Σελίδες

2 Απρ 2011

Προτάσεις για αντικομμουνιστικά μέτρα

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε προβοκάτσια το λεγόμενο «πρόγραμμα αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, που εκπόνησε «Ομάδα εργασίας» του Προεδρικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εφόσον εγκριθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από τον Πρόεδρο της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, και αυτές οι προτάσεις πάρουν τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την εφαρμογή και στη Ρωσία κατασταλτικών αντικομμουνιστικών μέτρων σε βάρος των ΚΚ και κομμουνιστών.Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο, που φέρει τον τίτλο «Πανεθνικό κρατικό - κοινωνικό πρόγραμμα για τη διαιώνιση της μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτικού συστήματος και για την εθνική συμφιλίωση», προτείνεται η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος στο Δημόσιο σε όσους αρνούνται ότι υπήρξαν «εγκλήματα του ολοκληρωτικού καθεστώτος στην ΕΣΣΔ».
Επιπλέον, σημειώνεται η αναγκαιότητα «λύσης» του προβλήματος του Μαυσωλείου του Λένιν, με την ταφή της σορού του Λένιν, ενώ προτείνεται και η έγκριση νόμου που θα απαγορεύει την απόδοση σε δρόμους και πλατείες ονομάτων Σοβιετικών επαναστατών, που οι αντικομμουνιστές θεωρούν ότι είχαν ευθύνη για τα λεγόμενα «εγκλήματα του κομμουνισμού».
Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από διάφορες διαρροές, στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο όχι μόνο γίνεται η απαράδεκτη εξίσωση κομμουνισμού με το φασισμό, αλλά και προσπάθεια να αποδοθεί στην ΕΣΣΔ και στην πολιτική ηγεσία της ευθύνη για το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επίσης, οι εμπνευστές του ντοκουμέντου προτείνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις να τοποθετηθούν αντικομμουνιστικά μνημεία, αφιερωμένα στα «θύματα του ολοκληρωτισμού», να ανοίξουν όλα τα αρχεία και να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για τη δημοσίευση των σημαντικών ντοκουμέντων της πολιτικής ιστορίας της ΕΣΣΔ.
Να σημειώσουμε εδώ πως όπως είχε αποκαλύψει ο βουλευτής του ΚΚΡΟ και πρώην εισαγγελέας, Β. Ιλιούχιν, από τα χρόνια του Γέλτσιν και με εντολή του είχε στηθεί ένας ολόκληρος παρακρατικός μηχανισμός παραχάραξης των ιστορικών αρχείων, με στόχο την αμαύρωση του σοσιαλισμού και της ηγεσίας του, ιδιαίτερα τα χρόνια που επικεφαλής του ΚΚ ήταν ο Ι. Στάλιν. Τώρα προτείνεται αυτά τα χαλκευμένα αρχεία να δημοσιευτούν στο Ιντερνετ.
Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε, σχετικά με τη νέα αυτή αντικομμουνιστική πρωτοβουλία, πως «αντί να γίνει μια πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας μας κι εξόδου της από την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική κρίση, ορισμένοι βοηθοί του Προέδρου προβοκάρουν μια νέα αναταραχή, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του λεγόμενου σοβιετικού ολοκληρωτικού καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία και να ωθήσουν στη σύγκρουση διαφορετικές γενιές των Ρώσων».
Πάντως, το συγκεκριμένο αντικομμουνιστικό ντοκουμέντο προκάλεσε αντιδράσεις κι από μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου. Ενα μέλος του Συμβουλίου δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ροσίσκιγιε βέστι» πως όσα περιγράφονται στο «πρόγραμμα» αποτελούν «προσωπική γνώμη του προέδρου του Συμβουλίου, Μιχαήλ Φεντότοφ και του εμπνευστή των προτάσεων Σεργκέι Καραγκάνοφ». Οπως δήλωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου και πολιτικός αναλυτής: «Οι προτάσεις που δημοσιεύτηκαν δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο και δεν αποτελούν θέση του Συμβουλίου. Πιστεύω πως το μεγαλύτερο μέρος των μελών του Συμβουλίου ανθρώπινων δικαιωμάτων θα καταψηφίσει πολλές από τις προτάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά την ευθύνη όλης της Ευρώπης, δηλαδή και της ΕΣΣΔ, στην εξαπόλυση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου».
Στη συνέντευξή του, ο Α. Πουσκόφ ανέφερε πως σε κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου άσκησε κριτική στις προτάσεις που πρότεινε η συγκεκριμένη ομάδα, που, όπως είπε, ακολουθεί «το δρόμο του σβησίματος των διαφορών μεταξύ της ΕΣΣΔ και της ναζιστικής Γερμανίας», δρόμο που έχει χαράξει η ΕΕ, «η οποία συνεχώς προσπαθεί να εξισώσει το σοσιαλισμό με το ναζισμό».
Ο Α. Πουσκόφ σημείωσε πως αυτή η απαράδεκτη εξίσωση αποτελεί βεβήλωση της Ιστορίας, της υπόληψης και των θέσεων της Ρωσίας στον κόσμο, κι είναι προσβολή για τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στην Αντιφασιστική Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου