό.
Το ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη η σοσιαλιστική κοινωνική επανάσταση, δεν σημαίνει ότι αντικειμενικά δεν τίθεται ζήτημα αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, ως απάντηση του ξεπερασμένου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου