Σελίδες

21 Ιαν 2011

Για τα «κλειστά επαγγέλματα»...

"Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά Ενέργειας και Υγείας κ.λπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα".
   Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τις θέσεις που σχετικά πρόσφατα διατύπωνε το ΙΟΒΕ, το θεσμικό όργανο των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ. 
Μέσα σε λίγες μόνον αράδες περιγράφουν - σε όρους πλουτοκρατίας - την πολιτική που σήμερα ξετυλίγει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. 
Στόχος η απόδοση φρέσκου ζωτικού χώρου στις μερίδες του κεφαλαίου, η συγκέντρωση κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων που
χαρακτηρίζονται από σχετική διασπορά, για τη σχετικά μεγάλη μάζα με τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους.
   Η «οικονομική ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η πλουτοκρατία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για «επενδύσεις» τέτοιες που να τους διασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας, που να δίνουν διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα - σήμερα λιμνάζοντα στα σεντούκια τους - κέρδη και κεφάλαια. 
Σήμερα ίσως όσο ποτέ άλλοτε η επιχείρηση «καπιταλιστική ανάπτυξη» έρχεται να συνθλίψει και τους αυτοπασχολούμενους, να τους δείξει την πόρτα της εξόδου από το πεδίου της «ανταγωνιστικότητας». 
Η δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων, η αρπαγή της πίτας από αυτά είναι ο στόχος τους. Και βέβαια, κάτι παραπάνω θα ξέρουν τα τρωκτικά του ΣΕΒ, που όπως εκτιμούν «το άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του παραγόμενου ΑΕΠ σε ετήσια βάση»!
   Το σχέδιο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» δεν είναι καινούριο.
 Οι επεξεργασίες και οι αξιώσεις τους είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του '90, ήταν μέσα στους σχεδιασμούς και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της προηγούμενης φάσης, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. 
Αποτελούν την ουσία των κοιναγορίτικων Οδηγιών που έχουν «ενσωματώσει» στο «εθνικό δίκαιο», είναι κομμάτι από την Οδηγία Μπολκενστάιν. 
Σήμερα, με την καπιταλιστική κρίση να θερίζει, σπεύδουν να ξεμπερδεύουν με τα «τελειώματα» των προηγούμενων πλάνων τους. Τα χειρότερα τα έχουν για μπροστά με την εφαρμογή της «επικαιροποιημένης» στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που αποτελεί και τη «φυσική» συνέχεια του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας κ.ά.
   Η γενικευμένη επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους τους οποίους ξεκληρίζουν βίαια προλεταριοποιώντας τους με τους χείριστους όρους δουλειάς, είναι σάρκα από τη σάρκα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, κομμάτι από το συνολικό σχεδιασμό τους, που θέλει φτηνότερους τους εργάτες, για τα «πακέτα» δηλαδή που ενισχύουν την «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων που υπηρετούν.
 Την ίδια ώρα η παροχή υπηρεσιών με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει πανάκριβη. 
Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων απάντηση είναι η ενιαία αντιμονοπωλιακή πάλη, η συγκρότηση του μετώπου για τη ρήξη και την ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου