Σελίδες

10 Μαΐ 2011

Μπαράζ παρεμβάσεων χτες απ' όλα τα κόμματα, μπροστά στα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα...



Κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στα λαϊκά στρώματα και κινήσεις επιθετικής «αναδιάταξης» του πολιτικού σκηνικού σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τα στελέχη της να καλούν σε «επιστράτευση» το σύνολο των αστικών κομμάτων για την προώθηση της βάρβαρης πολιτικής. Μετά τη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου την προηγούμενη Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών 
Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει «νέο μνημόνιο» με δυσβάστακτα και επιπρόσθετα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας».
Μπροστά στη νέα επέλαση - κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «νέο μνημόνιο ή επέκταση του υφιστάμενου» - χτες εξελίχθηκε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αφ' ενός τρομοκράτησης του λαού και αφ' ετέρου δημιουργίας κλίματος «εθνικής ενότητας και συμπόρευσης», ενώ αναζωπυρώθηκαν και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο συναγερμός που σήμανε χτες η κυβέρνηση, με προπομπό τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο, ο οποίος πρότεινε «να εγκρίνονται τα κείμενα για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης από αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής», αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που απεργάζεται η άρχουσα τάξη. Τη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού «αστικού πολιτικού μετώπου» που θα λειτουργήσει σαν «οδοστρωτήρας» απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και θα είναι πιο αποτελεσματικό στο να απορροφήσει την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Για μας δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Και αυτό το ξέρει και ο τελευταίος απλός πολίτης της χώρας. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Καμιά αναστολή. Και θα προχωρήσουμε αποφασιστικά μαζί με την ελληνική κοινωνία για να αλλάξουμε τη χώρα»,τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», θέλοντας ακριβώς να δώσει το μήνυμα της αντιλαϊκής πυγμής της κυβέρνησης.
Η κίνηση του Αν. Λοβέρδου να λειτουργήσει σαν «λαγός» της κυβέρνησης, της ντόπιας πλουτοκρατίας και των «συμμάχων» της τρόικας, αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου σχεδιασμού. Στελέχη της κυβέρνησης διέρρεαν χτες ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θέτουν σαν βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση «νέου δανείου» στην ελληνική κυβέρνηση το 2012 την εξασφάλιση «ευρείας συναίνεσης»ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στην ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» ή ενός «νέου μνημονίου».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το «συγκεκριμένο πλαίσιο τέθηκε και στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου». Μπορεί χτες ο πρωθυπουργός να μίλησε για «εγκληματική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας για το ευρώ», με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», περί σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση αξιοποιεί τα γεγονότα για να εντείνει τους ρυθμούς της αντιδραστικής επίθεσής της.
Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί τον Κ. Παπούλια και όπως σημείωναν στενοί του συνεργάτες θα τον ενημερώσει για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή «νέου μνημονίου», ενώ απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο προώρων εκλογών. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστεί συνολικά το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», αλλά και οι αλλαγές που ετοιμάζεται να εντάξει η κυβέρνηση μέσα σε αυτό.
Παράγοντες της κυβέρνησης σημείωναν με νόημα ότι πρέπει να αντληθούν «πολύτιμες εμπειρίες» από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία. Θύμιζαν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, επειδή η κεντροδεξιά αντιπολίτευση δεν ψήφισε τη λήψη των μέτρων του μνημονίου, οδήγησε στη συνέχεια την τρόικα να θέσει σαν βασική προϋπόθεση την αποδοχή του μνημονίου και από τα δύο αστικά κόμματα, για να γίνει δεκτή η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Κυοφορούνται εξελίξεις
Οι συγκεκριμένες αναφορές προετοιμάζουν το έδαφος για γενικότερες εξελίξεις, αφού στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θέσει θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας, η ΝΔ ή θα συναινέσει και θα ψηφίσει το «νέο μνημόνιο» ή θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Λοβέρδος είχε ενημερώσει στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο των χτεσινών δηλώσεών του και για την πρόταση να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, με κυβερνητικούς παράγοντες να σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός και «γνώριζε» και δεν είχε «καμία ένσταση».
«Για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από μία δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι «στρατιώτης» στο πλευρό του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση», θέτοντας επιδεικτικά τον εαυτό του «στη διάθεση του πρωθυπουργού».
Πλήρη κάλυψη στον Αν. Λοβέρδο - αποδεικνύοντας ότι η κίνησή του είναι τμήμα γενικότερου σχεδιασμού - πρόσφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος, αφού αρχικά εγκωμίασε το έργο του, στη συνέχεια, αναφερόμενος στη πρότασή του να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία και τις αποφάσεις με την τρόικα να τις εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε: «Οι υπουργοί είναι γόνιμο να καταθέτουν τις προτάσεις και απόψεις τους και να υπάρχει διάλογος, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου διαμορφώνεται κοινή συνισταμένη».
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συντηρείται το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι περί «αδυναμίας» δήθεν κάποιων υπουργών να προωθήσουν τις αποφάσεις και γίνεται αναφορά για«αρρυθμία» στο «κυβερνητικό έργο». Η Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας χτες στο συνέδριο για τη διαφάνεια, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνος του στο τιμόνι ο πρωθυπουργός και δίπλα το πλήρωμα να σπαράσσεται» και σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ενιαία και σιδηρά πειθαρχία σ' αυτά που κάνει και η αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν χωράει λαϊκισμός».
Η ίδια τάχτηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ, ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ στέκονται απέναντι στα μέτρα και δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση», ενισχύοντας την προπαγάνδα για «εθνική συμπόρευση».
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μιλώντας στο «Βήμα FM», ανέφερε: «Η Ελλάδα καθημερινά δίνει εξετάσεις και πρέπει όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα, και ο κάθε Ελληνας πολίτης από κοινού να τραβήξουμε κουπί. (...) Πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι μας, πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα».Ομοίως, ο Μ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο «Μέγκα», ζήτησε «εθνική ομοψυχία» για να βγει η χώρα από την κρίση.
Ομονοούν και ετοιμάζονται
Σε συνέχεια των κυβερνητικών δηλώσεων, περίσσεψαν χτες οι παραινέσεις για «εθνική συνεννόηση» από τις αστικές δυνάμεις. «Πάνω απ' όλα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια», τόνισε οΚαρ. Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και υποστήριξε ότι «δεχόμαστε μια ανελέητη επίθεση, που μάλιστα πολλές φορές είναι κατασκευασμένη». Παίρνοντας την πάσα, ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε «να πετύχουμε στο ακέραιο όλους τους στόχους του Προγράμματος» και κάλεσε την κυβέρνηση «να κινηθεί με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με πειθώ και να καλύψει στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις αποκλίσεις και τις καθυστερήσεις».
Δεν είναι λίγα και τα στελέχη της ΝΔ που τάσσονται ανοικτά υπέρ της μεγαλύτερης συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ. «Ασφαλώς τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και πρέπει όλοι μας να βάλουμε πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον. Οι καταστάσεις είναι εξαιρετικές και χρειάζεται μια αντίστοιχη συμπεριφορά», τόνισε χαρακτηριστικά «Βήμα Fm» ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, καλώντας την κυβέρνηση να θέσει «μια σαφή ατζέντα για το σε ποια πράγματα πρέπει να συνεννοηθούμε».
«Η εθνική συνεννόηση είναι όρος για την αποτροπή της χρεοκοπίας και της καταστροφής του τόπου», είπε από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη,ζητώντας «εθνική συνεννόηση ή εκλογές που θα την επιβάλουν». Η ίδια επανέλαβε την πρόταση για υπερψήφιση των «αναγκαίων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης» από τη διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης αναφέρει σε δήλωσή του ότι «πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση και αυτό πρέπει να επιβληθεί "εκ των έσω" και όχι "εκ των έξω"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου