Σελίδες

23 Δεκ 2010

Βαθιά κρίση και αμφίβολη ανάκαμψη.

Στο «κόκκινο» και η βρετανική οικονομία σημειώνουν τώρα τεχνοκράτες οικονομολόγοι.
Οι ανταγωνισμοί και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, που διεκδικούν η κάθε μια για τον εαυτό της την πιο ανώδυνη έξοδο από την κρίση, καταγράφονται και στα παιχνίδια που στήνονται, αλλά και στην πανθομολογούμενη ανησυχία για αναιμική ανάκαμψη και νέο γύρο κρίσης.
Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», ζητώντας τη δημοσιοποίηση δυο εσωτερικών εγγράφων σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (swaps) για να κρύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. 

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» τοποθετεί εκβιαστικά την Ελλάδα σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, αναμένοντας την έκβαση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Γενάρη.
Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης Φρίντριχ φον Μέτσλερ, διευθυντής μιας από τις σημαντικότερες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, της «B. Metzler seel. Sohn & Co», μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt» τονίζει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας μετατρέπει τη βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα σε συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας. Εχει διαμορφωθεί ένας κατάλογος μέτρων, ο οποίος ήταν αδιανόητος χωρίς την πίεση των αγορών», ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων έχουν ως κύριο στόχο να περάσουν βάρβαρα μέτρα τα οποία απαιτεί εδώ και χρόνια το κεφάλαιο, για να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης.
Η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη είναι αμφίβολη και ενέχεται κίνδυνος για νέο γύρο κρίσης, τονίζει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας στο Αμβούργο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του, αν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, θα επακολουθήσει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση.
Ανησυχίες διατυπώνονται τώρα και για τη βρετανική οικονομία, καθώς μια σειρά δείκτες φαίνεται να χτυπούν «κόκκινο». Η ανησυχία για τη βρετανική οικονομία πηγάζει και από το γεγονός ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι «εκτεθειμένες» στις ιρλανδικές με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, γεγονός που ώθησε και τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στο μηχανισμό «στήριξης» της ιρλανδικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου