Σελίδες

1 Απρ 2011

Αυτομόληση του Λίβυου ΥΠΕΞ, ενώ οι πράκτορες «αλωνίζουν»

 Καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα του λιβυκού λαού, έρχονται στο «φως» και διάφορες υπόγειες διαδρομές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της χώρας
TΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το πώς, τα γιατί, αλλά και η επόμενη μέρα από την αποσκίρτηση του, πάλαι ποτέ, στενού συνεργάτη του Μουαμάρ Καντάφι, του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, κυριάρχησαν, χθες, στις ειδήσεις σχετικά με τη Λιβύη. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ «φούντωναν» οι συζητήσεις για το κατά πόσον έχουν, ήδη, αναπτυχθεί στη Λιβύη άνδρες της CIA, προκειμένου και να εκτιμήσουν τις δυνατότητες των αντικαθεστωτικών και τα περιθώρια εκπαίδευσης και εξοπλισμού τους, προοπτική, όμως, που συνεχίζει να διχάζει τους «προθύμους ανθρωπιστές» της συμμαχίας που σφυροκοπά το λιβυκό λαό.
Μετά από ένα θρίλερ διαψεύσεων και σιωπής που διήρκεσε περισσότερο από 12 ώρες, η λιβυκή ηγεσία επιβεβαίωσε ότι ο Μούσα Κούσα «παραιτήθηκε». Ο εκπρόσωπος, όμως, της λιβυκής κυβέρνησης απέφυγε επισταμένα να μιλήσει για αυτομόληση. Μίλησε για «προσωπική απόφαση» και κατέληξε ότι η λιβυκή ηγεσία δεν εξαρτάται από πρόσωπα. Εντονη ήταν η φημολογία ότι επίκεινται κι άλλες αυτομολήσεις, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μουχάμαντ Ζουάι, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, Αμπού Ζέιντ Ντούρια.
Στο Λονδίνο τα πράγματα ήταν εξίσου συγκεχυμένα. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες, για την άφιξη Κούσα, διά μέσου Τυνησίας, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για δική του απόφαση και ότι η βρετανική ηγεσία δεν του υποσχέθηκε άσυλο από το ενδεχόμενο άσκησης διεθνούς δίωξης εναντίον του». Νωρίτερα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι κατά πληροφορίες ο Κούσα είχε συναντηθεί με Γάλλους αξιωματούχους στην Τύνιδα.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τον Κούσα έχουν ζητήσει να ανακρίνουν οι βρετανικές υπηρεσίες, καθώς ήταν επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών το 1988, οπότε σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της «Panamerican» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας (270 νεκροί). Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα» την αυτομόληση του Κούσα, υποστηρίζοντας ότι «αποδεικνύει σε ποια κατεύθυνση φυσά ο άνεμος».
Εντός η CIA...
Πράκτορες της CIA βρίσκονται, ήδη, εδώ και μέρες, στη Λιβύη, και κυρίως στο ανατολικό της τμήμα, υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο συγκεκριμένο τμήμα βρίσκονταν, ήδη, πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι φέρονται να αποτέλεσαν τους πρώτους διαύλους επικοινωνίας με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και στη συνέχεια να είχαν ως καθήκον τον εντοπισμό στόχων για τις αεροπορικές επιδρομές. Υπενθυμίζεται ότι κάποια στιγμή, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Βεγγάζη είχαν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν και στη συνέχεια παρέδωσαν ένα χαμηλόβαθμο Βρετανό διπλωμάτη και τους πράκτορες που τον συνόδευαν, οι οποίοι υποστήριζαν ότι έπεσαν με αλεξίπτωτο στην περιοχή.
Το δημοσίευμα έδωσε περαιτέρω τροφή στην, ήδη, μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει να εξοπλιστούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, και να υπάρξει, έτσι, ενεργότερη, πλην έμμεση εμπλοκή της Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε το άρθρο, ενώ, ήδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 50% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν την ανάμειξη των ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θεωρητικώς για να υπάρξει ανάληψη δράσης από τη CIA τέτοιας φύσης, όπως αυτή που περιγράφεται, θα πρέπει ο Πρόεδρος να έχει υπογράψει ειδική εντολή, κάτι, όμως, που ίσως θα μπορούσε «νομικά» να καλυφθεί από διατάγματα που είναι ενεργοποιημένα στο πλαίσιο της «γενικότερης αντιτρομοκρατικής δράσης».
Το σημαντικότερο είναι ότι ενώ η Ουάσιγκτον, μαζί με το Λονδίνο καλλιεργούν την εντύπωση ότι εξετάζουν ολοένα περισσότερο το ενδεχόμενο παροχής εξοπλισμού προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, η ενεργότερη ανάμειξή τους είναι, ήδη, γεγονός. Από την άλλη, γίνεται ολοένα σαφέστερο ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Μια ενδιαφέρουσα, αναμφιβόλως, εξέλιξη για τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις είναι το γεγονός ότι χθες ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ζεράρ Λονγκέ, δήλωνε ότι «ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων δεν συνάδει με την υπάρχουσα απόφαση του ΟΗΕ και θα πρέπει να υπάρξει άλλη», κάτι που Λονδίνο και Ουάσιγκτον «ξεπερνούσαν», ερμηνεύοντας αλλιώς το, ούτως ή άλλως, θολό περιεχόμενο της απόφασης 1973.
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι μετά τον Τζ. Σταυρίδις, τον Αμερικανό επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη που επέμεινε ότι «υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη θυλάκων της "αλ Κάιντα" μεταξύ των αντικαθεστωτικών», το θέμα έθιξε και ο γγ του ΝΑΤΟ. Ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα τερματισμού των επιχειρήσεων» και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ερευνώνται» οι καταγγελίες ότι τουλάχιστον 40 πολίτες σκοτώθηκαν από ΝΑΤΟική επιδρομή στην Τρίπολη.
Εντός Λιβύης, πάντως, και ενώ οι μάχες συνεχίζονται με επίκεντρο την περίμετρο της Μπρέγκα, αλλά και τη Μιζράτα, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, όπως ο υποστράτηγος Σουλεϊμάν Μαχμούντ, που ηγείται του στρατιωτικού σκέλους, υποστήριζαν ότι «χρειάζεται χρόνος, υπομονή και οργάνωση», παραδεχόμενος ότι «συχνά η κάθε ομάδα κάνει ό,τι θέλει». Ο Μαχμούντ και άλλοι δήλωναν ότι «δε γνωρίζουν τίποτε για παρουσία της CIA στην περιοχή» και εμφανίζονταν διχασμένοι, εκτιμώντας ότι «είναι αναγκαία η βοήθεια, αλλά θα δημιουργήσει και προβλήματα».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου