Σελίδες

13 Μαρ 2011

Ενσωματωμένοι μέχρι το κόκαλο...

Την πλήρη ενσωμάτωσή του στη στρατηγική της καπιταλιστικής διαχείρισης προδίδει ο ΣΥΝ, με τη δήλωση του εκπροσώπου του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος αποπειράται να απαντήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους (βλέπε εδω), όπως ζητάει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο ΣΥΝ: «Το ΚΚΕ έχει προ πολλού παραιτηθεί από την βάσανο της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων. Ετσι και τώρα, αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα μιας Επιτροπής Ελέγχου για τη δημιουργία του χρέους, τα συμπεράσματα της οποίας ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο, όμως, μιας δέσμης και άλλων προτάσεων για μια αριστερή απάντηση απέναντι στην κρίση».
Τι εναλλακτικές προτάσεις διατυπώνει ο ΣΥΝ; Διαχειριστικές σαν αυτές που ούτως ή άλλως μελετούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της για να διαχειριστούν την κρίση. Την «αριστερή απάντηση στην κρίση», στην οποία
μπορεί να βοηθήσει η Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους, όπως διατείνεται ο ΣΥΝ, την καταγράφει η χθεσινή «Αυγή»: «Να επιτραπεί ο κατευθείαν δανεισμός και των κρατών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρωομολόγων (...) Να μετατραπεί μέρος των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Να γίνει διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας». Πρόκειται για προτάσεις, που τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις στηρίζουν οι κυρίαρχες μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν φθηνότερο χρήμα για τις μπίζνες τους. Ας πει ο ΣΥΝ στο λαό: Αν διαγραφεί μέρος του χρέους ή εκδοθεί ευρωομόλογο ή επιτευχθεί φθηνότερος δανεισμός από την ΕΚΤ, θα ανέβουν οι μισθοί και θα παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση στο όνομα του χρέους; 'Η μήπως θα ανακουφιστούν τα κρατικά ταμεία και θα έχουν έτσι χρήμα για να το δώσουν στους καπιταλιστές για επενδύσεις; Γι' αυτό δε ζητά επιμήκυνση της αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και επαναγορά ομολόγων η κυβέρνηση; Δηλαδή ό,τι ζητά και ο ΣΥΝ. Για τις προτάσεις του ΣΥΝ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει η πλουτοκρατία, όχι όμως ο λαός.
***
«Στην παρούσα συγκυρία το δημόσιο χρέος αποτελεί έναν μηχανισμό πειθαναγκασμού του κόσμου της εργασίας εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων. Το ΚΚΕ, όμως, αρκείται σε μια γενικόλογη καταγγελία του καπιταλισμού σωρεύοντας δυσαρέσκεια για να την αξιοποιήσει άγνωστο πότε», λέει ο ΣΥΝ. Πρόκειται για κυνική ομολογία του ΣΥΝ ότι είναι και οι ίδιοι συμμέτοχοι στον αποπροσανατολισμό του λαού και στον εγκλωβισμό του στη συζήτηση για το χρέος, την ευθύνη του οποίου έχει αποκλειστικά η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Ο λαός πρέπει να διαγράψει το χρέος στη συνείδησή του, να αντιπαλέψει τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα αντιμετώπισής του και όχι να ψάχνει μαζί με τους εκμεταλλευτές του να βρει λύσεις για τη διαχείρισή του. Μόνον έτσι ακυρώνει την κυρίαρχη προπαγάνδα και χειραφετείται, αντί να εγκλωβίζεται σε χωράφια ξένα προς τα συμφέροντά του, εκεί που θέλουν να τον μαντρώσουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του.
***
Καταλήγει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΝ: «Πάνω στη βάση αυτών των προβλημάτων πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες, να υπάρξουν αιτήματα, να οικοδομηθούν συμμαχίες για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διαμορφωθούν εναλλακτικές προτάσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την καπιταλιστική υπέρβαση. Ψιλά γράμματα για ένα δογματικό κομμουνιστικό κόμμα που θέλει απλώς να ονειρεύεται τον σοσιαλισμό όπως οι χριστιανοί τη Δευτέρα Παρουσία». Ο τυχοδιωκτισμός στο μεγαλείο του. Ο ΣΥΝ καλεί σε ενότητα δράσης πάνω στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των χρεών -προτάσεις και των αστών-, ανάγοντας στην προκειμένη περίπτωση σε πρόβλημα του λαού ένα κατ' εξοχήν πρόβλημα της πλουτοκρατίας. Οσο για την «καπιταλιστική υπέρβαση», την προβάλλει για να κρύψει τη διαχειριστική για τον καπιταλισμό πολιτική του. Δεν προτείνει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά αναδιανομή εισοδήματος, δηλαδή συνύπαρξη καπιταλιστών - εργαζομένων. Οσο για την πρόταση του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ ανησυχεί όσο τα άλλα αστικά κόμματα και η πλουτοκρατία. Γι' αυτό προσπαθεί να την απαξιώσει με τα ίδια επιχειρήματα που αναμασά και το ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι όροι για την οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, ικανής να αποσπά κατακτήσεις στο σήμερα, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Σ' αυτήν την προοπτική βγάζουν σπυράκια ο ΣΥΝ και οι άλλοι, επειδή στη λαϊκή εξουσία δε χωράνε τα συμφέροντα των καπιταλιστών, για τα οποία όλοι τους πασχίζουν.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου