Σελίδες

21 Ιαν 2011

Συνεχόμενοι ελιγμοί και υποχωρήσεις υπό τη λαϊκή πίεση...

Σε αλλεπάλληλους ελιγμούς και υποχωρήσεις επιδίδεται η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Χτες, παραιτήθηκαν από μέλη του «Συνταγματικού Δημοκρατικού Συναγερμού», του κόμματος του εκδιωχθέντος προέδρου Μπεν Αλί, όλοι όσοι συμμετέχουν στη «μεταβατική» κυβέρνηση, ενώ από την κυβέρνηση παραιτήθηκε και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που ήταν σημαίνον στέλεχος του. 
Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διαλύεται, μέχρι νεωτέρας, η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος εξαιτίας «των παραιτήσεων των μελών», αλλά σημειώνεται ότι το κόμμα «θα συνεχίσει να λειτουργεί».


Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, πλήθος κόσμου κατέκλυσε, και πάλι, τους δρόμους διάφορων πόλεων και της Τύνιδας κυρίως έξω από την έδρα του κόμματος του Μπεν Αλί, απαιτώντας την πλήρη διάλυσή του και την απομάκρυνση όλων όσοι είχαν σχέση με αυτό από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Επικράτησε ένταση, αλλά ο στρατός, που έχει αναπτυχθεί γύρω από όλα τα κρατικά και κυβερνητικά κτίρια, κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας, με μεγάφωνα, τους διαδηλωτές ότι «δεν πρόκειται να τους κάνει κακό».
Παράλληλα, η «μεταβατική κυβέρνηση» προχώρησε και στην πρώτη της συνεδρίαση όπου αποφάσισε σειρά μέτρων. Ανακοινώθηκε άρση της απαγόρευσης για όλα τα πολιτικά κόμματα καθώς και γενική αμνηστία για όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, επιμένοντας ότι έχουν αρχίσει, ήδη, οι απελευθερώσεις, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Επίσης, νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι το «κράτος θα πάρει πίσω όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπεν Αλί», αν και δε διευκρινίστηκε αν θα μετατραπούν σε κρατική περιουσία ή θα αξιοποιηθούν για ιδιωτικοποίηση καθώς η «μεταβατική κυβέρνηση» διατείνεται ότι θα συνεχίσει την «πολιτική ανοίγματος στις ξένες επενδύσεις». Επιπλέον, κατασχέθηκε μία τράπεζα που ανήκε σε συγγενή του Μπεν Αλί, ενώ ανακοινώθηκε η σύλληψη άλλων τριάντα.
Αν κάτι είναι εμφανές, είναι η προσπάθεια, τόσο στελεχών της «μεταβατικής κυβέρνησης» όσο και εξωτερικών παραγόντων, όπως π.χ. ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κρόουλι, να παρουσιάσουν ως «οργάνωση μετάβασης στη δημοκρατία» την υπάρχουσα διαδικασία, ενώ οι νόμιμες, επί Μπεν Αλί, πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εντάξουν στην πολιτική ζωή της χώρας ισλαμικές μετριοπαθείς δυνάμεις, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία της, εκτός νόμου, αντιπολίτευσης, κάτι που δεν ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου