Σελίδες

2 Απρ 2011

Απάντησαν στην ποινικοποίηση των αγώνων τους

 Κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους. Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα στις διώξεις των ναυτεργατών
Με μεγάλη επιτυχία έγινε χτες η πεντάωρη στάση εργασίας από τους ναυτεργάτες της Καβάλας, που διαμαρτυρήθηκαν γιατί στο εδώλιο του κατηγορούμενου οδηγήθηκαν 25 μέλη του σωματείου τους αντιμετωπίζοντας την κατηγορία συμμετοχής σε απεργία (!) έπειτα από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου.
Την ώρα της πεντάωρης στάσης εργασίας μέλη του σωματείου ναυτεργατών Ν. Καβάλας, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων στην Κεραμωτή Καβάλας. Κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους παρά την τρομοκρατία των εφοπλιστών και των παρατρεχαμένων τους. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα η εταιρεία με την ανοχή του λιμεναρχείου, πίεζε τα πληρώματα να υπογράψουν δηλώσεις με την απειλή της απόλυσης, αν θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό... Παράλληλα, έξω από τα δικαστήρια όπου επρόκειτο να δικαστούν οι 25 ναυτεργάτες, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι και σπουδαστές του ΜΑΣ από την Καβάλα και την Ξάνθη, οι οποίοι με πανό και μαχητικά συνθήματα έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους κατηγορούμενους. «Εμείς οι ναυτεργάτες πράξαμε το καθήκον μας, υπερασπιστήκαμε το δίκιο μας, όπως κάνουν χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την χώρα», δήλωσαν οι ναυτεργάτες έξω από τα δικαστήρια. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Απρίλη.
Οι ναυτεργάτες δεν τρομοκρατούνται
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας σημειώνει:
«Ολο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας έχοντας ξεκάθαρο ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" πήρε αποφάσεις συμμετοχής στους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν, στις απεργιακές μάχες ενάντια στο μαύρο μπλοκ κυβέρνησης -τρόικας-πλουτοκρατίας -ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.- που με το μνημόνιο διαρκείας φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πήραμε την απόφαση να συνταχθούμε με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να πρωτοστατήσουμε στην συγκρότηση του δικού μας μετώπου, των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών. Ο εφοπλιστής Μητσόπουλος, όπως και στο σύνολό τους οι καπιταλιστές βρίσκονται απέναντι από τους εργάτες. Με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των κερδών τους μας θέλουν πειθήνιους με σκυμμένο το κεφάλι και να πουλάμε όσο γίνεται πιο φθηνά την εργατική μας δύναμη χωρίς δικαιώματα.
Γι' αυτό όταν εξαντλούν το οπλοστάσιό τους (απειλές, εκβιασμοί για απολύσεις κλπ.) καταφεύγουν στα δικαστήρια, ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Τους κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι ενέργειές τους αυτές θα πέσουν στο κενό. Το Σωματείο Ναυτεργατών δεν τρομοκρατείται. Δεν το βάζει κάτω, συνεχίζουμε τον αγώνα και χαράζουμε τον δικό μας μονόδρομο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε για:
  • Ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες.
  • Δρομολόγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού.
  • Φθηνά εισιτήρια και δωρεάν μετάβαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Καλούμε σε ξεσηκωμό τον Λαό της Θάσου, να μην περάσει η προσπάθεια τρομοκράτησης. Εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι της Θάσου να κάνουν και δική τους υπόθεση τον αγώνα αυτό».
Εξάλλου σε ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ για τη δίωξη των 25 ναυτεργατών τονίζει:
«Η σημερινή δίωξη 25 ναυτεργατών στη Θάσο γιατί συμμετείχαν σε 24ωρη απεργία στις 11 Μάρτη του 2010, έρχεται να προστεθεί στην βιομηχανία δικαστικών διώξεων και της διατήρησης του καθεστώτος της πολιτικής επιστράτευσης για τους ναυτεργάτες. Η βία και η τρομοκρατία να τσακιστεί, μαζί και οι φορείς που την προωθούν, κράτος, κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ενάντια σε επιβάτες και ναυτεργάτες
Αυξήσεις κατά 10% στα εισιτήρια, αλλά στο 1% οι «αυξήσεις» - κοροϊδία στους εργαζόμενους, με τις πλάτες της ΠΝΟ
Αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και στο 10% στις ήδη εξωφρενικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επέβαλαν από χτες, πλήρως αποθρασυμένες από την αντιλαϊκή πολιτική, 4 μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.
Οι εφοπλιστές, ταυτόχρονα με την επίθεση που εξαπολύουν στο ήδη λεηλατημένο από την αντεργατική, αντιλαϊκή λαίλαπα, εργατικό εισόδημα, σε συμπαιγνία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, σπεύδουν να εντείνουν ακόμα περισσότερο την άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν οι ναυτεργάτες στα πλοία, δίνοντας αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις του 2010 και του 2011, 1,5% και 1%, αντίστοιχα! Πρόκειται για εν κρυπτώ συμφωνία που κλείστηκε προχτές μεταξύ των συμβιβασμένων και της Ενωσης Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Τα δε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ενημερώθηκαν για τη συμφωνία τηλεφωνικώς!
Πέρα από τη δραματική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και τις εξωφρενικές αυξήσεις στα εισιτήρια, που εξασφαλίζει στους εφοπλιστές η αντιλαϊκή πολιτική, στο σκηνικό των προνομίων έρχονται να προστεθούν και οι τρελές επιδοτήσεις που τους προσφέρουν απλόχερα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, διαχρονικά από το 2001, με την πατέντα των «άγονων γραμμών». Ετσι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει τους ναυτεργάτες σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης δείχνοντας το ταξικό της μίσος απέναντι συνολικά στους εργαζόμενους, αυξάνει κατά 33% περίπου το ποσό των επιδοτήσεων που είχε αρχικά προϋπολογίσει για το 2011, ώστε οι εφοπλιστές από 92,8 ευρώ να εισπράξουν τελικά 126 εκατομμύρια ευρώ!
Αυξήσεις - «φωτιά» στα εισιτήρια
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, οι εταιρείες που επέβαλαν αύξηση είναι οι ΑΝΕΚ, HSW (θυγατρική της πρώτης), η BLUE STAR και η Αγούδημος LINES. Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία είναι αρκετά για να βγει συμπέρασμα. Από Πειραιά για Ικαρία45,50 που ήταν, από χτες έχει εκτιναχθεί στα 50,50 ευρώ, ποσοστό αύξησης 10,98%! Από Πειραιά για Σάμο η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται από τα 52,50 στα 58 ευρώ (ποσοστό αύξησης 9,48%), για Νάξο από 4651 ευρώ (αύξηση 10,8%). το εισιτήριο οικονομικής θέσης από στα
ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, σε δελτίο Τύπου γι' αυτές τις εξελίξεις, τονίζουν: «Κυβέρνηση - εφοπλιστές και οι υπηρέτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή θέλουν να επιβάλουν τη "σιωπή των αμνών" για να συνεχίσουν τις συναλλαγές» σε βάρος των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων. «Υπουργείο - συνεχίζουν - και ΠΝΟ συναλλάσσονται με τους εφοπλιστές, εξαπατούν τους ναυτεργάτες και ιδιαίτερα η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) που πρωτοστατεί σε μυστικές συμφωνίες, όπως στο κρουαζιερόπλοιο "CRYSTAL" που συμφώνησε στη μείωση των ναυτών με συγκροτημένα δικαιώματα».
Καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των φορέων της, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε όλους τους χώρους, να πλαισιώσουν την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και απαιτούν «να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου