Σελίδες

12 Φεβ 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ,ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΟΥΜΠΑΡΑΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;;;;;

Από το Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στο Πορτ Σάιντ, στο Ασιούτ, στη Μανσούρα, στη Μαχάλα, στην Τάντα, από άκρη σε άκρη ο αιγυπτιακός λαός πανηγύριζε χτες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν δρόμους, πλατείες και κάθε ανοιχτό χώρο για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, την ικανοποίηση, δηλαδή, του αιτήματος αιχμής των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων και απεργιών εδώ και 18 ημέρες. Η είδηση ήρθε από το στόμα του αντιπροέδρου και αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος, με τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από την προεδρία και παρέδωσε τις εξουσίες του στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
 Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να πυροδότησε ξεσπάσματα χαράς σε όλη τη χώρα, όμως προκάλεσε και προβληματισμό, καθώς, με βάση το Σύνταγμα, η εξουσία, σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου, περνά στον πρόεδρο του Κοινοβούλιου και όχι στο Στρατό. Αυτό, από μόνο του, επιβεβαιώνει ότι, επί της ουσίας, όλο το τελευταίο 24ωρο, σε εξέλιξη βρισκόταν ένα ιδιότυπο στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά το οποίο η στρατιωτική ηγεσία αναζητούσε (ή διαπραγματευόταν με κέντρα εξουσίας εντός και εκτός χώρας) τον τρόπο «εξόδου» του Μουμπάρακ, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος του Στρατού. Και τώρα, πρακτικά, ισχυρός άνδρας της χώρας αναδεικνύεται ο στρατηγός Μουχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι, υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Αντιφατικά σήματα
Ορισμένες πρώτες ενδείξεις, αν και αντιφατικές, έγιναν γνωστές όταν δόθηκε στη δημοσιότητα, το μεσημέρι χτες, το νέο ανακοινωθέν του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που από την Πέμπτη βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση (για πρώτη φορά από το 1973!). Στο ανακοινωθέν αναφερόταν ότι ο Στρατός θα προχωρήσει σε άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», εγγυάται τις συνταγματικές αλλαγές που προανήγγειλε ο Μουμπάρακ και τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών, «θα ικανοποιήσει όλα τα νόμιμα αιτήματα του λαού μέχρι να ολοκληρωθεί η ομαλή ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, θα απελευθερώσει όσους διαδηλωτές συνελήφθησαν μόνο για τις απόψεις τους».
Στο ανακοινωθέν καλούνταν οι διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και αυτό προκάλεσε αρκετή ανησυχία ότι θα ακολουθήσει κάποιου είδους στρατιωτική επιχείρηση κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες είχαν κατακλύσει από χτες το πρωί την πλατεία Ταχρίρ, αλλά και την πλατεία μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο της Κυβέρνησης. Ο εκνευρισμός στους δρόμους όλων των αιγυπτιακών πόλεων ήταν εξαιρετικά έντονος μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο οποίο εμφανίστηκε αποφασισμένος να μείνει, έστω και συμβολικά, στην εξουσία, παραχωρώντας μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του στον αντιπρόεδρο και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν.
Η ένταση αυτή εκφράστηκε και με αιματηρό τρόπο στην πόλη ελ Αρις, κοντά στη Ράφα, όπου πλήθος διαδηλωτών πολιόρκησε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την απελευθέρωση συμπολιτών τους που είχαν συλληφθεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Σημειώθηκαν σκληρά επεισόδια και ανταλλαγή πυρών μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 35.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μουμπάρακ έχει μεταβεί στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ, ενώ η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε το «πάγωμα» των λογαριασμών της οικογένειας Μουμπάρακ που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, η είδηση παραίτησης του Μουμπάρακ προκάλεσε άμεση πτώση στις τιμές του πετρελαίου και άμεση άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια.
Αντιδράσεις
Την ανακοίνωση της παραίτησης Μουμπάρακ ακολούθησε η γνωστοποίηση της αποχώρησης του Χασάμ Μπαντράουι από τη θέση του ΓΓ του Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού, του κόμματος του Μουμπάρακ. Ο Μπαντράουι υποστήριξε ότι παραιτείται «γιατί η χώρα χρειάζεται πλέον νέα κόμματα που θα εκφράζουν νέες ιδέες και τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε».
Μιλώντας σε διεθνή δίκτυα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και μιας οργάνωσης - ομπρέλας υπό την οποία συνεργάζονται αρκετά κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μιλούσε «για πρωτόγνωρη χαρά» και εκτιμούσε ότι «χρειάζεται μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία, εκτός από το Στρατό, θα συμμετέχουν και η αντιπολίτευση και οργανώσεις και συνδικάτα».
Ως «τεράστια ευκαιρία επίτευξης εθνικής συναίνεσης και σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση της λαϊκής θέλησης» εκτίμησε τα γεγονότα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Το Στρατό έσπευσε να χαιρετίσει η ισλαμική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τονίζοντας ότι «τήρησε την υπόσχεσή του για δικαίωση των αιτημάτων των διαδηλωτών».
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε την είδηση της παραίτησης Μουμπάρακ και η «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο το Ιράν, με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ να επιμένει στην επωδό περί «ισλαμικού δρόμου». Η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε μια λακωνική ανακοίνωση όπου εκφράζει «την ελπίδα οι εξελίξεις σε αυτήν τη μετάβαση εξουσίας στην Αίγυπτο να κυλήσουν ομαλά», επισημαίνοντας για άλλη μια φορά «την αναγκαιότητα να γίνει σεβαστή η συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ».

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δηλώσεις περί «ελευθερίας» για τα συμφέροντά τους
 
«Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε και ακούστηκε», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, σε ένα ακόμη υποκριτικό επικοινωνιακό ρεσιτάλ, απευθυνόμενος τόσο στη διεθνή σκηνή, αλλά, κυρίως, στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο αιγυπτιακός λαός ήταν σαφής ότι τίποτα λιγότερο από μία γνήσια δημοκρατία δεν ήταν αποδεκτό», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι λέξεις «γνήσια δημοκρατία» και «ειρήνη» επαναλαμβάνονταν διαρκώς, δίνοντας το στίγμα και συνάμα το μήνυμα, για το οποίο επίσης επιστρατεύθηκαν το τείχος του Βερολίνου, ο αγώνας του Μαχάτμα Γκάντι, αλλά και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ζήτησε από το στρατό να εγγυηθεί μία γνήσια μετάβαση στη «δημοκρατία», να εγγυηθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μη αναστρέψιμη. «Ελπίζω ότι με την ιδιοφυία και την ορμή που έδειξαν στις κινητοποιήσεις οι νέοι της Αιγύπτου, θα φτιάξουν μια ισχυρή δημοκρατική χώρα. Οι Αιγύπτιοι μας ενέπνευσαν με το μη-βίαιο αγώνα τους για δικαιοσύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, προφανώς γιατί αυτή η «νέα δημοκρατική Αίγυπτος» θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επόμενο, λοιπόν, ο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι «εδώ», «για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο αιγυπτιακός λαός», χωρίς καμία αιδώ, εμφανιζόμενος ως «αρωγός» του αγώνα του αιγυπτιακού λαού. Προφανώς, όπως ήταν επί 30 χρόνια «αρωγός» του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Τη σαφή πρόθεση της ΕΕ να έχει ενεργό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη «μετάβαση» στη μετά Μουμπάρακ εποχή, εξέφρασε χθες νωρίτερα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, η οποία επανέλαβε πολλές φορές την πείρα και τη διάθεση της Ενωσης να «υποστηρίξει και να βοηθήσει» το λαό της Αιγύπτου, τόσο στη διενέργεια δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, όσο και στη «μετάβαση στη δημοκρατία».
«Η σημερινή είναι μια μέρα μεγάλης χαράς», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική αλλαγή». «Χαίρομαι μαζί με τους πολίτες της Αιγύπτου και τους εύχομαι κουράγιο. Στα μάτια τους μπορεί κανείς να δει πόση δύναμη μπορεί να γεννήσει η ελευθερία», τόνισε η Μέρκελ και μετά τις «ευχές» έθεσε το ζήτημα επί τάπητος: Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ προσέφερε «καλές υπηρεσίες» στο λαό της Αιγύπτου. Kάλεσε δε όσους πλέον βρίσκονται στην εξουσία, δηλαδή το στρατό, «να αναλάβουν και τις ευθύνες που απορρέουν από τις συμφωνίες της Αιγύπτου με το Ισραήλ», του 1979, οι οποίες, όπως τόνισε, «θα πρέπει να γίνουν σεβαστές» και με τις οποίες «εγγυάται η ασφάλεια του Ισραήλ», όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του σελίδα το γερμανικό «Focus».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια πρώτη αντίδραση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, δήλωσε χτες πως αναμένει οι αιγυπτιακές αρχές να διασφαλίσουν την κανονική λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, ενώ πρόσθεσε πως οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο αποδεικνύουν πως «η υπάρχουσα κυβέρνηση προσεγγίζει τα προβλήματα με υπευθυνότητα και επιλέγει να συμβάλει σε μια εθνική συμφωνία». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα πως οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις θα είναι πρόθυμες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Βέβαια, πριν τον ξεσηκωμό του αιγυπτιακού λαού, ΗΠΑ, ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές ήταν συνεταιράκια με τον «δημοκράτη» Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου