Σελίδες

9 Φεβ 2011

Ενιαία πάλη για λαϊκή Υγεία...

   Η εισαγωγή χτες στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σηματοδοτεί τις πιο δραματικές ανατροπές σε αυτό που είχε απομείνει στο λαό για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Από αύριο, που πιθανώς θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όλα τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν πιο ακριβά τις επισκέψεις στους γιατρούς, τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις. Και τούτο, γιατί το κεντρικό όργανο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο διαβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα παρέχει ένα ελάχιστο - εξευτελιστικό - πακέτο παροχών, που θα υπακούει στα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, αφήνοντας εκτός όσα μέχρι σήμερα ήταν παροχές με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα σημάνει δραματικές περικοπές, αφού η υγεία μετριέται με βάση τα κριτήρια κόστους - οφέλους και όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
   Το πολυνομοσχέδιο είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας. Είχε προηγηθεί ο νόμος για τη λειτουργία του λεγόμενου ολοήμερου νοσοκομείου. Θεσμοθετήθηκε η Καλλικρατική δομή της χώρας, στην οποία θα αντιστοιχηθούν οι υπηρεσίες Υγείας, που για να λειτουργήσουν θα χρειαστούν τοπικοί φόροι. Προστέθηκαν τα χαράτσια με τα πέντε ευρώ στα τακτικά ιατρεία, που ετοιμάζονται και για τα επείγοντα περιστατικά. Με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε μιαν ακόμα φυγή «προς τα μπρος» στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ θα γίνουν διαγνωστικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν με κοινοπραξίες γιατρών του ΙΚΑ ή άλλων συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ με κριτήριο το κέρδος.
   Είναι ένα νομοσχέδιο, που οδηγεί σε παλιότερες, βάρβαρες εποχές. Τότε που οι οικογένειες ξεπουλούσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να γιατρέψουν τον άνθρωπό τους. Είναι μια πολιτική που επέλεξαν - παρά τις αντιπολευτικές κορόνες - τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. Είναι εκείνοι που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τώρα άλλοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και άλλοι χύνουν «αριστερά» ψευτοδάκρυα. Το νομοσχέδιο, όπως φαίνεται, θα γίνει νόμος του κράτους. Ομως, μπορεί να μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε και με άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις. Αρκεί να υπάρξει ενιαίος αγώνας των υγειονομικών με το ταξικό εργατικό κίνημα και κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΙΚΑ, γειτονιά, χωριά και σχολές, όλοι οι τόποι δουλειάς να γίνουν μετερίζι του αγώνα για να μην καταργηθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο και καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ. Για να εργάζονται οι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως κρατικοί υπάλληλοι, με ικανοποιητικούς μισθούς και ανθρώπινο ωράριο και που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες των ασθενών. Οι δε παροχές υπηρεσιών Υγείας, η επίσκεψη στο γιατρό, οι ιατρικές εξετάσεις, το φάρμακο, θα είναι δημόσιες δωρεάν για όλους, με κατάργηση καθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μόνο σ' αυτό το πλαίσιο θα έχει και τη δυνατότητα επιλογής γιατρού ο ασθενής (σκάρτο το επιχείρημα της κυβέρνησης), χωρίς να υπάρχει το κέρδος και η εκμετάλλευση. Πάλη σ' αυτήν τη ρότα χρειάζεται, αντεπίθεση από μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου