Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιεπιστημονικότητα πάει χέρι - χέρι με την μπαρουφολογία. Εδώ και τρία χρόνια, με αφορμή την κρίση, και τι δεν έχουμε ακούσει. Οι απολογητές του συστήματος, με πρώτα «τα άδεια κεφάλια» που έχουν αλώσει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ό,τι σκονάκι τους σερβίρουν οι «από πάνω» το παπαγαλίζουν με το πιο βαρύγδουπο ύφος.
Με αφορμή, δε, τις εξελίξεις περί την Εθνική τράπεζα και την Αλφα, στο παρά ένα έφτασαν να καλέσουν τους τηλεθεατές τους να βγουν στους δρόμους και να κάνουν ...διαδήλωση υπέρ της συγχώνευσης. Οπως με περισπούδαστη σοφία εξήγησαν, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βάλσαμο για την κοινωνία, για την οικονομία και - κυρίως - για την ...ψυχολογία του λαού!
*
Αλλά για να δούμε:
Γιατί για ένα φαινόμενο μόνιμο στον καπιταλισμό, το φαινόμενο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς ειδικά σε συνθήκες κρίσης, το γεγονός δηλαδή ότι κάποιοι κεφαλαιοκράτες γιγαντώνονται έναντι κάποιων άλλων κεφαλαιοκρατών ανταγωνιστών τους, είναι μια εξέλιξη και ένα θέαμα για το οποίο ο λαός πρέπει να «πανηγυρίζει»;
***
Πριν έρθουμε στην Ελλάδα, ας ρίξουμε μια ματιά στις ΗΠΑ:
*
α) Κατά τη δεκαετία του '90, οι δέκα μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ συγκέντρωναν το 10% των συνολικών αποθεμάτων του κλάδου. Το 2008, όμως, έφτασαν στο 60%. Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο και πριν από την κρίση, το 2006, οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες συγκέντρωναν το 59% των παγκόσμιων τραπεζικών αποθεμάτων, αλλά το 2009 έφτασαν στο 70% («Wall Street Journal», 7/12/2009).
*
β) Αμέσως μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, από τις πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ έμειναν μόνο δυο «αρπακτικά», τα οποία «τρώγοντας» τις υπόλοιπες γιγαντώθηκαν περαιτέρω: Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley.
*
Ρωτάμε:
Αυτές οι εξελίξεις σε τι βοήθησαν την «ψυχολογία» ενός λαού, του αμερικανικού λαού, που τις τρεις πρώτες βδομάδες από την κατάρρευση της Lehman είδε περίπου 2,5 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν χάσει τα σπίτια τους και δυο χρόνια αργότερα, το 2010, είδε τον αριθμό των φακέλων που συμπληρώθηκε από τις τράπεζες για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης να ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια;
Σε τι τονώθηκε η «ψυχολογία» του λαού από τις συγχωνεύσεις και τα αλληλοφαγώματα μεταξύ των «λύκων», σε μια χώρα που μόνο μέσα στο 2009 οι εργαζόμενοι μέτρησαν την απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας;
***
Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας:
Τα καθαρά κέρδη των Εθνικής και Αλφα, από το 2008 μέχρι και το 9μηνο του 2010, δηλαδή μέσα στη δίνη της κρίσης, αθροιζόμενα φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ!
*
Ρωτάμε:
Σε τι αυτή η απίθανη κερδοφορία απέτρεψε το κόψιμο μισθών και συντάξεων του λαού;
Σε τι απέτρεψε την ενίσχυση των τραπεζών με επιπλέον ζεστό κρατικό χρήμα, τη στιγμή που ο λαός λεηλατείται;
Σε τι απέτρεψε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά;
*
Είναι απολύτως προφανές:
Εφόσον αυτά τα κέρδη ενωθούν, μέσα από την ένωσή τους οι τραπεζίτες επιδιώκουν τη θωράκιση και τον πολλαπλασιασμό τους.
Αλλά ο λαός από αυτήν την ένωση δεν έχει να κερδίσει τίποτα περισσότερο απ' όσα ακριβώς «κέρδισε» και πριν από τους «γάμους» ή τα «αλληλοφαγώματα» μεταξύ των τραπεζιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου