Σελίδες

17 Απρ 2011

Οι BRICS αμφισβητούν την παντοδυναμία του δολαρίου.



Νέο επεισόδιο προστίθεται στον εν εξελίξει «νομισματικό πόλεμο», που αντανακλά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε συνθήκες κρίσης. Συγκεκριμένα, τα πέντε κράτη που συγκροτούν την ομάδα BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, συμφώνησαν την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν στη νήσο Χαϊνάν, στη Νότια Κίνα, το ενδεχόμενο να αποκτήσει παγκόσμια υπόσταση το Ειδικό Χρηματοδοτικό Χρεόγραφο, που αντιπροσωπεύει την εσωτερική λογιστική μονάδα, αλλά και το συναλλαγματικό διαθέσιμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες των κρατών που αποτελούν την ομάδα BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση ενός ευρείας αποδοχής διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια συγκαλυμμένη πρόταση μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο.
Παρά το γεγονός ότι τα πέντε κράτη συμφωνούν για τη μείωση της εξάρτησής τους από το δολάριο, συνεχίζουν να έχουν και μεταξύ τους μεγάλες διαφορές. Μια απ' αυτές αφορά στην απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να συντηρεί (με τεχνητά μέσα όπως την κατηγορούν) την τιμή του γουάν σε χαμηλά επίπεδα για να ενισχύει τις κινεζικές εξαγωγές. Αυτή η πρακτική προκάλεσε τον περασμένο Γενάρη την έντονη αντίδραση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης που διαμαρτυρήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Φαίνεται όμως ότι τα πέντε κράτη της ομάδας BRICS, που χαρακτηρίζονται και ως «αναδυόμενες οικονομίες», έχουν κοινό συμφέρον από τη μείωση της εξάρτησης της διεθνούς οικονομίας από το δολάριο. Πρώτον, γιατί και τα πέντε στηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εξαγωγές τους, πράγμα που απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία για τα δικά τους νομίσματα. Δεύτερον, γιατί έτσι θα περιοριστεί η δυνατότητα των ΗΠΑ να «κόβουν» δολάρια κατά το δοκούν για να αντιμετωπίζουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Και τρίτον γιατί πολλά απ' αυτά τα κράτη έχουν μεγάλα ποσά αμερικανικών ομολόγων και δε θα ήθελαν να εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό από το αμερικανικό νόμισμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΗ είναι εντυπωσιακή η αύξηση των ξένων αποθεματικών της Κίνας αφού υπολογίζεται ότι όντας τα μεγαλύτερα του κόσμου, και μάλιστα με διαφορά, αυξήθηκαν κατά 24,4% από πέρσι, αγγίζοντας τα 3.04 τρισ. δολάρια στο τέλος Μάρτη 2011.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μαζικές αγορές δολαρίων και άλλων ξένων νομισμάτων από το Πεκίνο, για να περιορίζει έτσι την άνοδο του γουάν καθώς εισρέουν στη χώρα μεγάλα εξαγωγικά έσοδα και επενδύσεις από το εξωτερικό.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ομάδας BRICS μπορεί να εντυπωσιάζει, αλλά είναι ζήτημα αν μπορεί να έχει συνέχεια, αφού στο παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζουν να κυριαρχούν οι ΗΠΑ με τον απόλυτο έλεγχο που ασκούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου