Η αγροτική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει σήμερα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς της οικονομικής ολιγαρχίας, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και στην ολοένα και πιο ακριβή διάθεσή τους στον ελληνικό λαό.
Τη θέση αυτή ανέπτυξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για στήριξη της αγροτικής οικονομίας στην κατεύθυνση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, για την κυβέρνηση, που πιστά ακολουθεί την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, χαρακτηρίζονται «ανέφικτες», ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπερασπίστηκε τις επιλογές και της ΕΕ και της κυβέρνησης, ζητώντας προτάσεις μέσα στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο. Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον, προανήγγειλε νέες επιβαρύνσεις των μικρομεσαίων αγροτών, εξαιτίας της ανακατανομής του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα υπάρξει με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ»Υπάρχουν συνθήκες για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η λαϊκή οικονομία - εξουσία
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιστημονικά και τεκμηριωμένα εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, με έναν άλλον τρόπο σχεδιασμού, οργάνωσης και παραγωγής που δε θα εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τις λαϊκές ανάγκες για τη λαϊκή ευημερία».
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιστημονικά και τεκμηριωμένα εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα, με έναν άλλον τρόπο σχεδιασμού, οργάνωσης και παραγωγής που δε θα εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τις λαϊκές ανάγκες για τη λαϊκή ευημερία».
Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος, η οποία σημείωσε με έμφαση ότι «είναι ανάγκη και ώριμες οι συνθήκες για ένα φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης».
Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που «ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ίδια προϊόντα μένουν απούλητα, να σαπίζουν σε αποθήκες και χωράφια, αν και οι τιμές είναι χαμηλές και διαθέτουν και ποιότητα».
Τόνισε ότι αιτία της κατάστασης αυτής «είναι οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν σε κάθε λαϊκή οικογένεια μ' αυτή τη βάρβαρη, άγρια, αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, των τραπεζών, των μεσαζόντων και των μεγαλεμπόρων, τους βιομήχανους και τα καρτέλ, που εκβιάζουν και παίρνουν την παραγωγή της αγροτιάς "κοψοχρονιά". Και τα τελευταία χρόνια, με άλλοθι την οικονομική κρίση, αφήνουν απλήρωτους τους αγρότες και χρέη πάμπολλα, όπως γίνεται με το ροδάκινο, τη βιομηχανική ντομάτα, το κρασί και μία σειρά άλλα προϊόντα». Μάλιστα επισήμανε ότι «τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, θα ζήσουμε ξανά ελληνοποιήσεις και εκβιασμούς για ακόμα χαμηλότερες τιμές στους κτηνοτρόφους και βεβαίως υψηλές τιμές στην κατανάλωση. Ποιος είναι ο κερδισμένος; Κερδισμένο είναι το μονοπωλιακό κεφάλαιο που ρουφάει τον κόπο και τον ιδρώτα του αγροτοπαραγωγού, αλλά και του εργαζόμενου της πόλης που του πουλάει πανάκριβα».
Τα χρυσά κουτάλια έγιναν ...θηλιές
Ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έκανε η Δ. Μανωλάκου, θυμίζοντας ότι «στον αγροτικό τομέα τα χρυσά κουτάλια που έταζαν στην αγροτιά έχουν γίνει θηλιές που πνίγουν και καταστρέφουν παραγωγικές δυνάμεις».
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, είπε πώς «παρουσιάζετε ως ανάπτυξη τα "καλάθια προϊόντων" για κάθε περιφέρεια. Δίκαια οι αγρότες σάς υποδέχονται με διαμαρτυρίες. Δεν σας εμπιστεύονται και ξέρουν ότι τους κοροϊδεύετε. Τα καλάθια σας έχουν λεφτά μόνο για τους επιχειρηματίες αγρότες, γιατί έχετε συναποφασίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στρατηγική του 2020. Θα μείνουν μόνο οι μεγάλοι. Γι' αυτούς ετοιμάζετε τους νέους συνεταιρισμούς, που θα είναι συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καταδικαστεί σε καταστροφή και εξαφάνιση. Προετοιμάζετε το έδαφος για να υποδεχθείτε τη νέα ΚΑΠ του 2014, όπου θα κυριαρχούν αποκλειστικά οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας».
Για τις πολιτικές που συναποφασίζονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «υπάρχουν ομοφωνίες για νέα βάρβαρα, απάνθρωπα και αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν την αμοιβή της εργασίας του εργάτη, του μικρομεσαίου αγρότη, του μικροεπαγγελματία, αλλά και νέα χαράτσια φορολογίας στους λαούς. Ομως, υπάρχουν και ανταγωνισμοί για το ποια πλουτοκρατία σε κάθε κράτος θα κερδίσει περισσότερα από τις μοιρασιές. Να, γιατί αποδεικνύεται σωστή η θέση του ΚΚΕ, ότι δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η οικονομία υπέρ του λαού, με την προϋπόθεση ότι στην εξουσία βρίσκεται πραγματικά ο λαός, υπάρχει λαϊκή εξουσία».
Για «κεντρικό σχεδιασμό με λαϊκό έλεγχο» μίλησε η Δ. Μανωλάκου, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως έτσι «τα αγροτικά εφόδια θα είναι φθηνότερα, γιατί δε θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος και η παραγωγή σίγουρα θα απορροφηθεί από τα κρατικά εργοστάσια με την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, από τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, με κρατική επιστημονική στήριξη», ενώ «θα μειώνεται το κόστος παραγωγής. Θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση». Κατέληξε, τονίζοντας ότι «ο παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι ανάγκη σήμερα, για να σαρώσει σαν ορμητικό τσουνάμι τους δυνάστες και την εξουσία του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, την καπιταλιστική σαπίλα και τα αδιέξοδά του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου