Για τις ανάγκες της δράκας των μονοπωλίων, για τα σαπρόφυτα του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας είναι απόλυτα έτοιμο να κλιμακώσει μέσα σε αυτό το ζοφερό για το λαό «καλοκαίρι» τα ακόμη χειρότερα, στην κυριολεξία για να σμπαραλιάσουν κάθε πλευρά της ζωής των εργατών, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.
Οπως πλέον και οι ίδιοι ομολογούν, μέσα από την πρόσφατη «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν, το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και ο πρώτος από τους «εφαρμοστικούς νόμους» που ήδη ψήφισαν ήταν μόνον η απαρχή για την τωρινή φάση του αντιλαϊκού πολέμου,
για την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση που έχουν προετοιμάσει με ομοβροντία από νέα φρικαλέα πακέτα, αντεργατικά νομοσχέδια και μέτρα, με βουνό και τις κάθε είδους κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, που εσπευσμένα φέρνουν είτε για ψήφιση στη Βουλή είτε ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μέσα από άλλες διαδικασίες.
Σε αυτό το σκηνικό της βαρβαρότητας ακόμη η κάθε επανάπαυση και η παραμικρή, «καλοπροαίρετη» αμφιβολία δεν πρέπει να βρει θέση σε καμία λαϊκή συνείδηση. Η τέτοια στάση από τα ίδια τα πράγματα και τη δυναμική τους, μέσα στις διαγραφόμενες συνθήκες απότομης έξαρσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης θα σημάνει την παράδοση πολύτιμων θέσεων μάχης στο αντίπαλο μαύρο μέτωπο, τους ανοίγει την όρεξη και για τα ακόμη χειρότερα. Το ομολογούν και οι ίδιοι μέσα από την «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν, όπου ορθά - κοφτά σημειώνουν ότι η κάθε «αστοχία» τους συνεπάγεται και πρόσθετα «διορθωτικά» μέτρα.
«Διορθωτικά μέτρα» σαν κι αυτά, δηλαδή, που ψήφισαν τις προάλλες, και αφού εδώ και πάνω από ένα χρόνο έβγαζαν τα λυσσακά τους με αντεργατικούς νόμους, καρατόμηση μισθών, συντάξεων, τρανταχτές ανατιμήσεις φόρων απέναντι στη λαϊκή κατανάλωση. Από κοντά και οι καραμπινάτες φοροελαφρύνσεις στα μονοπώλια, οι προκλητικές κάθε είδους ρυθμίσεις για στήριξη στις μερίδες των καπιταλιστών (τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές κ.ά.).
Από φέτος τον Ιούλη τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα και με τα πρώτα από τα πρόσφατα ψηφισμένα «εφαρμοστικά» μέτρα, θα δουν ξανά να κόβονται οι μισθοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (καρατόμηση αφορολόγητου κ.ά.). Από το φθινόπωρο και για τη συνέχεια θα πέφτουν βροχή και τα ψηφισμένα με αναδρομική εφαρμογή χαράτσια, οι κάθε είδους «έκτακτες εισφορές» απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ή πρώτη δόση από τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κ.ά. Ολα τα προηγούμενα μαζί και αυτά που ετοιμάζουν για τη συνέχεια, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, είναι για πεσκέσι στους καπιταλιστές.
Τα νέα πακέτα
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφαγία των μονοπωλίων. Το σύνθημα για τον επόμενο γύρο της σαρωτικής επίθεσης έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τα κυβερνητικά στελέχη «κάθε μέρα να φέρνετε αποτελέσματα μιας βδομάδας»!
Το σκληρό αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, γι' αυτό το «καλοκαίρι» (Ιούλης - Σεπτέμβρης) όπως έχει συμφωνηθεί και αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, προβλέπει την παρακάτω κλιμάκωση:
Δημόσια γη και περιουσία: Ξεκινώντας από τον Ιούλη, με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας (ρίαλ εστέιτ), συνεχίζουν τον Αύγουστο με τα πλάνα για την εξάπλωση και ασύδοτη εκμετάλλευση της τουριστικής κατοικίας με κίνητρα στους λεγόμενους «επενδυτές» και για τις χρήσεις γης για τα ακίνητα της ΕΤΑ. Το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη φέτος θα έχουν ολοκληρώσει και θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο της πλουτοκρατίας για το ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας, με διαδικασίες «φαστ τρακ». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, προχωρούν άμεσα στη σύσταση του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, στο οποίο, με βάση το νόμο τους, εκχωρούν «αμετάκλητα» κάθε περιουσιακό στοιχείο.
Κοινωνικές παροχές: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι «μελέτες» για την παραπέρα καρατόμηση όλων των επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.), τη σύνδεσή τους με κριτήρια, όπως με αυτά που έχουν να κάνουν με την απόλυτη και σχετική εξαθλίωση. Οι «εξοικονομήσεις» της πλουτοκρατίας θα προέλθουν από τους (πρώην) δικαιούχους των ΟΕΕ - ΟΕΚ - ΟΑΕΔ κ.ά.
Κατεδαφίζουν τις συμβάσεις: Aποκαλυπτικό είναι το κείμενο της Κομισιόν σύμφωνα με το οποίο: η «κυβέρνηση προωθεί, παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή των νέων ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων», ακόμη πως «διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο ή ουσιαστικό εμπόδιο σε αυτές τις συμβάσεις και ότι συμβάλουν στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων στις συνθήκες της αγοράς», στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της εναρμόνισης των μισθολογικών εξελίξεων με τις εξελίξεις της παραγωγικότητας σε επιχειρησιακό επίπεδο».
Δημόσιο - πρώην ΔΕΚΟ: Μέσα στο μήνα (Ιούλης) φέρνουν το νομοσχέδιο για τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις, όπου πιθανόν να περιλάβουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή των απολύσεων που έχουν σχεδιάσει. Το καθεστώς της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας» με το μισό μισθό και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, είναι ο προθάλαμος για την οριστική απόλυση. Τα πρώτα από τα λουκέτα θα έχουν γίνει πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη. Στο ίδιο διάστημα θα έχουν ετοιμάσει και τα πλάνα για τις παραπέρα μειώσεις μισθών, όπως και για τις τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Ειδική αναφορά κάνουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που μέχρι το Σεπτέμβρη «πρέπει» να έχει «μηδενίσει το έλλειμμα», που σημαίνει μαζικές απολύσεις, κατάργηση δρομολογίων, κάθετη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μαζί με αυξήσεις εισιτηρίων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προορίζεται και για πλήρη εκχώρηση (100%) στους ιδιώτες μέχρι το τέλος του 2011, είναι δηλαδή ολοφάνερος ο λόγος για τη στοχοποιημένη αναφορά από την Κομισιόν... Επίσης (Σεπτέμβρης 2011), θα ξεκινήσουν τις διεργασίες για την «απελευθέρωση» και των ΚΤΕΛ.
Συμβασιούχοι : Για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας τούς πετάνε στους πέντε δρόμους (πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, στενός δημόσιος τομέας) Από όσους έχουν απομείνει, για φέτος εκπαραθυρώνουν τους μισούς (50%) και από 10% για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Για το συγκεκριμένο δεν τους χρειάζεται ούτε καν εφαρμοστικός νόμος. «Απλά» ισχύουν οι διατάξεις του «μεσοπρόθεσμου», η νέα συμφωνία κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.
Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνουν τη «μελέτη» για όλα τα επικουρικά ταμεία. Αμέσως μετά, προχωρούν στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης. Από τη 1η Γενάρη 2012 μπαίνουν σε εφαρμογή και οι μειωμένες συντάξεις του ΟΓΑ. Να σημειωθεί πως σε άλλη έκθεση από το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση «διατηρούμε την ετοιμότητά μας να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριότερων συνταξιοδοτικών ταμείων». Μέχρι το τέλος Αυγούστου προγραμματίζουν να έχουν ετοιμάσει και το σχέδιο για την «αναθεώρηση» (καρατόμηση) και των αναπηρικών συντάξεων
Υγεία: Δρομολογούν «ανακατατάξεις προσωπικού» και επίσης το μπάσιμο «εσωτερικών ελεγκτών» σε όλα τα νοσοκομεία. Ηδη έχουν αποφασίσει λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, καταρτίζουν «δείκτες» για «μείωση του κόστους ανά περιστατικό» κ.ά., ρίχνοντας κάτω από κάθε νόρμα τη λειτουργία των νοσοκομείων, γενικότερα της δημόσιας Υγείας.
Ενιαίο μισθολόγιο: Θα είναι έτοιμο τον Ιούλη μαζί με το σχέδιο για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο. Ηδη έχουν προχωρήσει, παγώνοντας τα κλιμάκια μισθολογικής ωρίμανσης, ενώ πάνω στους ήδη μειωμένους ονομαστικούς φορτώνουν και τα νέα χαράτσια 3%, όπως και την έκτακτη εισφορά
Κρατική διοίκηση: Μέσα στον Ιούλη ξεκινούν τις διαδικασίες για το μπάσιμο ισχυρών εταιρειών σε νευραλγικούς τομείς. Το φθινόπωρο δημιουργούνται «γενικές διευθύνσεις οικονομικών υποθέσεων» σε όλα τα υπουργεία και από το Σεπτέμβρη «δουλειά» σε όλα τα υπουργεία πιάνουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο πλευρό των ντόπιων εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτέμβρη με νέες, για την ώρα αδιευκρίνιστες «παρεμβάσεις» σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.
«Απελευθερώσεις»: Ετοιμάζουν ειδική μελέτη για την «επίδραση» που είχε το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» στην «ανταγωνιστικότητα και τις τιμές». Το φθινόπωρο θα έχουν ετοιμάσει προσχέδιο νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα «επαγγελματικά προσόντα».
Τράπεζες: Για την καλύτερη ενημέρωση και προσβασιμότητα των τρωκτικών που διαγκωνίζονται γύρω από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - μεταφέρει εξειδικευμένο προσωπικό στα τμήματα ελέγχου όλων των τραπεζών. Οι αγωνίες της πλουτοκρατίας για το ενδεχόμενο όξυνσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης προκύπτουν και από την κατεπείγουσα επάνδρωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ (Ιούλης). Τράπεζα της Ελλάδας και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπογράφουν μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους και για την ανταλλαγή πληροφοριών. Να σημειωθεί ότι τα σχεδόν τζάμπα και προς επιστροφή κεφάλαια που οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνουν (Μάης 2011) στο αστρονομικό ποσό των 97,5 δισ. ευρώ, πάνω από το 42% του παραγόμενου ΑΕΠ. Γι' αυτά τα τρωκτικά, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη είναι που αγωνιούν.
Τουριστικό - εμπορικό κεφάλαιο: Με βάση εκθέσεις για τη συνεισφορά του τουριστικού και εμπορικού κλάδου στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, προχωρούν το φθινόπωρο σε ειδική νομοθεσία για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για την ενίσχυση μεγαλοεξαγωγέων (βιομηχάνων κ.ά.) φέρνουν ρυθμίσεις για την «απλοποίηση» του θεσμικού πλαισίου των εξαγωγών.
Ενέργεια: Oριστικοποιούνται τα «διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη» (Ιούλης). Αμεσα ξεκινά η διαδικασία για την ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων της χώρας σε λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή.
Ιδιωτικοποιήσεις: Μέχρι το τέλος του 2011 και για 5 δισ. ευρώ (από τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015) βγάζουν στο σφυρί: ΕΥΑΘ (τουλάχιστον 40%), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), ΟΠΑΠ ( ύμβαση επέκτασης και στη συνέχεια το 34%), ΟΛΘ (ποσοστό 23,3%), κρατικά λαχεία, ΕΑΣ (99,8%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΔΕΠΑ (55%), ΔΕΣΦΑ (31%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΛΑΡΚΟ (55,2%), ΟΔΙΕ (100%), άδειες κινητής τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας (49%), ΕΛΒΟ (72,6%). Επίσης, κομμάτια από το το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού («Ελληνικό 1»), όπως και κρατική ακίνητη περιουσία (πακέτο 1). Ηδη έχουν ξεμπερδέψει με το επιπλέον 10% του ΟΤΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου