Τα λαϊκά κινήματα στοχοποιεί η λυκοσυμμαχία, όπως διαβεβαίωσε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου
Τον απροκάλυπτο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων, επιβεβαίωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου στη Λισαβόνα. Με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ έρχεται ανάμεσα στα άλλα να αντιμετωπίσει και τις«ακραίες πολιτικές θέσεις και τα κινήματα ανά τον κόσμο»!
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως, τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, στήριξε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού, που θα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του μηχανή για την καταστολή λαϊκών κινημάτων. Οπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε απόλυτα τις κυοφορούμενες στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών μελών και μη μελών του ΝΑΤΟ.
«Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ προχωρούν σε μια παράλληλη πορεία. Εξάλλου, το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λεγόμενη Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, που πρόσφατα επικύρωσε ψήφισμα περί «καταπολέμησης του εξτρεμισμού», κινούνται στην απευθείας στοχοποίηση των λαϊκών κινημάτων και των λαϊκών ελευθεριών.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει «να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο» κατατάσσοντας στο τόξο των εχθρών της δημοκρατίας όσους αντιστέκονται στην εξουσία των μονοπωλίων. Ο πρωθυπουργός εξήρε παράλληλα την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου».
Ολα στο τραπέζι με ΗΠΑ - Τουρκία
Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση χτες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΑμπντουλάχ Γκιούλ. Οπως εκτιμάται, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Αιγαίου που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και τον πρωτεύοντα ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία, όσο και με τα ζητήματα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, που αφορά στα στρατηγεία και τις αρμοδιότητές τους επί του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ίδια συνάντηση ο Αμ. Γκιούλ έθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ λόγω Κύπρου. Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει μπλοκάρει σε πολλούς τομείς τη στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ γιατί δεν αποδέχεται την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στου ευρωαντλαντικούς θεσμούς.
Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφώνησαν να προωθήσουν το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για τη δανειοδότηση των χωρών μελών. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου μετά τους ανέξοδους λεονταρισμούς των τελευταίων ημερών τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής των τραπεζών και ιδιωτών στο μηχανισμό!
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι πρέπει να μπει ένας παγκόσμιος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και οι πόροι που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται στο μηχανισμό στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου