Σελίδες

10 Μαΐ 2011

Πρόσω ολοταχώς για την αποποινικοποίηση

Σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, οι δυνάμεις που διοργάνωσαν και φέτος το ναρκω-φεστιβάλ
Τη στιγμή που τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αιμορραγούν οικονομικά, τα Κέντρα Πρόληψης φυτοζωούν και οδηγούνται σε κλείσιμο, η κυβέρνηση προωθεί βήμα - βήμα τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επέλεξε το χώρο του ναρκω-φεστιβάλ για να ανακοινώσει ότι έχει δώσει νομοσχέδιο στον υπουργό Υγείας - ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής - όπου προβλέπεται πλήρηςαποποινικοποίηση του χρήστη ανεξαρτήτως ουσιών και αποποινικοποίηση της μικροδιακίνησης.


Είναι ξεκάθαρο ότι η θέση του τοξικοεξαρτημένου είναι στην κοινωνία, στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν όμως (ότι τάχα η αποποινικοποίηση θα εμποδίσει τους νέους να οδηγούνται στη φυλακή, ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και το παράνομο εμπόριο, ότι όποιος είναι κατά της νομιμοποίησης είναι υπέρ της αστυνομίας κ.ά.) στηρίζονται στην αποτυχία της ισχύουσας κατασταλτικής πολιτικής που έχει αποτέλεσμα την τρομακτική εξάπλωση των ναρκωτικών.

Πρόκειται για διαχειριστικές προτάσεις που έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς οι κοινωνικές αιτίες που το γεννούν και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που το αναπαράγουν μένουν άθικτα. Στοχεύουν στην απενοχοποίηση των ναρκωτικών και στη νομιμοποίηση του ίδιου του καπιταλισμού, στο να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά. Ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η αποσιώπηση της δυνατότητας θεραπείας των τοξικομανών οδηγεί στην αποδοχή της ακραίας αποξένωσης και της νομιμοποίησης του εμπορίου ναρκωτικών.
Ο κόσμος ανάποδα
Το φετινό ναρκω-φεστιβάλ πήγε ένα βήμα παραπέρα και όχι τυχαία. Στρεβλώνοντας το κοινωνικό περιεχόμενο κάθε μορφής δικαιώματος, κινήματος και ανυπακοής, πλασαρίστηκε ...ο κόσμος ανάποδα. Ο λόγος για την ΑΚΟΑ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ), τους «Οικολόγους Πράσινους», τη «Δημοκρατική Αριστερά» και τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία», που έκαναν για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι ταυτίζονται με την επικίνδυνη πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, ο Τ. Κομετόπουλος εκ μέρους της ΑΚΟΑ χαρακτήρισε το ναρκω-φεστιβάλ «μια νότα ελευθερίας, που πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για να στηρίξουμε μια κινηματική καθημερινή διαδικασία για να γίνουν οι στόχοι μας εφικτοί»... Οι θέσεις της ΑΚΟΑ για έναν ...καλύτερο κόσμο: Δώσε ναρκωτικά στο λαό ή αλλιώς αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών! Τα ίδια πιστοποιητικά αριστεροσύνης κατέθεσε εκ μέρους της νεολαίας της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και ο Α. Παλαμίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ ως ...«ταξικό πρόβλημα, γιατί αν είσαι φτωχός πεθαίνεις περιμένοντας στη λίστα», ενώ υποστήριξε ότι η «ναρκω-κουλτούρα πηγάζει από την παρανομία» και ζήτησε χορήγηση ηρωίνης στα νοσοκομεία ή σε ειδικούς κλειστούς χώρους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων» και το ενημερωτικό φυλλάδιο της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας».
Εξίσου προκλητική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Οικονομόπουλου, προέδρου του «Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης» και «ψυχής» της διοργάνωσης, ο οποίος ...ανακάλυψε ότι στην Ελλάδα έχουμε 300 θανάτους κάθε χρόνο από ναρκωτικά, επειδή δε γίνεται ...ποιοτικός έλεγχος των ουσιών και είναι νοθευμένες!Με λίγα λόγια, η ηρωίνη δε σκοτώνει, εκτός αν είναι νοθευμένη! Μάλιστα, είπε ότι η μη νομιμοποίηση των ουσιών στοχεύει σε υπάκοους πολίτες και ναρκωμένους, χτυπάει το μοίρασμα, την ομαδικότητα και τη συλλογικότητα, δηλαδή όταν οι χρήστες μοιράζονται την ίδια σύριγγα αυτό ανάγεται σε ...συλλογικότητα! Οσο για τις ψυχοπαθολογικές διαταραχές που επιφέρει η «αθώα» κάνναβη, ισχυρίστηκε ότι προκαλούνται εξαιτίας της απαγόρευσης του δικαιώματος στις ουσίες που προκαλεί ...ιδέες καταδίωξης και πανικού!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου